<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161927" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почти полови...

Проучване показва последиците от пушенето на електронни цигари

31 Януари 2023
0 335

Проучване показва последиците от пушенето на електронни цигари за белите дробове. Проучването, публикувано в The Journal of Nuclear Medicine, разделя участниците по възраст и пол на три групи, за да сравни потребителите на електронни цигари с пушачите на цигари.

Изследователите разгледаждат и белите дробове на петима души, които никога не са пушили или вейпвали, за да сравнят резултатите.

Мексико въведе строги мерки срещу тютюнопушенето

След като сравняват изображенията на белите дробове на всеки от участниците, изследователите установяват, че тези, които пушат електронни цигари, показват по-голямо белодробно възпаление, отколкото пушачите на цигари и непушачите. Този вид възпаление възниква, когато дразнещо вещество причинява възпаление на малките въздушни торбички в белите дробове, обяснява клиниката Mayo.

Проучване показва последиците от пушенето на електронни цигари
source: istockphoto

Very Well Health описва симптомите на възпаление на белите дробове като хрипове, проблеми с дишането, болка и стягане в гърдите. Възпалението може да бъде краткотрайно или продължително. Може да се лекува с лекарства, въпреки че понякога е необходима операция.

Д-р Джейкъб Дъброф е старши автор на изследването и член на факултета по радиология на Факултета по медицина на Перелман. Той обсъжда нарастващата нужда от молекулярно изобразяване, за да се разберат ефектите от електронните цигари.

„ Молекулярното изобразяване може да окаже ценна помощ при откриването и измерването на потенциалните патофизиологични вреди, свързани с електронните цигари. Засега, те са рекламирани като по-безопасно средство за никотин в сравнение с традиционните цигари.”, коментира той.

Проучване показва последиците от пушенето на електронни цигари

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции