Държавни инспектори движат почивна база, въпреки “сериозните нарушения”

Държавни финансови инспектори все още движат своя хотелиерски бизнес в държавната почивна база на “Албена”, въпреки откритите през миналото лято сериозни нарушения, пише Mediapool.

Като едно време. Вижте кои са почивните станции с привилегии за полицаи, военни и магистрати (снимки)

През август 2020 г. учебната база на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в морския курорт “Албена” е била дадена под наем на Асоциация на експертите по финансов контрол в България с председател Цветан Навчев. Към онзи момент той е шеф на отдел в подчинената на финансовия министър АДФИ.

Когато асоциацията на инспектор Навчев взима базата, директор на АДФИ е Георги Начев. Той е бивш служител на ДАНС, лансиран от ГЕРБ. Начев бе уволнен от финансовия министър Асен Василев и сменен със Стефан Белчев. Въпреки това договорът за отдаване на базата под наем все още не е прекратен.

През юли миналата година самият Василев обясни, че са установени сериозни нарушения при отдаването на базата под наем.
БулФото

Марияна Николова правила тайна инспекция на курортите, дегизирана с маска и качулка (видео)

Месец по-рано финансовият министър назначи проверка след разследването на Mediapool по казуса, което показа, че служители на финансовата инспекция, тогава ръководена от Начев, развиват туристически бизнес с държавно имущество, ремомтирано с пари на данъкоплатци.

АДФИ е обявила 2 обществени поръчки за ремонт на базата. Първата е била за освежителен ремонт за 70 000 лв. без ДДС. Втората за 368 000 лв. без ДДС. Общата стойност е била заплатена с държавни пари, от бюджета на агенцията.

След това новият стопанин е вдигнал цените за служителите на агенцията.

Ако година по-рано те са плащали по 15 лева на човек, сега цената е двойна.

„Подпорната стена“ на “Алепу” се води курортен комплекс и по документи (видео)

При назначения от Асен Василев одит е констатирано “необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена обща наемна цена, надвишаване 3.34 пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи от наем на обзавеждането и оборудването за целия 10-годишен период на действие на договора и неравноправно третиране на участниците в процедурата.”

Wikipedia

От доклада стана ясно, че АДФИ е изхарчила за ремонт на базата 200 767 лв. без ДДС в периода 1 януари 2020 г. – 28 май 2021 г. 98.14 % от тях (или 197 043 лв.) са направени след датата, на която е заявен интерес за наемане на базата от асоциацията на финансовите експерти. Тази сума представлява 96.95 % от очаквания приход от наем за целия 10–годишен период на действие на договора с асоциацията.

Държавни чиновници глобяват заради свой пропуск

“Одитният екип е изразил резерви по отношение на икономическата целесъобразност на сключения договор за отдаване на учебната база в к.к. “Албена” под наем при определената в него наемна цена”, посочват одиторите.

В доклада са констатирани и пропуски в дейността на комисията, определена от възложителя да разгледа, оцени и класира получените оферти. Изразено е одиторско мнение за наличие на индикации за неравноправно третиране на участниците в процедурата при извършената преценка на комисията относно основанията за отстраняване.

Държавни инспектори движат почивна база, въпреки “сериозните нарушения”

Източник и заглавна снимка: Mediapool

Read more

Откриха мъртъв делфин на плаж “Смокиня”

Откриха мъртъв делфин от вида “муткур” на плаж “Смокиня” край Созопол. Информацията е от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Проверката е извършена след подаден сигнал на тел. 112.

Установено е, че делфинът е в начален стадий на разлагане. От агенцията съобщиха, че няма следи от насилствена смърт или от риболовни уреди.

iStock

Съставен е констативен протокол.

При бъдещи подобни случаи ИАРА ще оказва пълно съдействие на общините и концесионерите на плажове, както и на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите за установяване на вида китоподобни, добавиха оттам.

Откриха мъртъв делфин на плаж “Смокиня”

Източник: Dir.bg

Read more

Руски публицист: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе

Александър Невзоров (р. 1958) е съветски и руски журналист, бивш депутат в Държавната дума (1993 – 2007) и бивш приближен на Путин.

От 22 април 2022 е в списъка с т.нар. “чуждестранни агенти”. 
От 4 май 2022 е обявен за издирване. 
В момента Невзоров е извън Русия. Източник на текста е YouTube каналът на автора, който се поддържа с дарения, пише “Сега”.

Ето и какво казва Невзоров:

…Като невъобразима по значението и мащаба си военна победа путинската пропаганда тържествено ни поднесе окупацията на Херсон.

Редно е да отбележим, че тази военна победа, този героичен щурм, този боен подвиг на путинската армия се получи толкова убедително, само благодарение на това, че в Херсон и околностите му украинската армия просто я нямаше. От путинската армия се искаше само да се изсипе и да окупира неохраняемия Херсон; да набучи навсякъде знаменцата си и да удуши по мазетата тия бабички, които заплюваха путинската армия в лицето. 
Това е единственото, което можа да направи армията за три месеца война. 

Това победоносие на Путин излезе по-скъпо от всички войни, които е водила Русия от XV век насам. 

Виждаме някакъв абсурден и особено ярък пример на военно-политическа гъзообразна некадърност, нещо сензационно. Такива неща поначало не се случват. Но Путин някакси успя да го постигне. И това е единственият резултат от три месеца война. 
За тази проява на всемирно величие цената засега възлиза на около 30 000 руски трупа. 

Пикантна подробност е, че пълното отсъствие на боеспособна армия е видимо за всички. Вижда го целият свят. 
Ние знаем, че около Русия сега се е струпала тълпа очевидци на този позор – внимателни очевидци, предимно недоброжелатели. 

Те виждат, че с такава армия Русия може да бъде превзета с голи ръце дори от България, може би. 

Всичко и за всеки е очевидно. Става ясно, че единственото, което умеят защитниците на руското отечество, е да се скрият по-далеч от противника и да мятат ръждиви съветски ракети. Ако може някак от безопасно разстояние да тряскат на късмет това съветско желязо в по-голямшки градски мишени от типа на културни домове, детски градини, болници и други крупни цели. 

Командването е хаотично, бездарно и алкохолизирано. 
Тоест умеят да убиват с ракети, да грабят градове и да насилват. За това ги бива. И нищо повече засега. 
Но всички тези фокуси, които показва сега путинската армия в Украйна, няма да вършат работа при една отбранителна война на собствена територия. 

Ето това е позорната истина, уви. 

Руски публицист: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе

Източник: “Сега”

Read more

Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?

Лазерното оръжие е бързо, точно, дискретно и рентабилно. Москва твърди, че вече използва лазерни оръжия във войната срещу Украйна. Какво могат тези оръжия и разполага ли Русия наистина с такива, разказва Дойче веле.

От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново модерно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. В пресконференция, която беше излъчена по обществения “Първи канал” в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов обясни, че руското лазерно оръжие се казва “Задира” и се използва, за да сваля украински дронове.

Възможно е “Задира” да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния компонент “Пересвет”. Борисов заяви, че “Пересвет” вече се използва и може да заслепява сателити, които се намират на цели 1500 км над Земята.

Експерти: Русия няма потенциал да продължи настъплението

iStock

“Ако “Пересвет” само заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават целта – те директно я изгарят”, добави Борисов. Военните експерти обаче имат съмнения в достоверността на твърденията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч концентрирана светлина, която може да нагрее обект, докато го изгори напълно. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има много по-голям обсег от обикновените снаряди и може да уцели целта си с изключителна точност. Такива оръжия могат да работят дискретно, тъй като генерирането на светлинен лъч не издава силен шум. Най-важното е, че такива оръжия са много рентабилни, защото не са им нужни муниции, а само енергия, необходима за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският изследователски център TNO, който разработва технологии за лазерни оръжия, съобщава, че един изстрелян от системата лъч струва дори по-малко от 1 евро.

Всички тези фактори са превърнали лазерните оръжия в много привлекателни инвестиции за армиите по целия свят. Миналото лято американската армия обяви, че е изпробвала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Twitter, че въоръжените сили на страната му са тествали успешно “първото в света” лазерно оръжие. По думите му, то може да сваля от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че много други държави, включително Франция, Великобритания и Китай работят по свои проекти за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

“Няколко държави изучават в момента технологията и начините за използване на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни”, казва говорителят на TNO Маартен Льортцер. “Поради поверителността на такива проекти обаче ние нямаме информация за статута на тестване.”

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война

От американското министерство на отбраната твърдят, че САЩ не са открили никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Русия, че вече използва лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в действителност вече използваха такова, то би помогнало много на Москва срещу една от най-големите заплахи за тях в Украйна. А именно: дроновете.

С дроновете си украинската армия вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците успяват да откриват и атакуват руски цели и със своите собствени военни и търговски дронове.

“Зловещо ехо от терора на Сталин”. Как Русия заприлича на СССР

Юри Борисов заяви, че руската “Задира” вече е свалила един украински дрон само за пет секунди от дистанция пет километра. От Кремъл твърдят още, че руската армия може да използва това оръжие, за да обърква сателити и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват войници – приложение, което обаче е забранено от международната конвенция от 1995.

Оръжия чудо

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че руските твърдения не бива да се взимат твърде насериозно. Страната открай време обича да се хвали с военната си мощ, каза Райън пред “Вашингтон Поуст”.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече твърденията на Русия за лазерното оръжие “ясен признак за абсолютния провал на инвазията”. Според него това е доказателство, че Кремъл “се страхува да признае катастрофалните грешки, които бяха допуснати на най-високо държавно и военно ниво в Русия”.

Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?

Източник: Дойче веле

Read more

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент (видео и снимки)

Полският президент Анджей Дуда е първият чуждестранен лидер, говорил пред украинския парламент след началото на руската инвазия в Украйна.

Зеленски: Целият свят вижда стратегическото поражение на Русия

Визитата на Дуда в Киев не бе обявена предварително. А президентът на Украйна Володомир Зеленски лично заведе своя колега до сградата на Върховната Рада, където Дуда бе посрещнат на крака и с овации от депутатите.

“Никой не може да наруши полско-украинското единство”, каза Дуда от трибуната на Върховната рада.

Полша е приютила близо 3.5 млн. от общо около 6.5 млн. бежанци от Украйна. Президентът дори се обърна към украинците, намиращи се на територията на страната, с думите: “Вие не сте бежанци, вие сте наши гости”.

Заляха с червена боя посланика на Русия в Полша (видео и снимки)

Преди седмици Дуда заяви, че в бъдеще няма да има граница между Полша и Украйна.

Зеленски съобщи, че страната му ще въведе специален правен статут за поляците, пребиваващи в Украйна.

От трибуната на украинския парламент полският държавен глава разкритикува „тревожните гласове“, които казват, че Украйна трябва да се поддаде на исканията на руския президент Владимир Путин.

Зеленски с послание на фестивала в Кан: Накрая омразата ще изчезне

„В Европа се появяват тревожни гласове, които изискват Украйна да признае исканията на Русия. Искам да кажа ясно, че само Украйна има право да решава за себе си. Нищо не трябва да се решава за теб, без теб“, категоричен бе Дуда.

Той добави, че предаването на всяка украинска територия би било удар за целия Запад.

Президентът не пропусна и да повтори, че Полша твърдо подкрепя членството на Украйна в Европейския съюз.

Руснаци се отказват от руските си паспорти от страх и срам

„Ако в името на малко спокойствие, поради икономически интерес или политическа амбиция, дори един сантиметър украинска земя и част от нейния суверенитет бъдат пожертвани, това ще бъде огромен удар не само за Украйна, но и за западната общност“, каза той.

Анджей Дуда призова света и международната общност да поискат прекратяване на агресията на Русия и пълното изтегляне от територията на Украйна. Той призова още и да продължат усилията си да се откъснат от руската икономика. Блокът е близо до одобряването на нов пакет от санкции, който ще включва ембарго върху руския суров петрол, като само унгарският премиер Виктор Орбан застава на пътя.

Това е второто посещение на Анджей Дуда в Украйна от началото на войната. През април той посети Киев, за да разговаря със Зеленски като част от делегация с президентите на Литва, Латвия и Естония. По време на визитата си той посети и Бородянка, където бяха открити доказателства за зверствата на руските войски след тяхното изтегляне. 

Музиканти от Литва подкрепиха Украйна със своя версия на спечелилата “Евровизия” песен (видео)

По време на посещението му в Киев бе обявена въздушна тревога. 

„По време на речите на Зеленски и Дуда във Върховната Рада по Киев бяха изстреляни руски ракети. Депутатите са откарани на безопасно място“, написа депутатът Роман Хрищук в Twitter.  

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент

Източник: Булевард България
Снимки и видео: Twitter/prezydentpl

Read more

Маймунската шарка може да доведе до ограничения за пътуване, предупреждават експерти

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка. Здравни експерти пък предупреждават, че може да се наложи въвеждането на ограничения за пътуване, ако СЗО обяви епидемия. Новината съобщава вестник Daily Mail, цитиран от NOVA.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението на заразата.

Ваксина срещу маймунска едра шарка не съществува. Стана ясно обаче, че тази срещу дребната е 85% ефективна исрещу разпространяващата се в момента зараза.

Какви са симптомите на маймунската шарка? (видео)

iStock

Стратегията, известна като “кръгова ваксинация”, включва поставяне на инжекции и наблюдение на всички лица в близост до заразен човек. По този начин ще се създаде буфер от имунизирани хора, които да ограничат разпространението на болестта.

Как се предава маймунската шарка? (видео)

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска едра шарка в Европа.

Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу дребна шарка през 2013 г. А Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 г.

Няма и налични данни за това колко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи – групите с най-висок риск от епидемията.

СЗО свиква спешна среща заради епидемията от маймунска шарка

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че на този етап няма да е “лесно решение” да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на дребната шарка и маймунската едра шарка, но не причинява заболяване при хората. Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита.

САЩ вече се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. долара.

Над 80 случая на маймунска шарка са регистрирани в 12 страни (видео)

Това се случва, след като ръководителите на СЗО са били информирани за 92 потвърдени случая до събота и 28 подозрителни инфекции, повечето от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде многократно по-висок. Водещи учени предупреждават, че предаването на инфекцията в общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязано. Непропорционално голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже. 

На близките контактни на болни от маймунска едра шарка се препоръчва да се самоизолират в продължение на три седмици. А също и да избягват общуването с деца.

Експерти предупреждават: Маймунската шарка може да доведе до ограничения за пътуване

Източник: NOVA

Read more

Първи руски войник е осъден до живот за убийство на цивилен в Украйна

Днес украински съд осъди на доживотен затвор руски войник по обвинение, че е убил невъоръжен цивилен, предадоха украинските медии.

21-годишният Вадим Шишимарин е първият служещ в руските въоръжени сили в Украйна, осъден за военно престъпление.

Започва първото дело срещу руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна

Шишимарин беше обвинен, че е застрелял невъоръжения Александър Шелипов (62 г.) на 28 февруари т.г. в село Чупаховка в Сумска област.

“Вината на обвиняемия намери пълно потвърждение и не предизвиква съмнения у съда”, каза съдията Сергей Агафонов. “Шишимарин, бидейки военнослужещ на Руската федерация, е нарушил законите и обичаите на войната. Признавам Шишимарин за виновен и му определям наказание доживотно лишаване от свобода.”

До дни обявяват присъдата на руския войник, съден за военни престъпления в Украйна

“Бих желал още веднъж да поднеса извинения за това, което направих”, заяви руският войник пред съда. “Не се отричам и съм готов да приема всички мерки. Искрено се разкайвам за това, което направих. В този момент аз нервничих, вървяха бойни действияи не исках да убивам, но така се случи. […]Впоследствие разбрах, че е по-добре да се предам в плен”.

По време на делото Шишимарин призна, че убил украинеца по настояване на други руски войници и за да “го оставят на мира”.

По думите му войниците се изплашили, че мъжът ще издаде местоположението им на украинските сили.

Шелипов е карал велосипед близо до дома си. Починал е на място.

Първи руски войник е осъден до живот за убийство на цивилен в Украйна

Източник: Клуб Z

Read more

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

Пандемията от Covid-19 се отразява добре на богатите. 573 души са се присъединили към клуба на милиардерите от нейното начало, съобщава Булевард Бълграия, позовавайки се на проучване на Oxfam, цитирано от CNN.

Това означава, че на всеки 30 часа от 2020 г. до днес светът е посрещал нов милиардер. Общият им брой вече е 2 668.

Анализът е на база на информация от Forbes и показва покачването на икономическото неравенство в глобален мащаб. То целенасочено е направено в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който събира бизнес елита в Швейцария.

Планът на Бил Гейтс как да спрем следващата пандемия

По време на пандемията милионерите са покачили своето финансово състояние с 3,8 трилиона долара (ръст от 42%).
iStock

До голяма степен това се дължи на печалби от фондовите пазари, които бяха подпомогнати от правителствата, за да се смекчи финансовият удар от коронавируса.

Основният ръст на богатството им е дошъл през първата година от пандемията, след което е отбелязан и лек спад. Това казва Макс Лоусън от Oxfam.

В същото време нарастващото финансово неравенство и повишаването на цените на храните може да доведе 263 милиона души до крайна бедност през тази година.

Къде в Германия са най-богати и къде – най-бедни

“Никога не съм виждал толкова драматично покачване на бедността, но и на финансовото състояние на богатите в един и същи момент,” добавя Лоусън. “От това ще пострадат много хора.”

Потребителите по света се борят с нарастващите цени на енергията и храните, но корпорациите в тези индустрии и техните лидери се възползват от тенденцията, твърди Oxfam.

Милиардерите в сектора на храните и агробизнеса са отбелязали увеличение на общото си богатство с 382 милиарда долара (45%) през последните две години.

България е на 1-во място в ЕС по разлика в доходите на най-бедните и най-богатите

62-ма нови милиардери в сферата на храните са се появили от 2020 година насам.

Междувременно техните колеги в сектора на петрола, газа и въглищата бележат ръст на финансовото си състояние с 53 млрд. долара (24%)

Фармацевтичната индустрия е посрещнала 40 нови “пандемични” милиардери. А причината е очевидна – тя бе в центъра на борбата срещу Covid-19 и много публични средства бяха налети в нея. 

10-те най-богати хора в света са удвоили състоянието си по време на пандемията

iStock

За да се противопостави на стремителното нарастване на неравенството и да помогне на тези, които се борят с покачването на цените, Oxfam призовава правителствата да облагат с по-високи данъци богатите и корпорациите. Организацията настоява за въвеждането на временен данък от 90% върху допълнителните корпоративни печалби. Както и еднократен данък върху богатството на милиардерите.

“Оксфам”: Свръхбогатите са екологични вандали

Oxfam предлага също 2% данък върху активи, чиято цена надвишава 5 милиона долара, който да достига до 5% при активи на стойност над 1 милиард долара. Чрез тези мерки могат да се съберат 2,3 трилиона долара в световен мащаб. Много малко държави обаче прибягват към въвеждане на данък богатство. 

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

Източник: Булевард Бълграия

Read more

Инфлуенсърка призова жените да зарежат гаджетата си, ако те не спортуват по 5 пъти седмично

Модел от Ню Йорк призова жените да не се срещат с “мързеливи” мъже и да оставят гаджетата си, ако те не посещават фитнес залата пет пъти седмично.

“Трябва да се отървем от връзките с мързеливи хора”, категорична е Сантана Родригес. Самата тя признава, че е запалена по фитнеса, като стегнатото ѝ тяло ѝ е донесло почти 200 000 последователи в Instagram.

Депортираха инфлуенсърка заради гола снимка пред свещено дърво в Бали

снимка: Instagram

Инфлуенсърката споделя, че тренира поне пет-шест пъти седмично: “Ако един мъж не посещава фитнес залата, между нас абсолютно няма да се получи.”

Сантана разкрива и че е излизала с мъж, който не тренира. Това ѝ се е отразило зле: “Енергията ми беше изчерпана”.

Относно тренировките си, тя внесе повече яснота:

“Невинаги тренирам във фитнеса, предпочитам да съм на открито. Тренировките ми омръзват, така че постоянно се налага да обновявам и променям режима си”.

снимка: Instagram

Моделът не пропусна да опише какви мъже харесва:

“Срещам се с мъже, които са уверени в себе си, уважават ме, дават ми пространство и са състрадателни. Те трябва да обичат да вечерят навън, да са емоционално и интелектуално интелигентни (което е трудно да се намери). А и да се стремят да бъдат най-добрата версия на себе си.”

И както стана ясно, той трябва да е толкова обсебен от спорта, колкото е и тя.

Източник: LADbible

Read more

Домакин в Airbnb предлага палатка в задния двор на дома си за 60 евро на вечер (снимки)

Домакин в Airbnb предлага опъната палатка в задния му циментиран двор за 60 евро на вечер.

Airbnb е онлайн платформа, която позволява да намериш нощувки по целия свят.

Българи подпомагат украинци, запазвайки квартири в Киев през Airbnb без да ходят

Много хора предпочитат Airbnb пред хотел, тъй като предлага много по-достъпни цени и често удобства като кухня, пералня и т.н.

iStock

Всеки може да стане домакин в сайта, стига да мине проверка. Повечето домакини предлагат свои жилища, които не се използват или стаи в собствените им домове.

Това обаче позволява на някои хора да се възползват от възможността да предлагаш разнообразни помещения.

Данъчните са събрали 4 млн. лева от имоти, давани под наем чрез Airbnb

Пример за това е обява за самостоятелна стая в Дъблин, Ирландия, която е на намалена цена от 59 евро на вечер (оригинална – 69 евро). Само че стая няма, няма и къща, нито апартамент. А “стаята” е една опъната двуместна палатка, разположена в задния двор на домакина.

Ейми, потребител в Twitter с името @a_mcdx, е намерила обявата и първоначално е решила, че е шега.

Но след като се е свързала с домакина, той ѝ е потвърдил, че обявата е сериозна.

“Здрасти, Ейми. Не е шега. Но може би предпочиташ удобен диван в хола. Имам много голям хол с няколко дивана. Можеш да намериш и тази обява”.

Разбира се, потребителите в Twitter не могат да повярват що за “нощувка” се предлага в Airbnb.

“Това няма как да е реално!?” написа един потресен потребител.

Управляващите срещу Booking и Airbnb: искат категоризация на имотите в сайтовете за почивки

Някои атакуваха директно Airbnb.

“@Airbnb, @AirbnbHelp, как може да позволявате подобни неща да се рекламират??”

След множеството коментари по адрес на домакина и към самата платформа за нощувки, обявата вече не е активна.

Домакин в Airbnb предлага палатка в задния двор на дома си за 60 евро на вечер

Източник: LADbible
Видео: Pexels

Read more