<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110411" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Омикрон е отк...

Доц. Михаил Околийски: Тезата всички да преболедуват от Covid-19, за да имат имунитет, е варварска

01 Декември 2021
0 1890

Тезата всички да преболедуват от Covid-19, за да имат имунитет, е варварска, пише Дневник.

Доц. Михаил Околийски, експерт на Световната здравна организация в България от 2014 година насам, беше гост в рубриката на БНР “Covid-19 и ваксините: думата имат експертите”.

Опитът, който събрахме досега, е свързан с отговорността на отделните общества – да поемат своята част от тази отговорност, като се ваксинират, като спазват мерките. По никакъв начин поведението на хората в пика на вълната не би трябвало да се различава от това между вълните. И при следваща пета вълна хората трябва да се ваксинират, да носят маски, да спазват дистанция, всичко, което се прави и до момента.

В България, за съжаление, има много голяма разлика от всички европейски общества

Тази много ниска съзнателност относно риска, който носи коронавирусът, и тази ниска степен на ваксинационно покритие.

Тези като тази, че всяко общество ще постигне някакво ниво на защита, след като всички преболедуват, са силно нехуманни и варварски. Защото първите жертви ще са и са пациентите със социално значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови. Не знам какво още трябва да се случи, за да разберат хората, че минаването през болестта не е нещо хубаво. Напротив, то води до т. нар. лонг ковид, в рамките на който човек губи работоспособността си за месеци и има такива големи щети върху всички системи на човешкото тяло, върху психичното здраве, върху неврологичната система, върху сърдечно-съдовата система, че последствията са опустошителни. Това са, меко казано, нецивилизовани тези.

Няма никакви доказателства, че ваксините не са ефективни срещу Омикрон. Ваксините срещу коронавируса вече се доказаха като единствено ефективни за по-леко или безсимптомно протичане на болестта, както и че предпазват от хоспитализиране и от летален изход. Разбрахме, че не всички хора, които са ваксинирани, са предпазени. Но разбрахме от статистиките, че смъртните случаи и тежко заразените са хора, които не са ваксинирани.

Тезата всички да преболедуват от Covid-19, за да имат имунитет, е варварска

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври

Мутацията Омикрон

Мутацията Омикрон се доказа, че е произтекла от една общност хора, заразени с ХИВ и боледуващи от СПИН в Ботсвана. В България с това много ниско ваксинационно покритие. Това ще продължи най-вероятно и догодина и би могло дори да доведе до създаването на български нов щам. Това ще ни постави в срамната статистика на страните, които се справят най-зле с пандемията.

Сега не би следвало да се вълнуваме толкова от новия щам Омикрон, а да се предпазваме от Делта варианта, който е преобладаващ в България и хората продължават да не се пазят от него.

Инфекционистите трябва да достигнат до умовете на българите и да разсеят всички конспиративни теории. Ние сами разграждаме лодката, в която се возим, защото страдаме в много по-голяма степен от западните ни съседи.

Covid-19 и децата

Това е в ущърб на цялото ни общество – децата плащат най-голям данък. Те не ходят на училище вече месеци наред. На родителските срещи има майки, които смятат, че някой иска да вземе генетичен материал от децата им. Това са допуснати наистина безумни тези, които циркулират в обществото и на които не се противодейства ефективно.

Препоръчително е ваксинирането на децата над 5-годишна възраст, това се прави в САЩ и в цяла Европа. Опитът вече е огромен. Притеснително е, че те в много по-голяма степен са приносители и в риск от разболяване. Страничните ефекти са пренебрежими.

Тезата всички да преболедуват от Covid-19, за да имат имунитет, е варварска

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции