Агенцията по вписванията отряза мераците на Боби Михайлов да се върне начело на БФС

Агенцията по вписванията излезе с категоричен отказ да впише Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз. Това е факт след писмото от ФИФА и УЕФА, които изразиха недоумение как е възможно бившият вратар да е в оставка година и половина, след което да я оттегли и да се върне начело на родния футбол.

ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за оттеглената оставка на Боби Михайлов (писмо)

Михайлов обяви, че се връща и оттегля подадената оставка, когато се разбра, че Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС на насрочения извънреден конгрес на федерацията на 25 юни. След странните действия на бившия вратар обаче се заговори, че нов президент може да има едва през февруари 2022 г., когато е редовният конгрес.

Сега с новината от Агенцията по вписванията обаче по всичко изглежда, че ще има извънреден конгрес. Държавните експерти са категорични, че Уставът на футболния съюз не допуска по никакъв начин оставката на президента да бъде оттегляна и то от самия него.

Според Агенцията по вписванията оттеглянето на оставката на президента би означавало, че на практика Изпълкомът може по всяко време да подменя волята на Конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.

Ето какво пише в част от решението на Агенцията по вписванията:

“Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката. Подобно действие, би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена означава, наред с действията по промяна на пръвоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпънение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.

Извън това, следва да се посочи, че приложения протокол от заседанието на ИК не е изготвен в съответствие с изискванията на чл. 50,  ал. 6 от устава на БФС, доколкото не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието.

Поради това и на основание чл. 24 във вр. С чл. 21, т.5 от ЗТРРЮЛНЦ постанових отказ по заявление рег.№202104291445050 от 29.04.2021″

Борислав Михайлов има 7-дневен срок да обжалва.

Във видеото горе можете да видите подробния коментар на нашия репортер Дани Йорданов по темата с внезапно “завърналия се” шеф на футболния ни съюз.

Източник: dsport.bg

Read more

Бъкингамският дворец произвежда плодов ликьор с трънки от България (снимки)

Така нареченият “трънковият джин” е смятан за една от най-типичните британски алкохолни напитки, но част от суровините вече идват от България, съобщи DailyMail. Причината била, че качеството на британските трънки не съответствало на изискванията.

Buckingham Palace Sloe Gin е по-скоро ликьор, защото е с 26% алкохолно съдържание. Той има характерен червен цвят и силен плодов аромат, защото се приготвя със сливи, червени боровинки, карамфил и черни череши. Сладост добавят марципан, лека горчивина – цитрусови плодове, а се усещат и нотки на хвойна и джинджифил.

Произвежда го Barsham Brewery в Северен Норфолк (тук се прави и кралската Sandringham бира), но се оказа, че британските трънки в рецептата не отговарят на изискванията “като количество и качество”.

“Използваме цели плодове, а не концентрат от тях, т.е. трябва да съответстват на най-доброто качество”, каза говорителка на Royal Collection Trust, поради което се наложил внос от Източна Европа.

Местен производител е заявил пред изданието, че това обяснение от двореца е “абсолютен нонсенс”, защото храстът трънка (Prunus spinosa) давал навсякъде по света едни и същи по размер плодове с диаметър около 1 см. “Това не е розов храст с безброй варианти. Масово ги берат и замразяват в България. Всеки, който ги внася, го прави, за да пести разходи, понеже те ги продават с тонове и много по-евтино”, допълва той.

На сайта на производителя на кралския джин има и препоръчителна рецепта за коктейл Sloe Royale: 25 мл от Buckingham Palace Sloe, малко шампанско или газирано вино и украса от пресни горски плодове или кора от портокал.

Източници: DailyMail, Дневник

Read more

Шеф, платил на служителите си в криптовалута, поиска да му я върнат, след като цената ѝ нарасна със 700%

Бивш служител в новосъздадена технологична компания получвал заплатата си в криптовалута, но тя му била поискана обратно от директора, след като цената ѝ удари небесата, пише LadBible.

Онеправданият служител, който пожелал анонимност, заявява, че той и колегите му получили заплатите си в криптовалута през август 2020. От тогава до момента цената ѝ се вдигнала със 700%, което довело до поискването им обратно от шефа.

Снимка: PA

Служителят уточнява, че той и колегите му получили имейл, в който се казвало, че мярката се налага заради обстоятелството, че за посочения период те не повишили приходите на компанията.

Притежателят на биткойни за $220 млн., който не помни паролата за достъп, се примири със загубата им (видео)

Затрудненият служител се обърнал за съвет към потребителите в MarketWatch като добавил:

“Работил съм много години с този човек и знам, че има тенденцията да се опитва да променя условията на заплащане, вече след като са установени трудовите практики. Как смятате, че трябва да постъпя? Трябва ли да върна криптото за изработените от мен часове или не и какво точно да му отговоря?”

Снимка: PA

Колумнист и съветник от страна на сайта отговорил на въпроса му, че: „Ако стойността на криптовалутата е паднала със 100% до нула от август 2020 г. насам, би ли искал да ти плати в долари?”

Tesla продаде 10% от биткойните си за $101 милиона, за да провери ликвидността на криптовалутата

Каквито и стъпки да е предприел злощастният работник, ясно е, че и в бъдеще ще узнаваме за критични ситуации при все по-динамичния им финансов пазар.

Източник: LadBible

Снимки: Unsplash

Read more

Удължават учебната година за някои класове (аудио)

Учебната година се удължава за децата от първи до шести клас в определени училища. Това заяви министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев пред БНР. Той съобщи още, че учебните занятия ще приключат присъствено за всички ученици след завършване на зрелостниците.

Министър Вълчев: Няма да има нулева година, нито ще отпада материал за изпитите (видео)

“Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение – това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности”, поясни министърът в оставка.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от 4, 7, 10 и 12 клас. Няма тематично изоставане от предходни години, няма да отпада учебен материал, категоричен беше Вълчев.

“Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове”, уточни министърът в оставка за предстоящите изпити.

Източник: БНР

Read more

Депутатите гласуваха партийната субсидия да остане по 8 лева на глас

Партийната субсидия остава 8 лева на глас. Предложението тя да стане 1 лев не бе прието от депутатите. 86 гласуваха против, 76 подкрепиха предложението, а 6 се въздържаха.

Измененията бяха внесени от “Има такъв народ”. Първоначално предложението бе прието, но след прегласуване – отхвърлено.

По-рано вносителите на промените мотивираха искането си с това, че намаляването на партийната субсидия ще спести на българските граждани 21 026 691 лв.

Последва бурен дебат по темата, който продължи няколко часа.

Източник: NOVA

Read more

Кошлуков поиска друга дата за изборите, тази съвпадала с финала на Европейското по футбол на 11 юли

Генералният директор на Националната телевизия Емил Кошлуков поиска нова дата за предсрочните парламентарни избори с аргумент, че на 11 юли общественият ефир ще излъчи финал на Европейското първенство по футбол, пише той във Facebook.

“БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума. Също така имаме сключен договор с УЕФА, който ни задължава да излъчваме определен брой срещи, финал, полуфинали и т.н. На трето място имаме сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност. И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти”, пише днес Кошлуков. 

Така, ако датата остане 11 юли, то тези избори вероятно ще станат поредните, в които датата, насрочена от президента, ще бъде под атака. Припомняме, че от ГЕРБ обвиняваха президента в недалновидност, заради решението му да назначи редовните и вече изминали избори на католическия Великден. Според тях тогава, това създаваше опасност за ниска активност в чужбина. Всъщност се оказа, че вотът извън България бе един от най-високите през последните години. 

Кошлуков, разбира се, заявява, че БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, но специално моли да се помисли и за “нашите, на телевизията и феновете, аргументи.”

Междувременно и трите нови партии в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!”, обявиха, че приветстват датата 11 юли. Това стана ясно от коментарите на представители на партиите в парламента.

Брифинг на “Има такъв народ”: Очаквайте доста сериозен вот от чужбина (видео)

„Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са провеждани лятото, избирателната активност е изключително сериозна, независимо че говорим за летните месеци“, коментира Станислав Балабанов от “Има такъв народ”.

Изборът на предишните редовни избори на 4 април бе остро критикуван от ГЕРБ заради съвпадението с католическия Великден. От управляващата партия тогава обвиниха президента Радев, че не е проявил далновидност и е рискувал ниска активност в секциите в чужбина. Обратно на очакванията им, вотът извън България бе един от най-високите през последните години. 

Българи в чужбина се редят на опашки, за да гласуват (снимки)

Припомняме и че датата – 11 юли, не е официализирана. Днес Радев заяви, че тя е най-вероятната, но все още не е издал указ за насрочването на изборите. 

Източник: Facebook

Снимки: БулФото

Read more

Коронавирус: Във Великобритания ще поставят и трета доза от ваксините

Във Великобритания ще поставят трета доза от ваксините срещу коронавирус на всеки, който е над 50-годишна възраст. Целта е до Коледа вирусът да бъде победен, съобщава “Дойче Веле”.

Едва 0.04% от ваксинираните във Великобритания са влезли в болница

Две възможни стратегии за новата ваксинационна фаза

Екип, ръководен от главния здравен инспектор на Англия Крис Уити, тества две възможности за третата ваксинация. Първата включва ваксини, специално разработени за борба срещу новите мутации на вируса. Втората е да се постави още една доза от един от препаратите, които вече се използват: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca или Moderna.

Ръст на броя на ваксинираните и спад на новозаразените на Острова

Вече над 34,6 милиона британци са получили първа доза от ваксина срещу коронавирус, става ясно от публикуваната във вторник официална статистика. Заболеваемостта във Великобритания е спаднала значително с над 10% за последните седем дни.

Властите започнаха поетапно разхлабване на мерките, като в средата на април отвориха и външните градини на заведенията. 

Страната, която има население от 67 милиона души, е подписала договори за доставка на 510 милиона дози от осем различни ваксини срещу Covid-19.

Източник: “Дойче Веле”

Read more

Протест и контрапротест пред президентството (видео и снимки)

Протест и контрапротест пред президентството. Недоволството беше разделено на два лагера, предаде bTV. Едното – срещу президента Румен Радев и промените в Изборния кодекс. Събраха се граждани със знамена и плакати.

Въпреки призивите на премиера в оставка Бойко Борисов симпатизантите на ГЕРБ да не излизат на “Дондуков” 2, протестът днес все пак се състоя. Междувременно на същото място дойдоха и протестиращи срещу ГЕРБ. Те от своя страна заявиха, че подкрепят президента и са дошли, за да го защитят.

“Тук сме, за да отвоюваме обратно българската демокрация от юмрука на Румен Радев, тъй като в момента живеем в диктатура”, коментира жена сред протестиращите.

Стотици полицаи охраняват двата протеста.

БСП върна веднага мандата, Радев прогнозира избори на 11 юли (видео)

Днес президентът Румен Радев връчи мандата на третата политическа сила – БСП. Както се очакваше, от левицата върнаха папката веднага, което означава, че президентът трябва да състави служебно правителство, а през лятото ще има нови избори.

Обявена беше и датата на вота – 11 юли.

Източник и видео: bTV

Снимки: Булфото

Read more

Вижте какво обеща кметът на Панчарево за блокираните от „частен път“ имоти (РЕПОРТАЖ)

Скъпи приятели, към нас се обърнаха собственици на имоти на ул. „Пепелив рид“ в Панчарево. От няколко месеца на тяхната улица има строеж в частен имот, чиито граници, оказва се, покриват улицата и така строежът блокира достъпа на собствениците на имоти до парцелите им. Репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт провериха на място как се случва това. Пред тях потърпевшите споделиха, че са подавали жалби в община Панчарево, но до момента администрацията обяснява, че те са длъжни да накарат съседите си да премахнат загражденията на имотите си, за да им осигурят достъп. В момента достъпът до 8 имота там е блокиран и това възпрепятства не само собствениците, но и екипи на спешна помощ, полицията или пожарната да стигнат до тях.

8 имота са блокирани от „частен път“ в Панчарево (РЕПОРТАЖ)

След като повече от седмица не получихме отговор на поканата си до община Панчарево техен представител да коментира темата, потърсихме кмета Николай Гюров след публично събитие в местното читалище. Той обясни, че вече е възложил проверка по случая и обеща до средата на май да има решение за хората, чиито достъп до имотите им към момента е блокиран. По думите му този проблем се среща и на други места в района, а решаването отнема време, което често разочарова засегнатите.

Ние ще проследим дали обещанието още другата седмица проблемът да бъде решен ще бъде спазено, а вие ни сигнализирайте за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Read more

Млада майка изненадващо роди девет здрави близначета, вместо очакваните седем (снимки)

Млада жена от Мали роди изненадващо девет близначета – с две повече, отколкото показвал видеозонът на медицинския екип, пише The Guardian, позовавайки се на съобщение от Министерството на здравеопазването на африканската държава.

25-годишната Халима Сисе е била бременна със седем близнаци според ултразвукови изследвания, проведени в Мароко и Мали. В тях обаче са били пропуснати две от братчетата и сестричетата – всички те дойдоха на бял свят чрез цезарово сечение.

Бременността на Сисе предизвика сензация в западноафриканската държава и привлече вниманието на нейните лидери. Когато лекарите през март заявиха, че Сисе се нуждае от специализирана помощ, преходният лидер на страната Ба Ндау нареди да я изпратят в Мароко, където тя родила пет момичета и четири момчета, според здравното министерство на Мали.

Майка зачена пак по време на бременност и роди близначета с разлика от няколко седмици (снимки)

Говорителят на здравното министерство на Мароко Рачид Кудари обаче заяви, че не е знаел за такова мнодетно раждане, извършено в една от болниците в страната.

Според докладите на местната преса лекарите са били загрижени за здравето на Сисе, както и за шансовете на нейните бебета да оцелеят, тъй като медицински усложнения при многоплодни раждания от този вид често водят до смърт на някои от бебетата.

“Майката и бебетата се справят добре до момента”, заяви министърът на здравеопазването на Мали Фанта Сиби пред агенция Франс прес, като добави, че е била информирана от малийския лекар, придружаващ Сисе в Мароко.

Източник: The Guardian

Снимки: Mali Health Ministry

Read more