<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135998" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия е спрял...

Застрашена ли е ядрената ни енергетика заради отношенията с Русия

04 Юли 2022
0 284

Енергийни експерти предупреждават, че при още по-голям разрив в отношенията ни с Русия не е изключено АЕЦ „Козлодуй” да остане без ядрено гориво. Това на практика би означавало спиране на централата, предава NOVA.

В момента България разполага с ядрено гориво за двата си реактора в АЕЦ „Козлодуй”, което трябва да стигне до 2026 г. Министерството на енергетика планира централата да не работи с руско гориво още след 2 години поне за един от блоковете.

Действията се предприемат сега, така че ако се стигне до влошаване на отношенията с Русия, „Козлодуй” да не спира работа.

Русия е спряла да издава туристически визи за българи

Застрашена ли е ядрената ни енергетика заради отношенията с Русия
„АЕЦ „Козлодуй” има осигурени запаси от свежо ядрено гориво за 3 или 5 години напред.

Отделно има процедура за допускане на зареждане на ядрено гориво от друг доставчик, не от „Росатом”, заяви Антон Иванов, който е енергиен експерт.

Енергийният експерт Васил Начев коментира, че се водят  разговори както на държавно ниво, така и от страна на компании за алтернативни доставки.

Експертите настояват отсега да се търсят алтернативи и за резервните части. „Веригата на доставки за АЕЦ „Козлодуй” са специфични резервни части би трябвало да бъде преразгледано с оглед осигуряване на алтернативи. Такива възможности има на европейския пазар”, смята Иванов.

Част от независимите депутати, които обмислят подкрепата си към евентуален нов кабинет, оглавен от Асен Василев, настояват бъдещето на ядрената енергетика да бъде заложено в работата на правителството.

„Ние казахме, че държим развитието на ядрена енергетика в България и на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. От другата страна Асен Василев потвърди, че се работи по темата”, каза независимият народен представител Георги Георгиев.

Все още няма окончателно решение какво да се прави с ядрения реактор, който България закупи преди години. Първоначално той трябваше да се използва за АЕЦ „Белене”, проектът обаче беше замразяван няколкократно през годините. Вариант е да се построи 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй”.

Източник: NOVA

Застрашена ли е ядрената ни енергетика заради отношенията с Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции