Сигнализирай!

Съвсем малък брой безработни са се възползвали от новите социални помощи

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
234
0

Съвсем малък брой безработни са се възползвали от новите социални помощи. Безработните имат право на три месеца подпомагане, ако започнат работа, пише СЕГА.

Близо година и половина от влизането в сила на новите видове социални помощи, те остават сравнително непознати и от тях са се възползвали съвсем малко хора. Това показват данни, предоставени от Агенцията за социално подпомагане. 

От 1 юни 2023 г. социалното подпомагане беше значително променено. Наред с новите условия за получаване на помощи, новите размери и новите прагове за достъп, тогава бяха въведени и нови видове подпомагане. С тях се обхващат хора от уязвими групи или в критичен момент.

Едната помощ е за младежи от 18- до 21-годишна възраст, които са били в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа и я напускат за първи път. Те вече имат право на помощ за покриване на първоначални потребности. Сумата е равна на линията на бедността - 526 лв. за 2024 г. (638 лв. за 2025 г.) и се отпуска за три месеца. Откакто е влязла в сила обаче - 1 юни 2023 г., до 30 септември 2024 г., от нея са се възползвали едва 18 младежи.

Пак от 1 юни 2023 г. влезе в сила и възможност безработно лице или безработен член на семейството, получаващо месечна помощ, да получи помощ за започване на работа. И тук помощта е за срок от три последователни месеца, в рамките на една календарна година. Идеята е да се подпомогне този преход, за който е характерен т.нар. "капан на безработицата". Капанът на безработицата измерва загубата на доход от спирането на обезщетенията и помощите и облагането на заплатата с данъци и осигуровки, когато един безработен започне работа. От тази помощ до 30 септември т.г. са се възползвали 2585 души, показват данните на АСП.

Миналата година бе направена още една промяна - помощите за първи-четвърти и осми клас вече се полагат и на децата, които учат в частни училища. Идеята не е да се подпомагат излишно деца, чиито родители могат да си позволят таксите за частни училища, а да се даде възможност за подпомагане на семейства, които се насочват към частно училище поради специални потребности на децата. 

Еднократна помощ за покриване на неотложни нужди от началото на годината са получили 4680 семейства. Тази помощ може да е до трикратния размер на линията на бедност (1578 лв. за 2024 г.). Въпреки че се отпуска най-вече при бедствия, тя всъщност е за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Едно семейство може да получи такава помощ веднъж годишно.

Най-често еднократната помощ се отпуска в случаите на нанесени материални щети на жилището вследствие на възникнало природно бедствие (наводнения, земетресения, пожари, градушки и др.), във връзка с възникнали непредвидени разходи за лечение и др., обясняват от АСП.
 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.