<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152434" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС няма да пр...

Зеленски: Трябва да си върнем всички завладени територии, включително Крим

25 Ноември 2022
0 656

“Трябва да си върнем всички завладени територии, включително Крим”. Това заявява украинският президент Володимир Зеленски в интервю пред Financial Times. Според него Украйна не си ли върне всички региони под руска окупация, край на войната няма как да има.

“Не си ли върнем всички територии, войната просто ще е замразена и ще бъде въпрос на време да се възобнови.”

“Ние сме длъжни да си върнем всички земи. Аз смятам, че бойното поле е пътят, където няма дипломация. Ако не можем да си върнем всички земи, то войната просто е замразена. И е въпрос на време тя да се възобнови”. Това казва Зеленски. Интервюто е взето в офиса му в Киев. 

Financial Times отбелязва, че всеки опит на Украйна да си върне Крим може да доведе до ескалация на конфликта. Множество западни лидери са разтревожени от това. Според тях е възможно дори Русия да използва ядрено оръжие, за да задържи анексирания през 2014 г. Крим.

Зеленски обвини Русия в изтезания и военни престъпления (видео)

“Разбирам, че всички са затаили дъх какво ще стане с Крим. Ако някой ни предложи начин за деокупация на Крим не по военен път, аз съм изцяло “за”. Но ако решението не предполага деокупация и Крим остане част от Руската федерация, няма смисъл да си губим времето. Това действително би било само загуба на време”. Това заявява украинският президент в отговор на въпроса.

Зеленски: Трябва да си върнем всички завладени територии, включително Крим
iStock

Зеленски призовава западните партньори на Украйна да предоставят повече ПВО за защита на критично важната инфраструктура. През последните седмици голяма част от инфраструктурата на Украйна бе повредена или унищожена. Русия поведе масирани удари по енергийните обекти в страната. Голяма част от украинското население няма ток и вода. Президентът поиска и дизелово гориво за аварийните генератори и допълнително газ за компенсация на недостига на електроенергия. Според министъра на инфраструктурата Александър Кубраков са нужни неколкостотин милиона долара за възстановяване на енергосистемата. 

15 000 души са безследно изчезнали от началото на войната в Украйна

Международната комисия за безследно изчезналите (ICMP) съобщи, че от началото на войната в Украйна безследно са изчезнали над 15 000 души. Матю Холидей, директорът на комисията за Европа, сподели пред Ройтерс, че все още не е ясно колко хора са изселени насила в Русия, колко са живи и насилствено разделени със семействата си или мъртви и захвърлени в масови гробове.

“Издирванията ще продължат години”, заяви той.

Зеленски: Трябва да си върнем всички завладени територии, включително Крим
iStock

“Центрове на непобедимостта”: Украйна ще осигури подслон на гражданите през зимата

Ангела Меркел: За Путин важна е единствено силата

Ангела Меркел също коментира войната в интервю за Spiegel.

“Искаше ми се след моето оттегляне да настъпи по-мирно време. Аз много се занимавах с Украйна. Но това не беше неочаквано – Минските споразумения не действаха”, споделя тя.

След месеци мълчание: Меркел проговори за Украйна

След срещите ѝ с американския и руския президент през лятото на 2021 г., тя искала да създаде отделен формат за преговори. Някой от политиците се възпротивил.

“Аз нямах сили да упорствам, тъй като всички знаеха, че си тръгвам есента”, казва Меркел пред немското издание.

За последната си среща с Путин в Москва тя разказва: “Усещането беше много ясно и силно изразено. От гледна точка на властта “с вас е свършено”. За Путин важна е единствено силата”. 

Зеленски: Трябва да си върнем всички завладени територии, включително Крим

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции