<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135758" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Властите в Ба...

За първи път в света: Венеция ще събира до 10 евро от еднодневните туристи

02 Юли 2022
0 718

За първи път в света: Венеция ще събира до 10 евро от еднодневните туристи.

За да помогнат за справяне с пренаселеността и да обезкуражат еднодневните туристи, градските власти обявиха, че от януари 2023 г. ще събират от туристите до 10 евро.

Така Венеция ще стане първият град в света, който ще събира входна такса от посетителите.

Въвеждат входна такса за туристите във Венеция

За първи път в света: Венеция ще събира до 10 евро от еднодневните туристи
Снимка: iStock

Събраните средства ще бъдат разходвани за намаляване на сметките за събиране на боклук, плащани от венецианците. Хората, които идват на гости при тях, както и туристите с резервация за нощувка в хотел ще бъдат освободени от такса смет. Те ще могат да изтеглят сертификат, с който да докажат на властите, че не трябва да плащат.

След въвеждането на таксите посетителите ще трябва да направят предварителна онлайн резервация и да платят между 3 и 10 евро в зависимост от времето на годината. Инспекторите ще патрулират в града и ще имат право да спират туристите, за да изискват доказателство за плащане. Неплащането онлайн ще се наказва с глоба до 300 евро.

От години градът е масово пренаселен.

Туристите генерират планини от отпадъци, а тесните пешеходни пътеки са задръстени в натоварените периоди.

Ръководителят на туристическия отдел на града Симоне Вентурини заяви на пресконференция в петък, че мярката е революционна, но може да отнеме време и корекции, за да заработи системата.

“Знаем, че като първия град в света, който прави това, би било арогантно да мислим, че всичко ще работи перфектно. Не казваме, че сме разрешили всички проблеми на свръхтуризма или че имаме вълшебното решение. Ще го подобряваме постоянно”, допълни Симоне Вентурини.

Ръководителят на бюджета на града Микеле Зуин допълни, че таксата има за цел да демотивира посетителите в натоварените часове, за да създаде по-добри туристически потоци. Градът остава отворен, увери той.

Източник: БНТ

Снимки: iStock

За първи път в света: Венеция ще събира до 10 евро от еднодневните туристи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции