<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137167" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: КС опроверга ...

Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с “петорна експертиза”

13 Юли 2022
0 1131

Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с “петорна експертиза”, пише в. “Сега”.
Снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в правителствената вила “Секвоя”, на които се вижда чекмедже с евро банкноти и златни кюлчета, са манипулирани. Това обяви председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски.

Появиха се нови снимки от спалнята на Бойко Борисов, пак с пачки и пистолет

Той поясни, че информацията е предоставена от българската прокуратура, която е извършила петорна експертиза.
Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с &#8220;петорна експертиза&#8221;
Томаш Здеховски. Снимка: ЕП

“Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани.  Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите”, каза Томаш Здеховски.

Излезе и видео с чекмеджето с пачките и пистолета в спалнята на Бойко Борисов

“Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина, та заключението, което направи г-н Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни”, разясни по-късно евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков.

Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с &#8220;петорна експертиза&#8221;

От изказванията на евродепутатите не става ясно кога е извършена въпросната петорна експертиза. Разследването по случая с пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов започна още през 2020 г. след публикации в медиите.

Спряното разследване от прокуратурата

По-късно прокуратурата спря разследването, защото не успя да открие автора на снимките. В съобщението тогава се казваше, че е извършена техническа експертиза, която показала, че са манипулирани датите на снимките. Не се споменаваше обаче резолюция, сенки или други детайли.

Прокуратурата е поискала от БНБ да провери банкнотите и кюлчетата от спалнята на Борисов

Дори и снимките да са били манипулирани, държавното обвинение е длъжно да отговори дали банкноти с такива серийни номера са били отпечатани, както и коя е мистериозната Мата Хари, за която Бойко Борисов твърди, че е сложила предметите в чекмеджето. До момента разследването не е установило тези факти.

Друга експертиза не показва манипулации

Още през 2020 година журналисти от Bivol.bg публикуваха експертиза, по която ясно личи, че кадрите от “спалнята на бившия премиер” не са манипулирани. По техни данни снимките са правени в периода 2017-2019 година.

Няма фотомонтажи или фалшифициране с фотошоп, каквито предположения се ширят в коментарите на политици, анализатори и в социалните мрежи.

От 9-те снимки 3 са напълно „девствени”, не са пипани с „Фотошоп”, нито са променяни датите на заснемане в метаданните (бел. ред. – метаданни са описателен текст, интегриран в кода на снимката, в който се съдържа времето на заснемане, вид фотоапарат, смартфон, данни за диафрагма, скорост и др.). В останалите 6 снимки има промени в метаданните, с цел да се заблуди за времето, по което са правени. Но експертиза установи и реалните дата и час на заснемането. Те се откриват в полето обозначено с шестнайсетичен код 0x0132 (DateTime или Modify Date).

Тази дата явно е убягнало на лицето, което е пипало датите, но е манипулирало полетата 0x9003 Date/Time Original (виж тук) и 0x9004 Create Date (виж тук).

Снимките са проверявани с програма, която регистрира употребата на софтуер. На снимката със спящия Борисов има регистрация на малък брой данни за употреба на Adobe Photoshop. На останалите няма.

Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с &#8220;петорна експертиза&#8221;

Във файла Bace_nanka.jpeg има следи от използване на Adobe Photoshop

Проверката не се изчерпва само с тази техническа експертиза на тяхното описание (метаданни). Снимките са разглеждани детайлно с увеличения до 1600%, за да се търси намеса в изображението или съмнителни промени. Увеличавани са детайлите на всяка снимка, за да се установят и подробности за предметите и каква връзка имат с обстановката и обитателя на спалнята.

Цялото разследване на Bivol можете да си припомните тук.

Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с прокурорска експертиза

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Peter

    13 Юли 2022

    https://www.youtube.com/watch?v=YIOrFz-ll5E

Покажи всички Скрий

Реакции