<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154404" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Папа Францис...

България праща приоритетни за Украйна оръжия (видео)

08 Декември 2022
0 221

България праща приоритетни за Украйна оръжия. Решението беше взето на секретно заседание на комисиите по отбрана и външна политика в четвъртък.

Народните представители одобриха списъка с въоръжения, с които страната ни ще помага на Киев, предава NOVA. Решението ще бъде допълнено, за да бъде ясно, че помощта, която ще предоставим сега, няма да бъде еднократен акт. Предвидена е възможност и София да получи заместваща техника за въоръжението, което ще предостави на Киев.

Военната помощ за Украйна е с гриф за секретност

България праща приоритетни за Украйна оръжия (видео)

„Въоръжението е такова, че е в топ 3 от приоритетите на украинската държава. Защо казвам топ 3, защото имаме писмо, което казва какво е най-належащо за армията на Украйна“, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Има първоначален списък, който е свързан с техниката, за да продължим да подпомагаме Украйна, както нашите съюзници. Съответно има и компенсиращата техника, която можем да получаваме насреща“, обясни председателят на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев.

Против изпращането на въоръжение за Украйна гласуваха представителите на „Възраждане” и БСП.

Закрито заседание на Народното събрание трябва да утвърди решението на депутатите от комисията.

Списъкът с въоръжение, което България ще предостави на Украйна, бе входиран в Народното събрание с гриф „Строго секретно”.

“В изпълнение на решението на НС, Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военнотехническата подкрепа, техника и боеприпаси. Информацията за обема и вида на помощта е включена в класифицирано приложение към проекта на решението”, посочиха от Министерството на отбраната.

България праща приоритетни за Украйна оръжия (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции