Сериозен наплив от желаещи ваксина срещу Covid-19 в София и Пловдив (снимки)

Има сериозен наплив от желаещи ваксина срещу Covid-19 в болница „Св. Анна“

Наблюдава се сериозен наплив от желаещи да се ваксинират срещу Covid-19, съобщиха от столичната болница „Св. Анна“.

От сутринта до към 10 ч. са се ваксинирали повече от 50 души, като опашка пред ваксинационна пункт все още има.

Нови по-строги мерки срещу Covid-19 за цялата страна обяви министър Кацаров (видео)

Има сериозен наплив от желаещи ваксина срещу Covid-19 в болница „Св. Анна“

Ваксинационният център на УМБАЛ „Св. Анна“ работи от 8 ч. до 20 ч. всеки ден, включително събота и неделя. От лечебното заведение посочват, че там се поставя и трета игла.

Има сериозен наплив от желаещи ваксина срещу Covid-19 в болница „Св. Анна“

Налични са всички ваксини, одобрени за ползване.

Опашки от хора, които искат да се ваксинират или да получат сертификат за преболедували, се появиха и в Пловдив пред сградата на местната РЗИ. 

По информация на “Хоризонт”, над 30 души чакат, за да бъдат ваксинирани. 

Има сериозен наплив от желаещи ваксина срещу Covid-19 в болница „Св. Анна“

Източник и снимки: bTV

Read more

Първи кадри от момента, в който Северна Корея изстреля нова балистична ракета от подводница (снимки)

Първи кадри от момента, в който Северна Корея изстреля нова балистична ракета от подводница

Севернокорейските държавни медии потвърдиха информацията, че флотът на Ким Чен Ун е изстрелял новоразработена балистична ракета от подводница.

Корейската информационна агенция (KCNA) разпространи първи кадри от този момент. Използвана е същата подводница “8.24 Yongung”, тествана преди пет години.

Изявлението на държавните медии дойде ден след като военните на Южна Корея съобщиха, че смятат, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета от подводница.

Наркотици, оръжие и терор: висш разузнавач от Северна Корея разкри тайни за режима на Ким Чен Ун

По официална информация това се е случило в 10,17 ч. местно време близо до Синпо, главната корабостроителница за изграждане на подводници в Северна Корея.

Ракетата е изминала около 365 мили на максимална височина преди да се разбие в Балтийско море, съобщи южнокорейски информатор.

Новината идва само няколко дни, след като Китай е осъществил изпитание на планиращ хиперзвуков летателен апарат.

Междувременно висш държавен служител на Южна Корея заяви: “Нашите военни следят отблизо ситуацията в тясно сътрудничество със САЩ, в готовност сме за евентуални допълнителни изстрелвания”.

От севернокорейската информацонна агенция съобщиха, че последният тест “ще допринесе значително за повишаване на подводната оперативна способност на нашия флот”.

Първи кадри от момента, в който Северна Корея изстреля нова балистична ракета от подводница

Източник: Mail Online

Read more

Зеленият сертификат отпада за всички под 18 години

Зеленият сертификат отпада за всички непълнолетни

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи в сряда, че в последния момент е променен прагът на възрастта, за която няма да бъде искан зелен сертификат за участие в дейности на закрито. Oт 12 години прагът се увеличава до 18 г., пише Mediapool.

Според Кацаров вариантът с въвеждането на сертификата е предпочетен пред локдаун, защото сертификатът дава възможност на хората да общуват и да работят. Той обясни, че служителите в търговските обекти няма как да установят дали един сертификат е истински.

Министър Кацаров: Зелен сертификат дава и преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория

“Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи”, каза Кацаров. Ако МВР, РЗИ и Агенцията по безопасност на храните заловят човек в нарушение, той ще носи наказателна отговорност.

“Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията. A не да си го направиш сам”, коментира Стойчо Кацаров пред бТВ.

Зеленият сертификат отпада за всички непълнолетни

Той информира, че са преведени пари на регионалните здравни инспекции за купуване на антигенни тестове, които лабораториите да получат.

“Хората, които се изследват с антигенни тестове няма да плащат за самия тест, а само за взимането на проба”, коментира той.

Ситуацията

Кацарова обясни, че ситуацията в България е изключително тежка.

“Народът е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка за мащаба на действието. Ще сме изправени много скоро пред ситуация да сме силно затруднени да осигурим легла за болните”, каза Кацаров.

Той обясни, че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната, за които могат да се грижат наличните лекари.

Зеленият сертификат отпада за всички непълнолетни

Източник: Mediapool

Read more

Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места?

Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места?

След като здравните власти обявиха, че от 21 октомври в повечето обществени обекти на закрито ще се влиза със зелен Covid-сертификат, на входа на съответните обекти той ще бъде сканиран и валидиран с приложението COVID CHECK BG, предава “Булевард България” .

Апликацията е разработена от „Информационно обслужване“ и въпреки че се забави с около месец, излезе официално през август тази година. Приложението е налично в Google Play Store и всеки може да го изтегли и да провери сертификата си. Все още обаче не е достъпно за смартфони с операционна система iOS.

Нови по-строги мерки срещу Covid-19 за цялата страна обяви министър Кацаров (видео)

COVID CHECK BG прави проверка чрез сканиране на QR-кода на сертификата за ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен PCR или антигенен тест. Сертификатът може да е на хартиен носител или изтеглен от сайта на Националната здравно-информационна система his.bg.

След сканиране на екрана се появяват две дати – от кога и до кога е валиден документът. Ако става въпрос за ваксинация, сертификатът важи до 1 година след поставената втора доза (или първа за препарата на Janssen). Ако е документ за преболедуване, важи в рамките на 6 месеца след положителния PCR тест. В случай че човек си е извадил Covid-сертификат с отрицателен PCR, той действа за 72 часа. А за отрицателен антигенен тест – 48 часа.

Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места?

Отдолу в апликацията се изписва датата на раждане, вида на ваксината или теста.

И още

Апликацията ще служи за проверка на документите на посетители на кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, циркове, магазини тип мол, магазини над 300 кв. м (без хранителни, аптеки и др. от критично значение), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведенията за хранене и развлечение, хотелите. Всички те попадат сред обектите, достъп до които важи само със сертификата.

За всички работещи в лечебните заведения за болнична помощ и в старческите домове също се изисква наличие на сертификат. Той не важи за училищата, а в университетите ще има валидиране и контрол на входовете, защото документът е изискване за провеждане на присъствено обучение.

Достъпът до администрацията засега ще става без Covid-сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Сертификатът трябва да бъде представен в съответните обекти от всички граждани на възраст над 18 г. Приложението COVID CHECK BG е достъпно за масово използване от всички граждани на ЕС, които искат да проверят валидността на своите сертификати. България стана една от последните страни, които пускат подобна апликация.

Сертификатите за Covid-19 могат да се съхраняват и в електронен формат в телефона. Българската компания Cardbox ги добави към досегашната си платформа, в която потребителите обичайно събират картите си за отстъпки към различни търговци. Електронното копие се запазва със сканиране на QR-кода от оригиналния документ. Приложението дава възможност и да се добави PDF-файл със сертификата по желание на потребителя.

Цифровите сертификати за ваксинирани и преболедували граждани вече ще могат да се издават и валидират дори с помощта на Viber – ако потребителите се абонират за официалния чатбот канал на Министерството на здравеопазването.

Има и други удобни app-ове за съхраняването на сертификати – Green Pass Wallet, Yourwallet, Stocard и др.

Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места?

Източник: “Булевард България”

Read more

От утре учениците в София и всички други тъмночервени зони минават онлайн (видео)

Здравният министър: От утре учениците в София и всички други тъмночервени зони ще са онлайн

“От утре, когато влиза в сила заповедта за допълнителните противоепидемични мерки, учениците в София, както и във всички общини в тъмночервената Covid-зона със заболеваемост над 750 души на 100 000 население ще преминат към дистанционно обучение.” Това уточни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю пред bTV.

Справка от статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че към днешна дата областите, в които учениците ще се приберат вкъщи и ще учат дистанционно са Видин, Монтана, София-град, Перник, Кюстендил и Габрово.

Министър Кацаров: Зелен сертификат дава и преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория

Здравният министър обясни, че неприсъственото обучение ще продължи дотогава, докато заболеваемостта в конкретната община падне под определената граница. Според заповедта му от вчера, в общините със заболеваемост от 500 до 750 души на 100 000 население учениците минават на ротационен принцип на обучение. 

Здравният министър: От утре учениците в София и всички други тъмночервени зони ще са онлайн

“Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 заразени. От тези общо 10 000 души – 1000-1500 ще влязат в болница през следващата седмица”, обясни здравният министър.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Затова, ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен локдаун.

Здравният министър: От утре учениците в София и всички други тъмночервени зони ще са онлайн

Източник и видео: bTV

Read more

Все още можете да влезете в първия уебсайт, създаден преди близо 30 години

Все още можете да влезете в първия уебсайт, създаден преди близо 30 години

Все още можете да посетите първата уеб страница в историята на технологиите. И тя изглежда ужасно, пише New York Post.

Уебсайтът е пуснат преди малко повече от 30 години и дори няма снимки. Той е живо доказателство за това докъде е стигнал интернет, особено когато погледнем съвременни приложения като TikTok, Facebook и YouTube.

Слънчевите бури могат да предизвикат интернет апокалипсис

Първоначално е създаден в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН. Уебсайтът работи на компютър NeXT, изобретен през 1988 г.

Интернет страницата е подходящо наречена The World Wide Web Project. И е създадена, за да покаже проекта, който даде старт на мрежата такава, каквато я познаваме днес.

Историята

Вероятно не е изненада, че уебсайтът е дело на сър Тим Бърнърс Лий и е пуснат на живо на 6 август 1991 г. Бърнърс Лий, сега 66-годишен, е известен британски компютърен учен, който е признат като създадел на глобалната мрежа.

Все още можете да влезете в първия уебсайт, създаден преди близо 30 години

Той предложи за първи път основната система за управление на мрежата в началото на 1989 г. И през ноември същата година британецът, тогава на 33 години, успешно демонстрира HTTP комуникацията. Три години по-късно първият уебсайт е пуснат – въпреки че много малко хора са имали достъп до него по това време.

Уебсайтът все още съществува и е пълен с информация за проекта в първите му дни.

Все още можете да влезете в първия уебсайт, създаден преди близо 30 години

„WorldWideWeb е широкообхватна инициатива за извличане на информация за хипермедия, която има за цел да даде универсален достъп до голяма вселена от документи“, пише в горната част на уебсайта.

Уебсайтът включва указатели с информация, помощ за навигация в мрежата, история на проекта и списък на участващите хора.

Вижда се дори молба хората да помогнат за развитието на мрежата.

През януари 2021 г. се изчислява, че в света има 4,66 милиарда активни интернет потребители. Така че явно сме изминали наистина дълъг път от създаването на първия уебсайт до това, с което разполагаме в наши дни.

Все още можете да влезете в първия уебсайт, създаден преди близо 30 години

Източник: New York Post

Read more

Германия е напът да отмени епидемичната ситуация, благодарение на ваксините

Германия е напът да отмени епидемичната ситуация, благодарение на ваксините

Ще бъдат ли облекчени правилата в Германия за задължителното носене на маски, за ограниченията на контактите и за ваксинациите? Първата крачка натам вече е направена, пише Дойче веле.

Шпан предлага отмяна на епидемичната ситуация

Да се отмени в общонационален мащаб обявената епидемична ситуация – за това апелира германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Епидемия за цяла Германия беше обявена през март 2020 година, когато Бундестагът реши, че разпространението на коронавируса е придобило епидемични размери. Епидемичната ситуация беше продължавана на няколко пъти, като последното продължение изтича на 25 ноември тази година. Ако на национално равнище вече няма официална епидемична ситуация, правителството в Берлин и правителствата в отделните федерални провинции получават обратно правомощията си да определят правилата за носене на маски, спазване на дистанция, за ограниченията на контактите между хората и за осигуряването на ваксини.

Лекари в Германия отказват да лекуват неваксинирани и нетествани пациенти

Предложението на здравния министър идва в отговор на последните оценки на Института “Роберт Кох”. Специалистите са на мнение, че вече е спаднала опасността от претоварване на здравната система с интензивни пациенти. Защото процентът на ваксинираните в страната значително е нараснал. Учените от института отдавна повтарят, че почти всички нови зарази, а най-вече тежките случаи на заболяване от Covid-19, които предполагат хоспитализация и интензивно лечение, се регистрират при неваксинирани хора.

Германия е напът да отмени епидемичната ситуация, благодарение на ваксините

Изискванията за тест, ваксина или доказателство за преболедуване остават

В същото време здравният министър настоява в Германия и занапред стриктно да се спазват правилата за хигиената и дистанцията и да остане валидно така нареченото “тройно G-правило”, тоест – в съответните ситуации от хората да се изисква сертификат, че или са преболедували, или са изцяло ваксинирани, или имат актуален отрицателен тест. В това отношение не може да има пълно връщане към нормалността, става ясно от думите на министъра.

А броят на новите зарази в рамките на последните седем дни отново нараства в Германия. Най-лошо е положението в югоизточните региони на страната, където процентът ваксинирани е най-нисък.

Вчера в Германия са регистрирани 6771 нови случаи на коронавирус – с 1800 повече от измереното във вторник миналата седмица. За едно денонощие 88 души са починали след заразяване с Covid-19, с което броят на починалите достигна 94 716. От Института “Роберт Кох” съобщават още, че досега с коронавируса в страната са се заразили 4 384 616 души, а броят на излекуваните възлиза на 4 164 600.

Германия е напът да отмени епидемичната ситуация, благодарение на ваксините

Източник: Дойче веле

Read more

Facebook ще си сменя името следващата седмица?

Facebook ще си сменя името

Най-голямата социална мрежа Facebook планира да промени името си, съобщи научно-технологичният портал Verge. Информацията е от “отлично запознат”, но засега желаещ анонимност източник.

“Facebook планира да промени името си, така че то да отрази фокуса на компанията върху изграждането на бъдещата метавселена на виртуалния свят”. Това се казва в съобщението на TheVerge.com.

Facebook ще наеме 10 000 души в Европа за изграждане на “метавселена”

Изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг планира да обсъди преименуването на компанията на годишната конференция Facebook Connect, която ще се проведе на 28 октомври. Възможно е обаче промените да бъдат обявени по-рано, още до края на настоящата седмица.

Новото име се пази в най-строга тайна и дори не всички членове на ръководството го знаят. Предполага се, че то може да има нещо общо с Horizon (хоризонт) – името на виртуалните офиси, разработени от Facebook.

Facebook ще си сменя името

Според Зукърбърг “метавселената” ще предостави големи възможности за изява на хора с творчески професии и на тези, които “искат да живеят, работят и да се забавляват далеч от центъра на града”.

Социалната мрежа Facebook бе основана през февруари 2004 г. от 19-годишния по онова време американски студент Марк Зукърбърг. Компанията притежава услугите Messenger, WhatsApp и Instagram.

Зукърбърг е на трето място в списъка на най-богатите американци, като в началото на септември състоянието му се оценяваше на $134,5 млрд.

Facebook ще си сменя името

Източник: “Сега”

Read more

Министър Кацаров: Зелен сертификат дава и преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория

“Зелен сертификат дава и преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория” – това заяви министър Стойчо Кацаров в ефира на bTV.

Министър Кацаров: Зелен сертификат дава и преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория

„Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Пуснаха заповедта за новите здравни мерки срещу Covid-19 (документ)

От 21 ноември в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.

„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира“, каза Кацаров.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. „Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

„Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, каза Кацаров.

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, каза Кацаров.

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, каза Кацаров.

Контролът

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. „Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ“, каза Кацаров.

„Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи“, каза Кацаров.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

Училища и градини

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат онлайн обучение. Това важи и за София-град, каза Кацаров.

Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди.

„Сегашната заповед разрешава допълнителните дейности при ограничение на броя на децата“, каза Кацаров.

Министър Кацаров: Зелен сертификат дава и преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория

Източник и видео: bTV

Read more

21 души оцеляха като по чудо при самолетна катастрофа в Тексас (видео)

21 души оцеляха като по чудо при самолетна катастрофа в Тексас

Самолет с 21 души на борда се разби и запали при излитане в американския щат Тексас.

За щастие, при тежкия инцидент край Хюстън е пострадал само един човек. Всички останали 20 пътници са невредими.

Самолет е кацнал извънредно на Летище София, жена е починала на борда

21 души оцеляха като по чудо при самолетна катастрофа в Тексас

Раненият е получил травма на гърба, но опасност за живота му няма.

По първоначална информация 172-местният американски пътнически лайнер е преминал през оградата и се е запалил на поле, докато се опитвал да излети. Започнало е разследване на причините за инцидента.

21 души оцеляха като по чудо при самолетна катастрофа в Тексас

Източник и видео: NOVA

Read more