Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Тийнейджърка от Бангладеш изгорена жива, след като се оплакала от посегателство от учителя си
Тийнейджърка от Бангладеш изгорена жива, след като се оплакала от посегателство от учителя си
По света
04-19-19
добавено
14628
прегледа

Тийнейджърка от Бангладеш, подала оплакване срещу  свой учител, че я тормози сексуално, почина след като беше запалена жива в училище, съобщи The Guardian

 

Убийството на 19 годишната Нусрат Джахан Рафи, която е била залята с керосин и запалена в училището си във Фени на 6 април, е вследствие от обвиненията в сексуално посегателство, които тя е направила срещу главния учител две седмици преди това. Нусрат е получила 80% изгаряния по тялото си и е починала 10 дни по-късно от раните си.

 

Случаят, за който се разшумя в Бангладеш, се разследва от комисия от двама души, водена от местен съдия, който е потвърдил неглижирането на сериозността на нейните първоначални оплаквания. 

 

Според разследващите, Нусрат, която живеела в малък град на 100 мили югоизточно от столицата Дака, се е оплакала на семейството си, че е опипвана от главния учител в ислямското училище, в което учи, късно през март.

 

За разлика от много други момичета, които не смеят да се оплачат, Нусри решава да сподели случката с полицията още същия ден. Полицейски служител записва показанията ѝ на смартфона си.

 

Когато емоционалните ѝ показания изтичат от полицията към местна медия и учителят е арестуван, Нусрат започва да получава заплахи за саморазправа от местната общност, след като тя продължава да посещава училището.

 

На 6 април, Нусрат отива в училището си, за да се яви на изпити. С измама е заведена на покрива на сградата, където е обградена от няколко души, облечени в бурки. Те я притискат да оттегли делото срещу учителя. Когато отказва, я запалват.

 

Според началника на разследващата служба убийците са искали да изглежда като самоубийство. Планът им се проваля, след като Нусрат оцелява.

 

В линейката, страхувайки се, че може да не оцелее, тя записва изявлението си на мобилния телефон на брат си, като идентифицира някои от нападателите си като студенти в медресето.

 

На 10 април Нусрат умира. Хиляди хора идват на погребението й.

 

Полицията съобщи в петък, че един от 17-те души, арестувани във връзка с нейната смърт, е обвинил директора на училището, че е наредил атаката. Учителят "им казал да окажат натиск върху Рафи да оттегли делото или да я убият, ако тя откаже", заяви пред АФП старшият полицай Мохамед Икбал, който ръководи разследването.

 

Смелостта на Нусрат Джахан Рафи да говори срещу сексуалното насилие и смъртта ѝ развълнува цял Бангладеш и насочи вниманието на обществеността към уязвимостта на жертвите на сексуален тормоз в тази консервативна южноазиатска страна. Много момичета и млади жени в Бангладеш предпочитат да пазят в тайна подобни случаи от страх и срам пред обществото.

 

Източник: The Guardian