<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129126" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румъния напр...

Кирил Петков: От 1 юли ще получаваме азерски газ

13 Май 2022
0 948

“От 1 юли ще получаваме азерски газ. Става въпрос за цялото договорено количество”, обяви на блиц контрол в парламента премиерът Кирил Петков.

Москва санкционира българска компания, свързана с търговия с руски газ

По-рано на бизнес форум министър-председателят коментира, че държавите в региона трябва да си подадат ръка, пише БНТ.

Кирил Петков ще бъде домакин на среща на държавите от НАТО в Югоизточна Европа

“В момента сме в безпрецедентна криза, тя беше направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза. Дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж”, заяви Петков.

По думите на премиера всяка криза е и възможност. А сега се отваря такава възможност за България.

“Булгаргаз” обяви цена за юли, но не и за май и юни

“Тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента. Част от инвестициите, които сме планували, е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси – няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да ги направим, особено в Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала”, допълни Кирил Петков.

Кирил Петков: От 1 юли ще получаваме азерски газ

Премиерът добави, че освен газовите връзки България ще разполага с безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво.

Петков след визитата в САЩ: Договорени са два кораба втечнен газ за юни под цената на “Газпром” (видео)

“Никой не е правил това до момента. Правим нов модерен ПАВЕЦ (Помпено-акумулираща водноелектрическа централа). Това са нови концепции, енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци. Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда “Стамболов”, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България”, каза още Кирил Петков.

Кирил Петков: От 1 юли ще получаваме азерски газ

Източник: БНТ
Снимки: БулФото
Видео: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции