134 нови случаи на Covid-19 у нас, трима души са починали

На базата на 3612 PCR теста за вчера са установени 134 нови случаи на коронавирус, показват данните от Единния информационен портал.

От тях 32 са регистрирани в област Добрич, в Пловдив са 21, в София-град – 17, в Благоевград – 15 и Варна – 12. В област Бургас има само един установен новозаразен.

Общият брой на хоспитализираните е 848, като 55 от тях са в интензивно отделение. Излекувани за последното денонощие са 96.

Трима души са починали, с тях броят на смъртните случаи с коронавирус от началото на пандемията става 445.

Read more

СДВР: барикадите ще бъдат премахнати (видео)

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) Георги Хаджиев заяви пред медиите, че “СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата. Барикадите ще бъдат премахнати.”

Старши комисар Хаджиев обърна внимание, че различни групи протестиращи “позиционираха на „Орлов мост“ камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона”.

Построяване на барикадите. Видео: Министерство на вътрешните работи

“Служителите на СДВР установиха груби, хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на „Орлов мост“. Те се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади.”

“Относно подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района”, допълни той.

Олов

“Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда.

Срещу същите неформални водачи, имаше лица сред тях, които от началото на протестите призоваваха във „Фейсбук“, че е време да полетят павета.

София отново е с блокирани кръстовища, градският транспорт е с променени маршрути

“Установена беше и група 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболни агитки. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук.”

“Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха из широкия периметър в района, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията”, допълни комисар Хаджиев.

Във връзка с тези изказвания на директора на СДВР, Ивайло Мирчев опроверга твърденията като неверни и посочи:

“Ултраси с качулки нямаше, натрупване на камъни и бутилки също, още по-малко желание да бъде проливана кръв, както твърди шефът на СДВР. Не е истина, че жените и момичетата са използвани за “жив щит”. Няма да коментирам и смешните твърдения за велосипедисти, които “поддържали радиовръзка”, за да уведомяват “организаторите на блокадата”.

Безобразни лъжи бяха изговорени на брифинга на полицията, с цел да се заблуди обществото и да се създаде разделение…

Публикувахте от Ивайло Мирчев в Събота, 8 август 2020 г.

В изявлението си комисар Хаджиев отбеляза и ареста на журналиста Николай Стайков, за който в брифинга по-рано днес не бе съобщено.

Журналистът Николай Стайков е бил арестуван неправомерно на протеста през нощта

“Не беше обощена информацията, която всички знаете, че беше динамична. Това, което можем да ви предоставим като информация е, че към 3:30 часа в 4-то районно бяха доведени две лица по подозрение за съпричастност към хулигански действия в района на Орлов мост”, обобщи той.

Видео: bTV

Read more

Германски нудист гони диво прасе, което му задигна лаптопа (снимки)

Плажуващ германски нудист подгони диво прасе край брега на Дяволското езеро недалеч от Потсдам до Берлин, след като животното му отмъкнало лаптопа, пише The Guardian.

Снимките от веселата гонитба бързо се разпространиха в интернет, а фотографът, уловил момента заяви, че неизвестният мъж дал съгласието си да бъдат показани.

“Природата отвръща на удара”, написа Адел Ландауер във Facebook. „Показах на човека снимките, той се разсмя от сърце и ми даде разрешение да ги разпространя публично.“

Човекът се бил изложил на слънчеви бани на брега на езерото, западно от германската столица – съвсем легална и популярна практика за много столичани, когато стадо от диви прасета преминало наблизо и отмъкнало жълта пазарска торба, надявайки се на храна, а в действителност вътре бил персоналният компютър на жертвата.

If you want to read the whole story about this hero, please follow me on Instagram: adelelandauer_lifecoachDie Fotos…

Публикувахте от Adele Landauer в Сряда, 5 август 2020 г.

Това според Адел била причината мъжът “да даде всичко от себе си” в преследването на дивеча.

Бягството на глигана било забавено от изпречила се на пътя му картонена кутия. Тогава преследвачът плеснал с ръце и ударил с пръчка в земята, което накарало животното да пусне торбата.

“Всички дружно го аплодирахме, когато тръгна да се връща към гората”, отбелязва свидетел на сцената.

Дивите прасета са все по-честа гледка на това място, твърдят хората. Присъствието им особено се забелязва напоследък, когато мерките за справяне с разпространението на Covid-19 наложиха на хората да си останат по домовете.

“Препоръчванме на хората да не се паникьосват в подобни случаи”, заяви омбудсманът на Берлин Дерек Екхлерт. “Трябва да се стремим да избягваме нараняванията и да имаме предвид, че животните са свикнали с хората”, допълни той.

Read more

Ахмед Доган подаде глава от сараите си да поздрави протестиращите на плажа “Росенец” (видео)

Ахмед Доган излезе при оградата на имението си в парк “Росенец” да поздрави протестиращите, събрали се на обявения от днес “Доган сарай бийч фестивал (Dogan Saray Beach Festival).

По време на живо излъчване от събитието Доган се появи иззад оградата на покоите си за удивление на присъстващите. Нещо повече, почетният председател търпеливо изслуша исканията им и дори отвръща с “да” и “добре” на исканата от тях оставка на Бойко Борисов.

ДОГАН ПРОГОВОРИ: Ще свали ли Борисов от властта?

ДОГАН ПРОГОВОРИ: Ще свали ли Борисов от властта?

Публикувахте от Телевизия Евроком в Събота, 8 август 2020 г.

В своеобразния диалог между него и мирно протестиращите се чува следната реплика на жена в кадър:

“Вие разпределяте баницата, господин Доган. Хубаво я разпределяйте, та да има и за нас. И ние искаме да живеем. Да ядем заедно баницата.”

След като неочакваната среща бе огласена от викове “оставка”, Агхмед Доган помаха на демонстрантите и се прибра обратно в покоите си.

На плажа “Росенец” е обявен “Dogan Saray Beach Festival” с искане “Ахмед Доган да уволни Борисов”

Целта на фестивала е да се поддържа искрата на пламналото гражданско недоволство. Както и да бъде създадена общност от съмишленици – едно активно и будно гражданско общество, което да реагира при всяка неправда. Освен това организаторите си поставят за цел да покажат на България, че ги има – тях и останалите участници. Те искат и да вдъхнат кураж българите и да изградят себе си като по-добри личности.

Видео: Телевизия Евроком

Read more

Козле, родено с очи върху устната, бе обявено за божество в Индия (видео и снимки)

Местни жители от северноиндийската провинция Мазаферпур обожествиха новородено козле, чийто очи са разположени върху горната устна, пише DailyMail.

Черно-бялото яренце се родило с две очички под горната устна в устата си, което предизвикало всеобщото удивление и почит на селяните.

В Индия за подобни животни се смята, че носят късмет и просперитет в семейството на онзи човек, който им се поклони.

Козле с две глави се роди във ферма в САЩ (видео и снимки)

Собственикът на животното, чието име не се споменава, признал, че “откакто животинчето се появи на бял свят, хора непрестанно се тълпят пред дома ми и искат да го видят и да му се поклонят”.

Това състояние се нарича циклофия и обозначава, че двете полукълба на мозъка не са се отделили.

Това води до образуването на една централна кухина с едно око, или понякога частично слети очни ябълки. Миглите и клепачите отсъстват, както и носът.

Кози, крави и други животни с подобни деформации по рождение се смятат за свещени в Индия. Такива животни обаче най-често имат кратък живот, понякога до няколко седмици след раждането им.

Read more

На плажа “Росенец” е обявен “Dogan Saray Beach Festival” с искане “Ахмед Доган да уволни Борисов”

Граждани от “Национален протест “Оставка” – Бургас” организират “Dogan Saray Beach Festival” под наслов “Искаме Доган да уволни Бурисов”.

Събитието е насрочено с начална дата днес, 08 август и е обявено за всеки един от оставащите дни до края на месеца.

“Ще плажуваме, слушаме музика, говорим за живота след Бойко, за зараждащото се гражданско общество и неговата роля. Нямаме за цел да смущаваме никого, да провокираме, нито да преминаваме през частна собственост”, се казва в информацията към събитието, както и се уточнява, че “фестивалът е мирен, културен и интелигентен”.

Забранени са всякакви цинизми и реч на омразата. Всеки гражданин ще има право да се изказва, като е желателно неговото слово да носи позитивизъм и надежда.

Изрично е подчертано, че присъствието е гражданско. Политически активни фигури могат да се включат във фестивала единствено в качеството си на граждани.

„Всякакви опити за извличане на политически дивиденти биха имали обратен ефект и непредвидена, мирна реакция от страна на присъстващите“, са написали още организаторите.

Целта на фестивала е да се поддържа искрата на пламналото гражданско недоволство. Както и да бъде създадена общност от съмишленици – едно активно и будно гражданско общество, което да реагира при всяка неправда. Освен това организаторите си поставят за цел да покажат на България, че ги има – тях и останалите участници. Те искат и да вдъхнат кураж българите и да изградят себе си като по-добри личности.

Read more

Протестиращи почистиха боклука от обърната кофа на “Орлов мост” снощи (видео)

Демонстранти на снощния протест на “Орлов мост” дадоха пореден добър пример, като събраха разпилени отпадъци от обърната кофа край бул. “Цар Освободител”.

Наш зрител ни изпрати видео, което показва как протестиращи с метли, лопати и подръчни средства, като картонени лозунги, почистват мястото около тротоара на бул. “Цар Освободител”.

Почиствaне след среднощното преследване на политици (Коментарът на “Господарите”)

Акцията отново напомня, че в голямата си част протестиращите не са лумпени, а напротив – съзнателни и културни хора със съзнателни и отговорни искания.

Read more

Журналистът Николай Стайков е бил арестуван неправомерно на протеста през нощта

Снощи около 3:30 ч. журналистът Николай Стайков е бил арестуван на бул. “Евлоги Георгиев” близо до езерото “Ариана”.

Заедно с друг млад мъж на име Александът Радков, той се е разхождал по булеварда, когато към тях са се насочили полицаи.

“Бяха в началото десет, после станаха много повече полицаи и директно ни сложиха белезниците, без да ни питат нищо, без да ни искат легитимация и без никакво обяснение за какво сме арестувани”, разказа Стайков във Facebook.

Двамата са били отведени в 4-то РПУ – София. Там им е било заявено, че са арестувани за унищожаването на пейки. Предоставена им е декларация за задържането, която Стайков и Радков са отказали да подпишат, защото и двамата отричат да са извършили това, в което ги обвиняват.

В същото време на брифинг тази сутрин от СДВР заявиха, че за изминалото денонощие няма задържани лица заради протестите в столицата.

Брифинг на СДВР. Видео: bTV

Видно е обаче от материала на журналиста на Антикорупционния фонд, че това не е така.

При ареста на “Евлоги Георгиев” полицията е проявила по-грубо отношение към Александър Радков, който твърди, че е бил ударен в лицето и във видеото показва следи от белезниците върху ръцете си.

Александър Радков

По-късно двамата са били освободени от районното управление.

Както двамата твърдят, а и е видно от кадрите, на мястото не е имало никакви пейки. Според Стайков задържането е било единствено с цел да бъдат отчетени арести от служителите на реда.

Read more

София отново е с блокирани кръстовища, градският транспорт е с променени маршрути

След като вчера сутринта София осъмна с разчистени от палатки кръстовища, тази сутрин ключови кръстовища в столицата отново са блокирани след снощния масов протест.

Снимка: Булфото

Палатковите лагери в София и Варна се върнаха на старите места, при това в София и на по-широка площ. А на Орлов мост беше издигната и барикада. 

Към 4 сутринта полицейски бус се е приближил до кръстовището на “Орлов мост”, но е спрял преди да навлезе в него, предизвиквайки единствено възобновяване на скандиранията за оставка на протестиращите. Видео от нощта на Орлов мост можете да видите горе.

Снимка: bTV

Поради новите блокади тази сутрин градският транспорт в столицата отново е с променен маршрут за част от линиите си, съобщава bTV.

С променен маршрут са автобусни линии: 9, 72, 75, 76, 84, 94, 184, 204 и 604 и тролейбусни линии 1, 2, 4, 5, 7, 8 и 11.

Снимка: Булфото

На Софийския университет няма палатки, но протестиращите оставиха пейки на кръстовището, така че към момента то също е затворено за движение.

На площад “Независимост” палатките и тентите са преместени на тротоара, но движението също е затворено.

Видео: FB/Дневник

Read more

Мъж опожари апартамента си в опит да шашне избраницата си с предложение за брак (снимки)

Мъж, който планирал романтично предложение за брак на избраницата си, предизвика пожар и изпепели апартамента си в Южен Йоркшир, Англия, пише LadBible.

Информация за злополучния инцидент е публикувана от местната пожарна служба, която съобщава, че три пожарни коли са повикани за случая в град Шефийлд.

За щастие пожарникарите успяват да овладеят огъня и никой да не пострада от инцидента.

Мъж “хакна” любимия филм на приятелката си, за да ѝ предложи брак в киносалон (видео)

След края на операцията те опитали да установят причините за възникналия огън и обитателят на апартамента им разкрил, че е напълнил стаята със стотици горящи свещи, за да подготви атмосферата, преди да повдигне важния въпрос.

Наред със свещите, годеникът напълнил стаята в жилището си с балони и купил бутилка хубаво вино.

Мъж предложи на приятелката си, докато двамата са в кал до коленете (видео и снимки)

След като внимателно декорирал романтичната сцена, той “отскочил до ъгъла”, за да доведе приятелката си, но когато се върнал с нея, двамата заварили апартамента в пламъци заради оставените без надзор горящи чаени свещи.

От пожарната на Южен Йоркшир използвали случая да посъветват жителите да не оставят запалени свещи без надзор, а на романтичния приятел пожелали щастлив семен живот и да бъде по-малко пожароопасен в подготовката на сватбата си.

Read more