<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142959" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служебният к...

Български турци не подкрепят ДПС: “Вредна и продажна партия”

01 Септември 2022
0 1313

Те казват, че ДПС е “вредна и продажна партия с корени в ДС”, която нехае за живота на хората в смесените райони. Дойче веле разговаря с Назиф Юсеин и съмишлениците му, които искат да отворят очите на българските турци.

Служебният кабинет работи активно в полза на ГЕРБ и ДПС, според Явор Божанков (видео)

Те са от онези малките хора. Хората, изтощени от работата по строителни обекти и упорития труд на село. Но с мисъл и надежди за промяна, датиращи от началото на демократичния преход, който вече им се струва безкраен. Събраха се в Кърджали, пристигнаха от различни селища на региона, за да споделят своята кауза: турците да бъдат част от цялото в България. Да не бъдат сегрегирани, изолирани и капсулирани. Нито пък монополизирани от една “вредна и продажна партия с корени в ДС”. На това посветиха и безпрецедентното си обръщение към всички в България отпреди дни, подписано от осем души. Толкова са засега – осем, но очакват да станат много повече. “Има и ще има още други, които мислят като нас”, убеден е говорителят на групата Назиф Юсеин.

“ДПС не направи нищо за смесените райони”

“През последните години стигащите до урните гласоподаватели в регион Кърджали намаляват. На по-предишни избори активността при нас винаги беше най-висока, в частност за ДПС. Но на последните няколко вота най-ниската избирателна активност беше регистрирана точно в нашия район и тъкмо там, където ДПС се възгордяваше със 100-процентовия си рейтинг”, обяснява Юсеин. Тогава той и съмишлениците му започват да се питат какво е довело до тази понижена активност. Стигат до извода, че гражданите вече не припознават в листите на партиите онези хора, които ще работят за интересите им. Особено в тези на ДПС. Селищата в Родопите, а и не само, обезлюдяват страховито, няма къща без гурбетчия в Европа, а ДПС нехае за процесите. Търпението се изчерпва, затова отправят и това обръщение.

Иванов: Не може да хвърлим страната в хаос и да я върнем на ГЕРБ и ДПС

“Сега водим разговори с демократичните партии, ето днес се срещнахме с представители на “Да, България” и ДСБ, те са едно цяло всъщност. Нашият избор е да сме с тях, но равнопоставени”, подчертава говорителят на групата на осемте.

Български турци не подкрепят ДПС: &#8220;Вредна и продажна партия&#8221;
БулФото
Те са настояли в листите да влизат хора, които избирателите припознават като свои защитници и представители.

За тези мъже е важно с това негласуващите и колебаещите да бъдат привлечени към урните. “В регионалните и общинските структури работят некомпетентни фигуранти, дори такива от времето на Тройната коалиция. Ние искаме на тяхно място да дойдат експерти, които знаят къде са и защо са там. А след управлението на ГЕРБ и серията служебни правителства подобни промени не се случиха, както и по времето на участието на демократите в управлението на държавата”, посочват пред Дойче Веле мъжете, преди да се разотидат към домовете си, носени от умората на работния ден.

В обръщението си те поставят акцент и върху факта, че нито една от партиите извън ДПС не работи с етническите турци и изобщо с малцинствата за тяхното привличане и интеграция в електоралните ядра. “А после реват, че ДПС са ги монополизирали”, смее се саркастично Назиф Юсеин.

Как реагираха ДПС и ГЕРБ на речта на отцепилия се от ИТН Кирил Симеонов (видео)

“Отредено ни е да живеем заедно”

Според него точно това е един от ключовете, който ги предизвиква да обмислят и разпространяват обръщението си в социалната мрежа. “Понякога си мисля, че има някаква негласна държавна политика, която повелява страната да се управлява само от българския етнос. Не е честно това”, казва той.

“Господ и Аллах са отредили ние да живеем заедно на тази земя и когато иде реч за управлението на държавата, не трябва да говорим за Иван и Хасан, а за по-компетентния, точния и по-можещия експерт. Ако Иван е по-добрият, нека той да управлява, това е чудесно и нашите хора не следва да се обиждат. Но ако Хасан го превъзхожда, нека той да бъде този ръководител. Къде е казано, че в етнически смесените райони трябва само турците да управляват, защо?”

Ето как се роди новата коалиция ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”

“Нека в структурите да има представители на всички общности, но да са наистина на мястото си с образованието и компетенциите.”

Юсеин посочва, че на практика и до момента всички структури са окупирани от хора, назначени по времето на Тройната коалиция, промяна в качеството на живота няма, става все по-зле. “Това е зле за всички, не само за едните или за другите, страдаме еднакво българи, турци, роми, помаци, регионът е шарен и еднакво измъчен. Несправедливостта и безхаберието не удрят само Хасан, а и Иван”, обобщава възрастният човек.

Назиф Юсеин е врял и кипял в политиката. Работил е за каузата на НДПС (партията с лидер Гюнер Тахир, основана от отцепници от ДПС). Ако днес не е в ДПС, то е защото още в първите години се говорело в стила “наши – ваши”, “турци – помаци”, “турци – българи”. “Ами щом говорите за наши и ваши, аз работа с вас нямам. Политиката трябва да обединява, не да разделя и противопоставя едните на другите, това е буксуване на едно място и е опасно”, казвал той неведнъж при многократните покани да се включи в актива на Догановата партия.

“ДПС е органически свързано с Мултигруп” – Kак се роди ДПС и как стана това, което е днес?

Категоричен е, че това е основната пречка пред справянето с икономическите и всички останали проблеми – “дайте турчин за този пост”, а не подходящия качествен експерт, това го отблъсквало винаги.

Български турци не подкрепят ДПС: &#8220;Вредна и продажна партия&#8221;
БулФото
“Това е политиката на принципа “разделяй и владей”.

Възможно ли е да постигнете пробуждането на турците в България, призовавайки да не се гласува за “вредната партия ДПС”, питам го. “Не разполагаме с пари и затова го пуснахме във Фейсбук. Но от уста на уста, чрез приятели и съмишленици по места, ще хване дикиш, хората са доволни и взеха да ни се обаждат, ще има раздвижване, и непременно ще има много българи”, уверява той. Сега активно търсят връзки и съидейници в други региони, а целта е да се стигне до неправителствена организация, да се регистрира сдружение. И при бъдещи местни избори да издигнат кандидати за общински съветници и кметове, както и да се коалират с партия, която е на тяхната вълна за равнопоставеност на етносите.

ДПС, “златните паспорти” и интересите на Пеевски

Кой е “тарторът” на групата на осмината бунтари

Едва към края на разговора Назиф Юсеин се съгласява да говори за себе си. Занимава се с политика още от “избухването на демокрацията”. Кандидатирал се за независим кмет на своето село Кукуряк, община Кирково, срещу кандидата на ДПС и спечелил вота.

“Тогава ДПС беше като БКП в селата, беше абсурд да се говори срещу тази партия и като ви кажа, че дори и сега е така по места, не се учудвайте. Хората не са информирани и са невежи, но ще им отворим очите”, зарича се той. После основават структура на НДПС, става общински съветник и председател на Общинския съвет в Кирково. Тогава предлагал приоритетни за общината проблеми за решаване, но хората на ДПС постоянно искали оставката му – поне 38 пъти. Причината – че не е човек на ДПС. Много настоятелно са го канили да мине на тяхна страна. “Аз не мога да изневеря на принципите си, партийното номадство не е моето нещо. Сега съм пенсионер, но не мога да мирясам, докато виждам каква е гаврата с населението в моя край, в кръвта ми е да се боря за правдата”, казва Назиф.

Кючек „ДПС“ огласи ромски квартал (видео)

“Етнически партии? Категорично не!”

“Абсурд е в България да съществува партия на етническа основа. Дори и да го няма в Конституцията, абсурдно е, аз като личност не мога да приема това! Ами тогава и в Европарламента да изпращаме все такива представители, нали и сега ги имаме”, възмущава се той. Според него хората трябва да се обединяват от идеи за доброто, а политическите идеи не може да изхождат от етно-религиозните виждания на отделни личности. За него виновни са всички, управлявали държавата, а тя е абдикирала от фокуса към смесените райони.

“Тогава кой да ни представлява нас там, само ДПС ли? Това е лудост, това не е нормално! Нормалното ще дойде от синовете на онези всички семейства, които заради политиките на ДПС бяха принудени да отидат на гурбет в Европа, те ще обяснят на своите родители кое е правилното решение за бъдещето ни в България, и ние също”, заключава Назиф Юсеин. Съпругата и синът му от 15 години работят в Австрия, през зимата той е при тях с надеждата политическото лято да стъпи и в България.

Българските турци не подкрепят ДПС: “Вредна и продажна партия”. Българските турци не подкрепят ДПС: “Вредна и продажна партия”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции