<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161830" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Олелията за г...

Гешев ще гледа Молитвената закуска с домакин Джо Байдън, но само на видео

30 Януари 2023
0 210

Гешев ще гледа Молитвената закуска с домакин Джо Байдън, но само на видео.

Повод за това стана прессъобщение на прокуратурата, с което се казва, че главният прокурор Иван Гешев е пристигнал в САЩ за участие в традиционната Национална молитвена закуска, давана от американския президент. Както обаче The Washington Post писа тазгодишното издание ще премине в по-различен формат.

Нов организатор и нов по-различен формат

Изданието цитира бившия сенатор Марк Прейър, настоящ председател на новосформираната фондация „Национална молитвена закуска“. Тя е заменила Международната фондация, наричана за краткост „Семейството“. Според него вместо да се проведе в бална зала в хотел със стотици международни гости, участие ще вземат тесен кръг членове на Конгреса „плюс съпруг, член на домакинството или доверен гост“. Промяната е от съображения за елиминиране на рисковете от шпионска дейност.

Гешев ще гледа Молитвената закуска с домакин Джо Байдън, но само на видео
iStock

Международната фондация планира да проведе отделно събитие едновременно с молитвената закуска, наречено „Събирането“. Участниците в него ще наблюдават Националната молитвена закуска чрез видео като част от двудневен конгрес. За този конгрес организаторите очакват „значително международно участие“.

Гешев ще гледа Молитвената закуска с домакин Джо Байдън, но само на видео
Wikimedia Commons
Националната молитвена закуска

Националната молитвена закуска се провежда в първия четвъртък на февруари. Досега на нея присъстваха множество международни гости. А основната част от събитието бе речта на президента на Съединените щати. През 2018 г. събитието беше разтърсено от скандал. Тогава Министерството на правосъдието на САЩ обвини руската гражданка Мария Бутина в опит да използва Националната молитвена закуска като част от по-голям „заговор за действие като агент на Руската федерация”.

От прокуратурата

По-рано от прокуратурата разпространиха вестта, че Иван Гешев ще вземе участие в 71-ото издание на традиционното събрание. Като уточниха, че в нея ще вземат участие представители на „американския политически и икономически елит, конгресмени, членове на правителството, както и гости от повече от 140 държави. Форумът предоставя възможност за изграждането на лични отношения и задълбочаване на контактите между изявени общественици и лидери от целия свят, споделящи общи ценности за толерантност, защита на човешките свободи и демокрацията”, гласи още съобщението на прокуратурата.

САЩ отричат посещението на Гешев там да е по тяхна покана

На въпрос на „Сега“ дали главният прокурор ще присъства физически на церемонията, от пресслужбата още не са отговорили.

Гешев е дал обяснения пред прокурор заради списъка с имена на Петков
БулФото

Гешев ще гледа Молитвената закуска с домакин Джо Байдън, но само на видео

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции