<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125669" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият враг н...

Опашки от украинци на “Дуранкулак”, подведени от туроператорски фирми (видео)

12 Април 2022
0 1374

100% ръст на пристигащите на ГКПП-Дуранкулак украински граждани в последните дни. След удара срещу жп гарата в Крематорск, хората, искащи да напуснат Украйна, предпочитат да го направят с автобуси, а не с влакове, съобщиха от Министерския съвет.

Над 9 млрд. евро за бежанците в Украйна бяха събрани за 90 минути

Струпването на хора се случва главно заради активизирането на туроператорски фирми, действащи на територията на Украйна. Срещу комисионна те подлъгват хората там и им обещават, че ще бъдат настанени в български хотели.

Опашки от украинци на "Дуранкулак", подведени от туроператорски фирми
В повечето случаи хотелите не са информирани и дори нямат повече свободни места да приемат украински граждани.

80% от автобусите на границата се оказват в това положение. Това е и причината за опашките там, уточниха от Министерски съвет.

Как посрещат бежанците в Европа (видео)

“Тези автобуси заобикалят нарочно българската организация за настаняване и когато пристигнат тук ние спешно се налага тепърва да им търсим подслон. За да ги настаним безплатно по програмата обаче те трябва да имат временна закрила”, обясни Валери Рачев, ръководител на оперативната координационна група, създадена към МС.

На ГКПП-Дуранкулак вече е разпределен допълнителен персонал от БЧК и от МВР, както доброволци, които правят всичко възможно да регистрират идващите хора. Има вече 11 пункта за издаване на временна закрила.

ЕК предлага 3,4 млрд. евро помощ за държавите, приютили бежанци от Украйна

Опашки от украинци на "Дуранкулак", подведени от туроператорски фирми

Властите отправиха и молба всеки, който има информация за нередности по отношение на превозването и настаняването на украински граждани, да отправи сигнал към Кризисния щаб в Министерския съвет или на националната денонощна телефонна линия 02 9055555.

Бежанците от Украйна вече надхвърлят 4 милиона

България е на второ място в Европа по процент регистрирани за временна закрила хора, бягащи от войната в Украйна. Това е на база общ брой престояващи в страната.

В последните дни расте и броят на бежанците, решили да останат у нас, допълват от правителствената информационна служба.

Опашки от украинци на “Дуранкулак”, подведени от туроператорски фирми

Източник и снимки: bTV 1, 2

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции