<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129643" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдът в Страс...

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев

17 Май 2022
0 784

Доскорошната шефка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от понеделник работи в администрацията на главния прокурор Иван Гешев. Както прокуратурата, така и самата Жотева са потвърдили новината пред “Свободна Европа”.

Жотева беше член на СЕМ от 2016 до 2022 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев.

Тя председателстваше медийния регулатор през последните две години от мандата си. На 9 май президентът Румен Радев назначи на нейното място дългогодишната военна репортерка от bTV Габриела Наплатанова.

Президентът назначи Габриела Наплатанова от bTV в СЕМ

Точно седмица по-късно, на 16 май, е бил първият работен ден на Бетина Жотева в прокуратурата.

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев
Булфото

Жотева е била назначена в дирекцията “до провеждането на конкурс”, съобщават от Свободна Европа.

“Радвам се, че професионалист с дългогодишен опит в институционалните комуникации и връзките с обществеността прие поканата ми да се присъедини към дирекцията. Убеден съм, че експертизата на г-жа Жотева ще допринесе за задълбочаване взаимодействието на прокуратурата с европейските и международни институции”. Това пише в имейла си до изданието Веселин Иванов – ръководителят на пресцентъра.

Той обаче не отговорил на въпроса каква е точната длъжност, заета от Жотева. Самата тя също не успяла да я уточни в телефонен разговор с обяснението, че не си я спомня.

“Ами, това вече са много такива въпроси… За какво, кому е нужна тази информация”, попитала на свой ред бившата председателка на СЕМ. И добавила: “Ами, не мога да ви я кажа. Смисъл, не си спомням точно какво е.”

Назначението съвпада с разкриване на нов отдел

Конкурсите за назначения в администрацията на прокуратурата се обявяват публично в секция “Кариери” на нейния сайт. През последните месеци единствената обява за работа, свързана с пресцентъра на Гешев, е публикувана на 1 март.

Депутатите избраха новите членове на СЕМ

Тя гласи, че се търси “една щатна бройка за длъжността “Главен специалист“ в отдел “Институционални и международни отношения“ на дирекция “Публична комуникация“ към Администрация на главния прокурор”.

Това всъщност е нов отдел в пресцентъра на държавното обвинение, разкрит съвсем наскоро, става ясно от решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за няколко кадрови промени, взето на 20 април.

Справка в сайта на ВСС показва, че тогава председателстваната от Гешев колегия е съкратила един щат за “експерт, връзки с обществеността” в Специализираната прокуратура, за да разкрие нов щат за “началник отдел” в дирекция “Публична комуникация” при администрацията на главния прокурор. Това е станало шест дни след окончателното закриване на спецправосъдието от парламента.

В решението на Прокурорската колегия се казва, че преместеният щат ще бъде в “нов отдел, който ще осъществява и подпомага дейността по институционални и международни отношения”.

“Разликата в размера на възнаграждението между двете длъжности ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на Прокуратурата на Република България за 2022 г.”, завършва решението по темата без да се уточнява конкретната заплата за новата длъжност.

“Анархолиберали” и “радикални” НПО

Бетина Жотева има дългогодишен опит като журналист и експерт по връзки с общствеността в български и международни институции. Никога досега обаче не е работила в сферата на правосъдието.

Някои нейни публични изказвания по повод български медии и неправителствени организации имат допирни точки с отношението на Гешев към неговите критици.

В средата на април, например, Жотева коментира пред Нова телевизия, че много български медии получават под някаква форма заплащане от Русия и “санкции са невъзможни”.

“Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие. Има го и обратното – западно влияние в български медии. Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България”, коментира тя на 17 април.

От началото на мандата си в края на 2019 г. главният прокурор неведнъж е застъпвал тезата, че е жертва на “анархолиберални хибридни атаки”. Включително и по повод конкретни критики срещу прокуратурата в медиите.

Другото често използвано от него определение за хората, които са скептични към дейността на държавното обвинение е “психодесни”.

Един от аргументите, с които правосъдната министърка Надежда Йорданова в момента иска освобождаването на Гешев, пък е неговото враждебно отношение към неправителствени организации.

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев
Булфото

Още като заместник главен прокурор той беше реагирал изненадващо на годишен доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на човешките права в страната. Тогава Гешев беше изпратил на БХК екземпляр от романа “Под игото“ на Иван Вазов. Като отбелязва главата “Батареята на Зли дол“. Заедно с него беше изпратил и сборник с разкази на Йордан Йовков, с отметка на разказа за циганката Божура, който започва с описание, че майка ѝ Калуда се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели пари.

“Подтекстът е въпрос на лично възприятие, но демонстрираното неуважение е очевидно за всички“, каза този повод министър Йорданова в искането си до ВСС за отстраняване на Гешев, което ще бъде разгледано тази сряда.

Кариера

Новото попълнение на пресцентъра на главния прокурор има бакалавърска степен от университета в Будапеща и е магистър по философия и философски науки в Софийския университет. Говори английски, френски и руски език.

ИТН предложи Мартин Карбовски за член на СЕМ

Журналистическата ѝ кариера започва през 1990 г. като водеща на новини и редакторка в БНТ. Била е кореспондент на телевизията в Белград, Персийския залив и Европа. От 2000 до 2005 г. е кореспондент на в. “Труд”, а от 2005 до 2007 г. работи към НАТО като консултант и анализатор.

Карбовски се отказва от номинацията за СЕМ (видео)

Между 2007 и 2010 г. Жотева е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в българското представителство в Брюксел. А след това се ориентиа към държавния сектор в София.

Между 2010 и 2013 г. ръководи пресцентъра на финансовото министерство. По-късно последователно и за кратко отговаря за връзките с обществеността в Министерството на икономиката и енергетиката и в кабинета на Екатерина Захариева, докато заема поста на вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки.

През следващите две години е говорител на Външно, докато министър е Даниел Митов. През 2016 г. издигнатият от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев назначава Жотева за член на СЕМ, който тя оглави през май 2020 г.

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ПАК АЗ

    25 Юни 2022

    ПАК АЗ

Покажи всички Скрий

Реакции