<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126231" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дворците на р...

Марин Льо Пен трябва да върне 137 хиляди евро на ЕС

18 Април 2022
0 156

Марин Льо Пен трябва да върне 137 хиляди евро на ЕС, пише Дневник.

Крайнодесният кандидат за президент на Франция Марин льо Пен е разследвана за измами с европейски средства. Това съобщи “Ройтерс”, като се позова на френската прокуратура. Според съобщенията Европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ е предала на 11 март на парижката прокуратура доклад. В него пише, че Льо Пен и членове на нейната партия са присвоили средства от ЕС на стойност стотици хиляди евро.

Новината идва седмица преди насрочения за идната неделя втори тур на президентските избори. На него Льо Пен се явява срещу президента Еманюел Макрон. Проучванията сочат увеличаване на преднината на Макрон, който финишира пред Льо Пен след първото гласуване, но с незначителна разлика.

Марин Льо Пен трябва да върне 137 хиляди евро на ЕС

Активистка размаха плакат на Марин Льо Пен с Путин на пресконференция преди балотажа (видео)

Разследващият сайт Mediapart написа в събота, че в доклада на ОЛАФ се твърди, че Льо Пен е присвоила 137 хил. евро публични средства и заедно с членове на партията е отклонила общо 617 хил. евро.

Службата за борба с измамите препоръчва парите да бъдат възстановени на бюджета на ЕС. Никой не е обвинен в пряка печалба, а в използване на средства от бюджета на ЕС за покриване на партийни разходи, пише “Ройтерс”.

Говорейки пред френската тв BFM TV, адвокатът на Льо Пен Родолф Боселут каза, че клиентът му отрича обвиненията. Той заяви, че Льо Пен не е разпитвана и че нито той, нито клиентът му са видели доклада на ОЛАФ.

Льо Пен е разследвана от 2017 г. за предполагаемо злоупотреба с средства на Европейския съюз. Това се случва по време на мандата ѝ като евродепутат. Тогава излязоха факти, че тя е назначавала партийни активисти за сътрудници в Европейския парламент. Целта – да получават заплати, докато в същото време са били във Франция, натоварени с партийни задачи. Според правилата на европарламента сътрудниците на евродепутатите нямат право да се занимават с партийна дейност, а могат само да ги подпомагат в работата им като членове на парламента.

Марин Льо Пен трябва да върне 137 хиляди евро на ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции