<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136787" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Семерджиев о...

Без книжка, дрогиран и издирван. Как на 11 юни полицаи спират Семерджиев и го пускат?

10 Юли 2022
1 1974

Възможно ли е човек с отнета преди години шофьорска книжка, хващан десетки пъти в нарушения на пътя, дал положителна проба за употреба на наркотици при проверка да кара кола безпрепятствено по улиците? Фактите, които излизат наяве след тежка катастрофа с две жертви в центъра на София, показват, че точно това се е случило. Материал на Диляна Теохарова за Свободна Европа.

Във вторник вечерта луксозен автомобил пресече на червено, блъсна се в такси и уби две млади жени – на 22 и 26-годишна възраст. Шофьорът избяга веднага след това, а колата му остана разцепена на две след удара.

Без книжка, дрогиран и издирван. Как на 11 юни полицаи спират Семерджиев и го пускат?

В първите дни след случилото се институциите изнесоха информация, която показва, че обвиненият за катастрофата Георги Семерджиев е дългогодишен нарушител на правилата за движение по пътищата. Последният път, в който той е хванат в нарушение, е бил по-малко от месец преди инцидента според властите.

Прокуратурата повдигна три обвинения на Георги Семерджиев след фаталната катастрофа (видео)

Имало е поне три основания той да бъде задържан тогава и поне две основания да му бъде повдигнато обвинение, казва за Свободна Европа специалист по наказателно право. Според наличната до момента информация обаче това не е направено.

Това предизвика неправителствена организация да попита дали обвиненият за катастрофата не е бил обект на протекция от властите.

Без книжка, дрогиран и издирван. Как на 11 юни полицаи спират Семерджиев и го пускат?
Без книжка

В четвъртък пред NOVA началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР Танчо Тенев каза, че българското свидетелство за управление на моторно превозно средство (МПС) на Семерджиев е било отнето през 2014 г. По-късно вътрешният министър Бойко Рашков каза на пресконференция, че книжката е била отнета по-рано – през 2005 г.

Рашков: Семерджиев е без книжка от 2005 година (видео)

“До ден днешен той е управлявал различни моторни средства, без да бъде водач по силата на закона. По отношение на него са предприемани десетки действия на органите на МВР, включително са изпращани материали в прокуратурата с мнения за образуване на досъдебни производства”, казва Рашков.

Тенчо Тенев от СДВР каза на изслушване в Столичния общински съвет, че срещу Семерджиев са били образувани досъдебни производства през 2014 и 2016 г.

Запитване до прокуратурата

От Свободна Европа са изпратили запитване до прокуратурата, за да разберат кои са всички случаи, в които са образувани такива производства срещу Семерджиев, както и кои от тях са довели до повдигане на обвинение. Към момента на публикуване на текста няма отговор.

Според на Дневник, първото досъдебно производство срещу Семерджиев за нарушения на пътя вероятно е от 2014 г., а преди това има съставени актове. Справката показва, че има данни за образувани досъдебни производства след поне 6 подадени сигнала от МВР на прокуратурата за тежки нарушения от страна на Семерджиев.

По думите на юриста и бивш прокурор Андрей Янкулов от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ има определени обстоятелства, при които отнемането на шофьорска книжка може да доведе до наказателно дело.

Правилата предвиждат първия път, когато един водач бъде хванат да шофира без книжка, независимо дали тя му е отнета окончателно, или за определен срок, да се налага административно наказание с наказателно постановление. Вторият път обаче вече се счита за престъпление.

По думите на Тенчо Тенев от СДВР Семерджиев е хващан шест пъти да шофира без книжка.

Последната полицейска проверка е на 11 юни

Последната полицейска проверка е от 11 юни тази година, когато той представя швейцарска шофьорска книжка като документ, удостоверяващ правоспособност. Тенев казва пред Нова, че тя му е отнета, понеже той няма право да шофира на територията на страната, независимо дали има книжка от друга страна.

“Те трябва да кажат след този случай на 11 юни какво точно се е случило, той е спрян, тестван, показано е наличие на наркотични вещества. Но след това какво става – има ли досъдебно производство, веднага ли е започнато, пратено ли е първо за образуване, задържан ли е”, казва Янкулов.

На въпросите на Свободна Европа до СДВР, свързани със събитията от 11 юни, към момента на публикуване на материала няма отговор.

По информация на Дневник ситуацията се е развила по-различно – Семерджиев е избягал, докато униформените са правили справка на документите му. Така книжката е останала при полицаите, а след случая служителите на 7-мо Районно управление, в района на което е спрян, са го обявили за издирване.

След употреба на наркотици

Има и друга причина, поради която Семерджиев би трябвало да е задържан на 11 юни. Тогава му е направен тест за наркотични вещества, който излиза положителен.

„Колегите отидоха на място, изпробваха водача и се оказа, че същият е употребил повече от един амфетамин“, казва още Тенев.

Това само по себе си по думите на Янкулов е престъпление и е достатъчно основание за задържане и образуване на досъдебно производство.

Според Тенев колегите му от “Пътна полиция” написват докладната си записка и оставят документацията в 7-мо РПУ. Той добавя, че е образувано досъдебно производство, а на въпрос защо Семерджиев не е бил арестуван той отговаря – “не мога да кажа”.

“Ние ще направим детайлна проверка, защото аз също имам едно съмнение, както някои други мои колеги, че е упражнено необяснимо бездействие”, каза вътрешният министър Бойко Рашков по повод събитията на 11 юни.

Въпроси за “чадъра” над Семерджиев, който е свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата

Издирван

Междувременно се появи и информация, че Семерджиев е бил издирван във връзка с друго дело. В сряда от Националната следствена служба (НСлС) съобщиха за dir.bg, че бившият футболист е обявен за общодържавно издирване по друго досъдебно производство.

Шофьорът, убил две жени при катастрофата на бул. “Черни връх”, е издирван и по друго дело

Твърдението е на Мария Павлова, завеждащ специализиран отдел на НСлС, който се занимава с тежките произшествия в транспорта. От текста обаче не става ясно кое дело има предвид Павлова.

По думите на Янкулов, ако човек е издирван от полицията, независимо дали в качество на свидетел, или на обвиняем, това ще се появи в системата на МВР при евентуална проверка. С други думи, ако към 11 юни Семерджиев е бил издирва, полицията би трябвало да е била наясно с тази информация.

Имало ли е “чадър”

По-късно в четвъртък от “Антикорупционен фонд” съобщиха, че са изпратили за проверка в МВР информация за това, че обвиненият e свидетел по ключово дело срещу организирана престъпна група с 44 участници начело с Радмил Ранов. Разследването започва през 2018 г. и е внесено в Специализирания наказателен съд.

Във връзка с това от АКФ повдигнаха въпроса дали Семерджиев не е обект на протекция от властите, след като е свидетел по ключово производство на Специализираната прокуратура.

Те подчертаха също, че обвиненият е бил “безрезултатно обявен за общодържавно издирване по друго дело, но пък намерен веднага в деня след произшествието”.

Свидетел по дело за разпространение на наркотици

На пресконференцията си министър Рашков потвърди, че Семерджиев е бил свидетел срещу лице, разследвано за разпространение на наркотици. Той каза, че това не следва да го е поставило в привилегировано положение, но и отбеляза, че има подозрение за служители в МВР, които са допринесли за това да се стигне до инцидента от 5 юли.

“Имаме съмнения дали някои от полицейските служители са изпълнявали задълженията си по закон и не са се влияли от нещо друго, което да ги е мотивирало да не вземат мерките, които законът предвижда по отношение на подобни водачи”, каза той.

Без книжка, дрогиран и издирван. Как на 11 юни полицаи спират Семерджиев и го пускат?
БулФото

Тежката катастрофа с две жертви стана на 5 юли около 23:10 ч. Тогава автомобил „Ауди Q7” е минал на червено на кръстовището на булевардите “Черни връх” и “Арсеналски” в София със скорост близо 200 км. в час според информация на полицията.

Той се ударил в таксиметрова кола и се е блъснал в асансьора на метростанцията. От силния удар колата се е разцепила на две. Едната й половина е ударил смъртоносно две млади жени, които по същото време са били на тротоара.

На следващия ден ставна ясно, че шофьорът е 36-годишният Семерджиев, който, който тогава беше обявен за национално издирване и задържан на сутринта. Той е криминално проявен и е санкциониран десетки пъти за различни нарушения на Закона за движение по пътищата.

Колата, която е карал, е била с чужди регистрационни табели. В нея са намерени синя полицейска лампа и палка. По време на катастрофата служителка на МВР, която работи в районно управление в София, е била в колата заедно с него, съобщи вътрешният министър в четвътък.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Без книжка, дрогиран и издирван. Как на 11 юни полицаи спират Семерджиев и го пускат

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции