<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108563" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Защо България не разследва “снимките от спалнята” и подслушването на протестите, питат от ЕП

18 Ноември 2021
0 1568

Защо България не разследва “снимките от спалнята” и подслушването на протестите, питат от ЕП, цитирани от Дневник.

Ефективното и справедливо прилагане на закона, особено в борбата с корупцията, е един от най-належащите проблеми, като преследването на корупцията по високите нива на властта остава проблематично. Притеснителни са случаите на полицейска бруталност през лятото на 2020 г., които не са били правилно разследвани.

Появиха се нови снимки от спалнята на Бойко Борисов, пак с пачки и пистолет

България се намира в трудни времена, но и в момент на преход.

Предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор все още трябва да бъде разгледано в контекста на по-широка съдебна реформа, веднага щом политическата ситуация позволява това.

Защо България не разследва "снимките от спалнята" и подслушването на протестите, питат от ЕП
Снимка: БулФото

Това са само част от изводите в доклада на мониторинговата група към комисията за Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) към Европейския парламент след посещението на нейни членове в България на 23 и 24 септември. По време на визитата представителите на комисията са питали българските власти за санкциите по “Магнитски”, подслушванията по време на протестите, защо няма добри резултати и присъди по дела за корупция по високите етажи на властта и са обсъждали правомощията на главния прокурор и има ли ефективен механизъм за разследването му.

В доклада си с дата 17 ноември 2021г. комисията изразява загриженост за състоянието на основните права в България, в светлината на случаите на реч на омразата и дискриминация срещу хора от ромски произход, представители на ЛГБТИ общността и представители на други малцинствени групи, както и за насилие, включително домашно.

Не можем да върнем Евгения, нито другите “обичани” до смърт жени, но можем да отворим очи

След визитата в България делегацията отчита ограничените правомощия на служебното правителство за справяне с многобройните предизвикателства, но е отбелязала и решимостта на служебното правителство да използва ефективно всички инструменти, с които разполага.

В същото време евродепутатите призоват Европейската комисия да засили наблюдението и одита на средствата на ЕС, включително на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Гешев: За резултати в борбата с корупцията трябват промени в Наказателния кодекс

По време на срещата с главния прокурор Иван Гешев и заместниците му членовете на делегацията от ЛИБЕ са повдигнали въпросите за необходимостта от реформи в съдебната система, за случаите на корупция по високите етажи на властта, които не са били разследвани, както и за по-високия брой на досъдебни производства и очакванията за присъди по корупционни дела.

Обсъждани са номинациите за европейски делегирани прокурори, възможността за съдебен контрол на прокурорските откази от образуване на досъдебно производство и не на последно място – за правомощията на главния прокурор и дали може да бъде разследван. От комисията са повдигнали и конкретни въпроси относно подслушванията и кой е разпоредил тази процедура, защо не е започнато разследване и по отношение на снимката на бившия премиер Борисов и нощното шкафче с пари, златни кюлчета и оръжие, както и т.нар. Барселонагейт и протестите.

Гешев и заместниците му са изтъкнали, че въпросът за съдебна реформа трябва да се разглежда в контекста на предизборната кампания и влиянието на служебното правителство, чиято основна задача е да организира предстоящите избори. От прокуратурата са припомнили, че всяка една реформа трябва да бъде одобрена от парламент и редовен кабинет и предстои да се види дали редовно избрани парламент и правителство ще одобрят предложенията за промени. От прокуратурата отново са посочили, че Наказателният кодекс трябва да бъде променен, тъй като е приет преди 1989 г. и с него не може да има борба с корупцията.

Реални резултати от борбата с корупцията ще могат да дойдат с нова законодателна рамка, а реформата не трябва да обхваща само отчетността на главния прокурор, а на всички магистрати. Освен това Гешев и прокуратурата са посочили, че е нужна по-дълбока реформа, а не промяна само на един сегмент с очакване за цялостна промяна. В отговор на критиките за това, че прокуратурата не е разследвала конкретни случаи, от прокуратурата са посочили статистика, като са подчертали, че главният прокурор не може да дава инструкции на прокурори от по-ниски нива в системата.

За “Барселонагейт” 

Гешев е обяснил, че е във фазата на досъдебното производство и не може да дава подробности по висящи дела. По отношение на други дела, които не са разследвани, той е обяснил пред ЛИБЕ, че всеки наблюдаващ прокурор е ръководен от вътрешното си убеждение, определен е на случаен принцип, а главният прокурор можел да осъществява само методическо ръководство. Гешев е поел ангажимент да изпрати допълнителна информация за методологията и инструкциите, по които разследващите са проверявали снимките от спалнята на Борисов.

Главният прокурор е посочил, че може да бъде разследван, като е посочил, че е бил разпитван няколко пъти в спецпрокуратурата. По отношение на подслушванията на протестите през миналата година Гешев е обяснил, че не е в неговата компетентност да ги разпорежда, а се произнасят други служби от МВР, като искането се одобрява от съд.

Защо България не разследва “снимките от спалнята” и подслушването на протестите, питат от ЕП

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции