<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130577" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев иска да...

“Барселонагейт”: Петков ще иска повече правомощия за Европейската прокуратура

23 Май 2022
0 567

Премиерът Кирил Петков и италианският му колега Марио Драги ще искат увеличаване на правомощията на Европейската прокуратура за разследване на пране на пари в различните държави. Това обяви Петков след среща с Драги в Рим, където министър-председателят е на посещение по повод 24 май, пише в. Дневник.

Повод за подобно искане е “Барселонагейт” – скандалът с къщата в Испания, в който бе замесено името на бившия премиер Бойко Борисов.

“Барселонагейт” и прането на пари: защо в България няма нито една присъда за пране на пари от корупция?

&#8220;Барселонагейт&#8221;: Петков ще иска повече правомощия за Европейската прокуратура

“Това ще премахне престъпления като вилата в Испания и други такива, където парите се изнасят от България и отиват в други страни членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо”, каза Кирил Петков пред журналисти след срещата с Драги.

Сагата “Барселонагейт” се заплита с обвинение за изпрани над 5 млн. евро

Преди повече от две години журналистическо разследване на испански вестник описа едра имотна сделка. Скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева. За бившата “Мис Бикини” се твърди, че има дете от Бойко Борисов. От няколко години тя живеела в скъпия имот и наемала магазин за италиански дрехи на централна търговска улица в града. Публикацията твърдеше, че местните власти разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез тази сделка.

Иванов за “Барселонагейт”: Няма да има обективно разследване, докато Гешев e главен прокурор

Обявявано е, че спецпрокуратурата води разследване по казуса и към нея испанските власти са прехвърлили своите резултати. Въпреки това в края на януари Гешев заяви, че делото е на трупчета. Според него испанската полиция не е отговорила на запитвания за разследване от страна на българската прокуратура.

Източник: в. Дневник

“Барселонагейт”: Петков ще иска повече правомощия за Европейската прокуратура

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции