<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124240" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейски д...

За да няма обществено напрежение, газовата цена ще се заявява по-късно

31 Март 2022
0 185

За да няма обществено напрежение, газовата цена ще се заявява по-късно, пише Mediapool.

Държавният газов доставчик “Булгаргаз” вече ще внася за утвърждаване газовата цена седем до десет дни преди влизането ѝ в сила. Taка няма обществено напрежение, както се случва сега. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на заявеното на 11 март от “Булгаргаз” поскъпване на газа за април с невижданите досега 58 процента. Междувременно обаче борсовите цени на синьото гориво, които формират 70 на сто от стойността му, вървят надолу нагоре.

Така например, ако регулаторът трябваше да вземе решение за априлската цена на газа за българския пазар на 29 март, тя би била около 128 лв/МВтч. Докато внесеното почти 20 дни по-рано заявление на доставчика е за 179.36 лв.

Само в деня на публичното обсъждане обаче борсовата цена на газа отново се покачва – с 15 процента. Този пазар е волатилен и чувствителен на всяка информация за развитието на военния конфликт в Украйна. Възможни са и нови увеличения, коментираха представителите на КЕВР. Въпреки тази вероятност обаче от регулатора очакват цената за април да е по-ниска от заявената от “Булгаргаз”.

Газовият доставчик ще внесе на 1 април коригирано заявление, както прави откакто цената се определя всеки месец. В него ще са отчетени стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г.

За да няма обществено напрежение, газовата цена ще се заявява по-късно

Асен Василев: България няма да плаща за газ в рубли (видео)

След това КЕВР ще се произнесе, за да влезе в сила промяната на тарифата.

“Ще има повишаване на цените, защото България не произвежда газ, а го внася. Ако някой може да каже откъде да внесем малко по-евтин газ, комисията със сигурност ще задължи “Булгаргаз” да се възползва от тези количества. Но газът е вносна стока, която се е вдигнала десетократно последната една година. Каквото може комисията ще направи, но е наивно да се очаква, че няма да бъдат повишени цените, свързани с енергията от газ”. Това коментира по време на заседанието председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

“Сегашният начин на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е адекватен. Това създава излишно напрежение сред обществото и индустриалните потребители, защото не им позволява да имат реална представа за цената и да направят своите разчети. Поради това Комисията ще промени Наредбата за регулиране на цените на природния газ, с което газовият доставчик да внася заявлението си не в началото на месеца, а в срок от 7-10 дни преди утвърждаването на цената”, посочи още той.

Дали промените ще бъдат задействани за цената през май предстои да се види

Нови цени на топлоенергията може да има от май месец, а на ВиК услугите – от лятото, каза още на заседанието регулаторният шеф.

“Ние трябва да направим анализ за всяка една топлофикация, за всяко едно ВиК-дружество. Колегите ще започнат да работят в момента, в който мораториумът приключи своето действие – 1 април. И ще имаме различни ценови решения и условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества”, заяви още той.

За да няма обществено напрежение, газовата цена ще се заявява по-късно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции