<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131415" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как Путин губ...

ЮНЕСКО ще разгледа спешно предложение боршът да бъде обявен за украинско културно наследство

30 Май 2022
0 470

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ще разгледа спешно кандидатурата на Украйна традиционната зеленчукова супа борш да бъде включена в списъка с нематериалното културно наследство на човечеството, пише Свободна Европа.

Кандидатурата е била издигната от Украйна през 2019 г. и веднага е била оспорена от Русия, която претендира, че гастрономическият специалитет е руски, а не украински.

Зеленски: Русия настоява за “тотално унищожение” на Украйна

Тя трябваше да бъде разгледана през 2023 или 2024 г. Сега обаче комитетът на ЮНЕСКО по опазването на нематериалното културно наследство е решил да ускори процедурата. Мотивът – боршът се нуждае от спешно опазване и съхранение.

ЮНЕСКО ще разгледа спешно предложение боршът да бъде обявен за украинско културно наследство
iStock

За първи път ще се действа по този начин, уточняват от ЮНЕСКО, чиято централа е в Париж. Решението е било съобщено и на Органа за оценка на ЮНЕСКО, обединяващ експерти от цял свят и председателстван сега от италианеца Пиер Луиджи Петрило.

До края на юни този орган трябва да се произнесе и в случай на положителна оценка. На 1 юли ще има извънредно заседание, на което ще се дискутира вписването на борша в списъка на нематериалното културно наследство.

Основният инициатор за подаването на кандидатурата от Украйна е киевският готвач Евгений Клопотенко. Той вярва, че тази супа е “част от украинската идентичност” и “национална ценност”.

ЮНЕСКО ще разгледа спешно кандидатура боршът да бъде обявен за украинско културно наследство

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции