<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115198" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ обвиниха ...

Защо руският милиардер Роман Абрамович стана португалец?

15 Януари 2022
0 600

Защо руският милиардер Роман Абрамович стана португалец?

През 2015 година в Португалия е приет закон, по силата на който потомците на сефарадски евреи могат да получат португалско гражданство. Дотук общо 32 000 души са се възползвали от него и са взели паспорти, а други 54 000 молби все още се обработват, припомня в материала си Дойче веле.

Навални: Путин и Абрамович крадат от бюджета и инвестират на Запад

За гражданство е кандидатствал и руският милиардер Роман Абрамович: олигархът, за когото се смята, че е в близки отношения с руския президент Владимир Путин, е от април 2021 гражданин на Португалия.

Лицемерие и корупция?

С въпросния закон португалското правителство целеше да коригира една историческа неправда: преди 500 години сефарадските евреи са прокудени от тогавашната инквизиция от Иберийския полуостров, в т.ч. от Португалия, в резултат от което се заселват основно в Източна Европа. Но това, което първоначално е замислено като хуманен жест, във времената на нарастващи политически напрежения бързо може да се превърне в медийно събитие.

В края на миналата година руският критик на режима Алексей Навални написа в Туитър следното: „Западът се уплаши, че Путин ще нападне Украйна, но дава гражданство на един от най-приближените му олигарси”. Навални предполага, че съответните служители в Португалия са получили куфарчета с пари – и говори за “лицемерие” и “корупция”. Доказателства за това няма, но португалски медии попитаха дали в случая с гражданството на Абрамович всичко е било законно.

Защо руският милиардер Роман Абрамович стана португалец

В отговор външният министър Аугусто Силва заяви, че Абрамович е отговарял на всички условия: еврейската общност в град Порто е потвърдила, че руският олигарх има сефарадски корени. С други думи: всичко около неговата натурализация е законно, увери още министърът и определи критиката на Навални като неоснователна и обидна.

Спорен административен акт

През 2020 година Социалистическата партия настояваше за промени в закона, за да не бъде използван като заден вход за достъп до Шенгенското пространство. След протести обаче вносителите на искането се отказаха, планът им се провали, а законът си остана непокътнат. От кандидатите за португалско гражданство нито се изисква да владеят езика, нито пък са длъжни да доказват, че са живели преди това в Португалия. А критериите, по които еврейските общности в Лисабон или в Порто проверяват всеки отделен казус, са според стандартите в една правова държава всичко друго, но не и прозрачни.

Защо руският милиардер Роман Абрамович стана португалец
Снимка: ТАСС

Защо руският милиардер Роман Абрамович стана португалец?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции