<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Асен Василев:...

Консултациите при президента започнаха с “Продължаваме промяната” (видео)

06 Декември 2021
0 439

Президентът Румен Радев започна в понеделник консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Според предварително обявената програма, в понеделник при държавния глава са поканени първите четири партии – “Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП за България, пише Mediapool.

Първи влязоха при президента Кирил Петков и Асен Василев от “Продължаваме промяната”. Консултациите започнаха в 9 часа, а последната среща е насрочена за 14 часа.

Кирил Петков: Бойко Рашков остава на поста си в новото правителство (видео)

Утре президентът е поканил “Има такъв народ“, “Демократична България“ и “Възраждане“.

След консултациите държавният глава трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – “Продължаваме Промяната”. Тя разполага със 7 дни, в които да изпълни мандата или да го върне.

Консултациите при президента започнаха с &#8220;Продължаваме промяната&#8221; (видео)

При неуспех, мандатът отива при втората партия – ГЕРБ-СДС. Ако и тя се провали, държавният глава сам избира третата формация, на която да връчи мандат.

От две седмици формацията, която спечели третия за годината парламентарен вот, “Продължаваме промяната“ преговаря за коалиционно правителство с ИТН, БСП и “Демократична България“. Проектът на коалиционното споразумение вече е на финалната права.

Съпредседателят и евентуален бъдещ премиер Кирил Петков каза, че очаква до дни формацията да подпише коалиционно споразумение поотделно с трите други формации от бъдещата управленска коалиция.

След това ще се уточнят и персоналните назначения в кабинета.

Консултациите при президента започнаха с &#8220;Продължаваме промяната&#8221; (видео)
Срещата

“За нас е удоволствие да ви приветстваме в президентската институция. Поздравяваме ви с изборната победа. Осъзнавате каква огромна отгвороност е това. Тази година проведохме три избора за НС. В резултат на тези избори, връчвам първи управленски мандат на различни представители на политическите групи. Доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява.

Служебните правителства стабилизираха страната, показаха, че може да има единодействие. Едно ефективно управление може да съществува само, ако има вазимно уважение. Времето на едноличната управленска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено”, обърна се президентът към представителите на партията. 

“На България й трябва стабилно редовно правителство, което да защитава националния интерес.” Това каза от своя страна лидерът на ПП Кирил Петков. По думите му  проблемите на страната могат да се решат единствено от правителство с пълен мандат. 

“Взели сме отговорността присърце. Надявам се в най-скоро време да представим проект за кабинет, базиран на четири партии. Изпратили сме до всички политически сили форматът, в който очакваме това да се реализира. Избрахме принципът на пропорционалност. Всяка партия така ще бъде близка до техните гласоподаватели. Така показваме уважение и към политическите сили”, обясни Петков и добави, че разговорите са минали конструктивно, както на лидерско ниво, така и на експертно такова. 

Консултациите при президента започнаха с “Продължаваме промяната”

Видео: Фейсбук – Румен Радев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции