<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102639" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отчитат ръст ...

Здравното министерство обсъжда затягане на Covid мерките у нас (видео)

08 Октомври 2021
0 2647

Здравното министерство обсъжда затягане на Covid мерките у нас.

„Категорично сега е моментът да се затегнат мерките срещу коронавируса. В министерството на здравеопазването текат непрекъснато такива съвещания с експерти и предложения за мерки, които ще бъдат разгледани, обобщени и препоръчани“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV.

Здравното министерство обсъжда затягане на Covid мерките у нас

По думите ѝ, най-важно сега е да се ограничат събиранията на много хора и на такива събития да се допускат само хора със „зелени сертификати“. Специално внимание трябва да има върху училищата и университетите, като там „мерките трябва да са задължителни, а не препоръчителни“.

Отчитат ръст на заразените с Covid-19 деца и ученици

„Мерките са добри, но трябва да се затегне контрола върху изпълнението им“, коментира проф. Христова.

“Можем да боледуваме паралелно от грип и коронавирус, установени са такива случаи още в Китай. Другото, което разбрахме е, че грипният вирус помага на рецепторите на Covid-19 и им помага на входната врата на организма ни. Всеки вирус се стреми да потисне имунната система на приемника, два вируса се справят по-добре”, каза вирусологът проф. Радостина Александрова.

Здравното министерство обсъжда затягане на Covid мерките у нас

“Понеже много хора казват, че Covid-19 не е нещо особено, но заради мерките миналата година имаше драстично намаление на грипа, но не и на случаите на коронавирус”, коментира проф. Александрова.

Двете са категорични, че ваксините са безопасни за бременните жени и поставянето им е препоръчително, за да се избегнат тежките случаи на преболедуване.

Здравното министерство обсъжда затягане на Covid мерките у нас
Бременните

Проф. Александорва отбеляза, че в проучване от Великобритания при първия вариант на коронавируса тежките случаи при бременните са били 24%. С появата на британския вариант те се увеличават на 36%, а при заразените с вариант “Делта” са 48%.

“Ако не се увеличи процентът на ваксинираните у нас, рискуваме да потънем в изолация и да не можем да пътуваме. А и никой да не иска да идва в нашата страна”, прогнозира проф. Христова.

Здравното министерство обсъжда затягане на Covid мерките у нас

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции