<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159881" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Граждани на П...

Журналистът Филип Шлюк разказва за разследването си за доставките на България към Украйна (видео)

19 Януари 2023
0 192

Германският журналист Филип Шлюк базира разследването си за германското издание Die Welt на разговор с Кирил Петков от началото на тази година. Това разкрива в интервю за bTV.

След разговора, журналистът разбира, че България е направила повече за Украйна, отколкото е известно и то в критичен за нея момент.

Шлюк има дългогодишен интерес към страната ни, като е публикувал множество анализи.

Чрез събраната информация от разследването ,Die Welt стигат до извода, че България е покрила около една трета от нуждите от боеприпаси на Украйна. Също така между април и авуст е предоставила около 40% от дизела за войските, който е бил на изчерпване.

Флюк разкрива, че в България най-вероятно се е знаело за доставките. Между Петков и Зеленски е имало споразумение, въпреки че в медиите е липсвало официално потвърждение.

Същото потвърждават и от Киев.

В статията изрично се посочва, че директна помощ не е имало. Тя се е осъществявала чрез договори с посредници.

Журналистът Филип Шлюк разказва за разследването си за доставките на България към Украйна

Журналистът разяснява и името на статията, което дава за Die Welt – “Страната, която тайно спаси Украйна”

Die Welt: България тайно спаси Украйна в ключов момент от войната

“През месеците април и май Украйна разполага с много малко муниции. Имаше много малко официални доставки на оръжие. В последствие Украйна получи западни отбранителни системи и е липсвало гориво – знам го от репортери в Украйна по това време. В този смисъл Украйна беше зависима от това дали ще получи муниции от България, както и дали ще бъде доставено гориво. Затова стигаме до заключението, че в решителните месеци България до някаква степен е спасила Украйна.”, обяснява той

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции