<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150671" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте коя е н...

Защо Борисов не се притеснява от разследването за пачките и кюлчетата

11 Ноември 2022
0 302

Защо Борисов не се притеснява от разследването на снимките с пачките и кюлчетата? Защото “френската банка каза”, че едната банкнота не е истинска. Откъде Борисов има тази информация? Споделя ли някой следствени тайни с него? Коментар от Петър Чолаков за Deutsche Welle.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда по-добре осведомен от главния прокурор Иван Гешев за хода на разследването на материалите с пачките, кюлчетата и пистолета от резиденция “Бояна”. Ако има основания за такова предположение, може да се заключи, че някой в българската прокуратура се чувства задължен да докладва на бившия министър-председател.

Защо Борисов не се притеснява от разследването за пачките и кюлчетата
Снимка: БулФото

Проблемът

Критиците на лидера на ГЕРБ твърдят, че въпросните материали са направени в неговата стая в резиденцията и са автентични. Пред бТВ обаче Борисов изтъкна, че не се притеснява от проверката на прокуратурата. “Френската банка” каза, че едната банкнота на снимките не е истинска, заяви лидерът на ГЕРБ и посочи като “източник” на тази информация интервюто на главния прокурор Гешев пред Полина Паунова от “Капитал” от октомври 2022.

Има обаче поне един проблем. Пред “Капитал” г-н Гешев (който иначе много предпазливо коментира казуса и подчерта, че не е наблюдаващ прокурор по него) не споменава националността на банката. Откъде тогава Борисов има тази информация? Споделят ли от прокуратурата следствени тайни с него? Ако отговорът е утвърдителен, това би подкрепило тезата, че хора в съдебната система обслужват ГЕРБ.

Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с “петорна експертиза”

Защо Борисов не се притеснява от разследването за пачките и кюлчетата
Снимка: БулФото

Вероятно мнозина ще кажат, че изобщо не биха се изненадали, ако се окаже, че българската Темида изпълнява политически поръчки. В продължение на години общественото доверие в прокуратурата е ужасяващо ниско. Ала това не означава, че трябва да свикнем с тревожната ситуация. А ако се окаже, че лидерът на ГЕРБ се е саморазобличил – това би било гръмогласно доказателство за политическите зависимости на съдебната власт. Затова г-н Борисов трябва час по-скоро да каже кой и на какво основание го е информирал за заключението на “френската банка”.

В очакване на развръзката

Главният прокурор също дължи обяснение. Обяснение дължат и подчинените му – тези, които непосредствено правят проверката на скандалните материали от резиденция “Бояна”. Проверка, която продължава да се протака. Още преди месеци Иван Гешев увери евродепутатите, че скоро ще има резултати по случая. Но и до днес такива няма.

В края на октомври главният прокурор пося нови надежди, че развръзката скоро ще дойде. Колегите са на приключване, каза той. Да вярваме ли?

Защо Борисов не се притеснява от разследването за пачките и кюлчетата

Според автора на материала резултатите от проверката ще бъдат оповестени тогава, когато е най-изгодно за г-н Гешев и неговите политически приятели. Ако е вярна хипотезата, че ГЕРБ и ДПС са инсталирали главния прокурор на неговия пост, няма как да има основания да се смята, че договорката между тях се е развалила. Поне за момента те навярно продължават да са си взаимно полезни и изгодни.

Дали все пак “френската връзка” няма да вземе нечия глава? В развито демократично общество лапсусът на Борисов би хвърлил него и главния прокурор в бурни води. В България по традиция най-вероятно (ако изобщо се стигне дотам) ще бъдат пожертвани поредните пионки, а едрите риби ще си продължат постарому.

Защо Борисов не се притеснява от разследването на снимките с пачките и кюлчетата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции