<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132892" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Началникът н...

За довиждане ИТН даде на приближена фирма пътна поръчка за 16,5 милиона лева

09 Юни 2022
0 2606

Първата обществена поръчка, обявена от управляващите за ремонт на пътища, която трябваше да даде сигнал дали има промяна в този сектор, ясно показа, че нещата в пътната агенция продължават по добре познатата схема. Тя е ярка илюстрация на думите на премиера Кирил Петков и на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов кой лъже и кой казва истината, пише Лили Границка за Mediapool.

За довиждане – ден преди Слави Трифонов драматично да обяви, че “Има такъв народ” напуска коалицията и изтегля четиримата си министри, шефът на пътната агенция определя за победител обединение, начело с “БГ Ленд Ко” за ремонт на 15.7 км от третокласния път между селата Мъдрец – Искрица – Медникарово – Обручище за 16.48 млн. лв. без ДДС.

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс “Марица Изток”, рудник “Трояново-3” и завода за гипсокартон. Пътят е осеян с дупки, а хората периодично протестират през последните години.

През март те отново блокираха пътя, а Гроздан Караджов обяви, че хората имат пълното право да протестират и им обеща до края на април ремонтът да започне. Обявена беше експресна обществената поръчка. Интересът на пътните фирми беше голям.

В надпреварата се включиха 12 кандидати – нещо, което не се е случвало от времето, когато министър на регионалното развитие беше Росен Плевнелиев.

Отворени бяха ценовите оферти на всички фирми, а критерият за избор на победител беше най-ниска цена.

В крайна сметка добрите намерения свършиха тук. След близо два месеца умуване кой да спечели се оказа, че до финала стигат двама кандидати – “Раднево ленд” ДЗЗД и “Астрея билд” ДЗЗД, които са дали близка до прогнозната цена. Останалите 10 са отстранени по различни причини.

Това става ясно от регистъра за обществените поръчки. За победител е определено обединението “Раднево ленд” ДЗЗД с цена от 16.48 млн. лв. без ДДС за 15.7 км основен пътен ремонт.

Цената на спечелилия кандидат не е най-ниската, а четвърта поред.

Най-изгодната оферта е на ДЗЗД “Одесос – Парсек” от 13.88 млн. лв., следвана от тази на “ИСА 2000” – 14.5 млн. лв. и “Инфраинжстрой” – 15.3 млн. лв. Всички те са отстранени.

“Цената на избрания изпълнител е конкурентна и пазарна. Фирмите, дали по-ниски цени, не успяха да ги защитят. Знаете, че имаше оферти и с многократно по-високи цени.” Така председателят на Управителния съвет на АПИ Тодор Василев отговори на въпроса защо не е избрана най-изгодната цена.

АПИ прегради с мантинела път до плаж в Приморско (видео)

Не стана ясно и каква е причината изборът на изпълнител да се забави толкова много от АПИ, въпреки че Гроздан Караджов обеща той да е ясен още в началото на април.

“Пътният картел отново спечели. Нищо не се е променило в пътната агенция”, казва за Mediapool Бончо Бонев, управител на “Парсек Груп”.

Неговата компания участва в обединението, дало най-ниска цена. Той заяви, че не е решил дали ще обжалва обществената поръчка.

Управителят на “ИСА 2000” Юлиян Инджов също не е взел решение дали да обжалва поръчката. Той казва, че всичко заявено от премиера Кирил Петков в сряда по отношение на пътищата и парите за тях е вярно.

“Дори има още много неща, по-страшни, за които не знае”, каза многозначително Инджов.

Кой е взел решението?

Решението обединение “Раднево ленд” ДЗЗД да направи основния ремонт на 15.7 км пътища в община Гълъбово е взето от председателя на Управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Тодор Василев на 7 юни.

На следващия ден Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията и изтегля министрите си.

Участници в обединението са “БГ Ленд Ко” АД, “Виа Про Инженеринг” ЕООД и “Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс” ЕООД.

Компанията “БГ Ленд Ко” е сред фирмите, получили аванс от над 20 млн. лв. за строителството на магистрала “Хемус” от държавната компания “Автомагистрали”, показва одитният доклад на Сметната палата.

Договорът между “БГ Ленд Ко” и “Автомагистрали” за доставка на техника е на стойност над 40 млн. лв. “БГ Ленд Ко” е и в обединението от фирми, което има договор за текущ ремонт и поддържане на пътищата в област Добрич. Зад компанията стоят бизнесмените Велимир Магурев и Ангел Бончев, твърдят от пътния бранш.

Велимир Магурев е близък до кмета на Благоевград Илко Стоянов от ИТН, който му е бил адвокат преди години, пишат местни медии. Ангел Бончев е голям зърнопроизводител от Добричко. В Търговския регистър негово име не фигурира сред собствениците на “БГ Ленд Ко”.

За довиждане ИТН даде на приближена фирма пътна поръчка за 16,5 милиона лева
Архив БулФото

“Не съм сключил един договор. Не съм провел една обществена поръчка”, каза за bTV Гроздан Караджов.

Караджов отговаря: Петков излъга, той е жалка картина на случващото се в коалицията (видео)

В същия ден бе подписан договора за строителството на тунела под връх Шипка, чиято обществена поръчка беше направена по времето на ГЕРБ, но финализирана в деня, в който Слави Трифонов обяви, че напуска коалицията и изтегля министрите си. Поръчката за ремонт на пътищата в община Гълбово е изцяло направена и проведена по времето на министър Караджов.

За довиждане ИТН даде на приближена фирма пътна поръчка за 16,5 милиона лева

Източник: Mediapool

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции