<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135832" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жители на сто...

Активисти се залепиха за картина на Ван Гог в знак на протест срещу петрола

03 Юли 2022
0 246

Двама активисти за борба с климатичните промени се залепиха за рамката на картина на Винсент ван Гог в Лондон. Става дума за творбата, озаглавена “Peach Trees in Blossom” (“Цъфтящи прасковени дървета”).

Луис Маккечи и Емили Брокълбанк са били облечени в оранжеви тениски с надпис “Просто спрете петрола”.

Сега те се надяват компаниите да спрат добиването на петрол,” а институциите на изкуството да се присъединят към тях (борците срещу климатичните промени) в гражданската съпротива”.

Мъж в инвалидна количка замери „Мона Лиза“ с торта (видео и снимки)

Активисти се залепиха за картина на Ван Гог в знак на протест срещу петрола

“Все още обичам тази картина, но повече обичам приятелите и семейството си, повече обичам природата”, казва Луис в изявление, публикувано на сайта на групата, в която двамата членуват – “Just Stop Oil” (“Просто спрете петрола”).

“Оценявам бъдещото оцеляване на моето поколение по-високо от обществената си репутация”, допълва още той. И посочва, че учените настояват да прекратим лицензирането на изкопаемите горива, но правителството си затваря очите.

Луис смята, че е неморално “културните институции да стоят и да гледат, докато обществото ни изпада в колапс”.

Той призовава галериите и художниците да заемат по-активна позиция срещу това.

“Милиардерите стават все по-богати, докато медицинските сестри се редят на опашки пред хранителните банки, десетки милиони хора по света гладуват, а половината от населението на света е изложено на изключителна опасност от горещини, наводнения, пожари и глад”, допълва Емили. По думите ѝ, художниците се фокусират върху грешните каузи.

Активисти се залепиха за картина на Ван Гог в знак на протест срещу петрола

Източник: LADbible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции