<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148345" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Чехия налож...

Иновативни методи срещу преписване станаха хит в мрежата (видео и снимки)

24 Октомври 2022
0 207

Използвайки необичаен и иновативен метод против измами, преподавател предотвратява преписването на цяла класна стая студенти, явяващи се на изпит, с „шапки против преписване“, предава Ladbible.

Макар да ги наричаме шапки, това всъщност не са наистина артикули, които скоро ще се появят в магазин близо до вас. Но те, изглежда, доста бързо са се доказали като „изключително ефективни“ при предотвратяването на надничането в чуждите изпитни работи.

Иновативни методи срещу преписване станаха хит в мрежата (видео и снимки)

Идеята е на Мери Джой Мандан-Ортис, професор по машинно инженерство в Инженерния колеж на университета Бикол, Филипините.

Това действително е инженерно и креативно решение на проблема с преписването, тъй като всички студенти са принудени да носят „шапки“, които правят надничането в чуждите работи и блуждаенето на очите из залата почти невъзможно. Най-малко, те блокират периферното зрение и вероятно издават адски шум, ако човек тръгне да се върти наляво-надясно, опитвайки се да види отговорите на някой от другите, полагащи изпита.

Иновативни методи срещу преписване станаха хит в мрежата (видео и снимки)
Идеята

Според BBC професор Мандан-Ортис е вдъхновена от идея от Тайланд, която придоби огромна популярност през 2013 г. Тогава ученици положиха тест, носейки ушанки. Взимайки тази идея и доразвивайки я, тя дава на студентите си задача да съставят „прост и семпъл“ хартиен дизайн, който да блокира зрението им. Това обаче е курс, пълен със студенти по инженерство. И тя бързо получава някои много иновативни идеи, включително и собствени авторски изработки, оприличени на шапки и каски.

Иновативни методи срещу преписване станаха хит в мрежата (видео и снимки)

Публикации в социалните мрежи за нейното иновативно творческо решение на проблема бързо придобиват популярност. Вече и други училища и университети във Филипините поемат предизвикателството също да направят свои собствени „шапки против преписване“.

Младежите в днешно време намират все по-новаторски начини да преписват на изпитите си и е постоянна надпревара да ги разкриеш. Има сведения за ученик, използвал игла, за да напише пищовите си върху химикалките си. А това е много по-сложен и изпипан метод от някои други трикове, които умовете на учениците и студентите са раждали.

Студент в специалността “Право” гравира химикалките си, за да преписва на изпит (снимки)

Друго момче успява да остане незабелязано в продължение на три дни, явявайки се на изпитите на приятелката си с перука. Квесторите забелязват чак на четвъртия ден, че човекът, който смятат за 19-годишна жена всъщност е 22-годишен мъж.

Да бъдеш в крак с измамниците е трудна задача, но и самите учители остават креативни. Един такъв учител добавя „невъзможен“ въпрос в изпитната работа и предвидливо публикува фалшив отговор онлайн. Което означава, че всеки, който крадешком провери телефона си докато отиде до тоалетна например, ще се уличи в измама.

Видео: GMA News

Иновативни методи срещу преписване станаха хит в мрежата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции