<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127180" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българска де...

Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

27 Април 2022
0 977

В началото на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Кирил Петков увери, че подаването на газ към потребителите няма да се намалява.

По-рано “Газпром” съобщи, че е спрял напълно доставките на газ за България и Полша поради липса на плащания в рубли. Изпълнителният директор на българския оператор на газова мрежа “Булгартрансгаз” пък заяви, че до този момент доставките на руски газ не са прекъсвани.

“Газпром” спира доставките на газ за България

“От “Газпром” са заявили своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин”, коментира Петков цитиран от NOVA.

Готова ли е Европа да се откаже от руския газ?

И допълни: “Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително и готов план за доставки от алтернативни източници”.

По думите му, спирането на газ от страна на “Газпром” е “грубо нарушение на договорите и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите”.

“Ние няма да се подадем на подобен рекет”, категоричен беше премиерът.

“България също преглежда всички договори с “Газпром”, включително и договор за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо”, посочи той.

Готова ли е Европа да се откаже от руския газ?

Петков заяви още, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и през юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. “Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ”.

Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ, “Газпром” поиска да плащаме в рубли

Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

“Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между „Газпром” и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Планът е налице, европейският отговор ще бъде налице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи”, увери министър-председателят.

“Газово изнудване на Европа”

Междувременно Киев обвини Москва, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ за Полша и България.

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Русия започва “газово изнудване на Европа”.

Путин: „Неприятелските“ страни ще ни плащат за газ само в рубли

“Русия се опитва да разклати единството на нашите съюзници. Русия също така доказва, че енергийните ресурси са оръжие. Точно заради това ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на енергийните ресурси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие”, заяви той.

Готова ли е Европа да се откаже от руския газ?

Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции