<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150421" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продадоха на ...

Чарлз III откри първата статуя на Елизабет II след нейната смърт (видео)

10 Ноември 2022
0 222

Крал Чарлз III откри в Йорк първата статуя на своята майка кралица Елизабет II след нейната смърт. За това съобщава BBC.

Първоначално скулптурата е била поръчана, за да отбележи платинения юбилей на кралица Елизабет II, но, за съжаление, тя почина преди това да се случи.

Скулптурата е висока около 2 метра. Тя е била предназначена, за да отпразнува платинения юбилей на покойната кралица. Статуята е завършена през август, но, за съжаление, кралицата почина преди да успее да дочака събитието.

Говорейки пред хора в катедралата на Йорк, крал Чарлз заяви, че скулптурата ще “бди над” града. По време на церемонията крал Чарлз каза: „Покойната кралица винаги е била бдителна за благополучието на своя народ през живота си. Сега нейният образ ще бди над това, което ще стане площад „Кралица Елизабет“ за векове напред.”

Първо обръщение на краля на Великобритания Чарлз III към нацията (видео)

Чарлз III откри първата статуя на Елизабет II след нейната смърт (видео)
Youtube/стоп кадър

Твърди се, че статуята, която се намира в ниша в западната част на катедралата, тежи почти два тона и е направена от френски варовик, лепин. Скулптурата изобразява покойната кралица, облечена в одежди стил “Орден на жартиерата” и носеща короната на Джордж IV. Тя държи в ръцете си кълбо и скиптър, традиционните символи на властта. Дизайнът е избран от самата нея. Първоначално церемонията трябваше да се състои през септември, но тя бе отложена поради смъртта на кралицата.

Архиепископът на Йорк каза: „Мисля, че лично за краля това ще бъде тъжен момент. Все пак това е неговата майка. Но също така за нас е чест да го приемем и да го приветстваме. Имаме толкова много, за което да сме благодарни. Вярвам, че новият крал Чарлз постави много впечатляващо начало.”

Чарлз III откри първата статуя на Елизабет II след нейната смърт (видео)
Youtube/стоп кадър

Ето кога ликът на крал Чарлз III ще се появи върху британските банкноти

Първата от многото такива статуи

Това ще бъде първата статуя на кралица Елизабет II, която ще бъде открита след смъртта ѝ. Вероятно тя няма да е единствена. Кралица Виктория, друг дълголетен монарх от британската история, има такива, издигнати по площади и паркове в цялата страна. Очаква се, че същото ще бъде сторено и за кралица Елизабет II.

На краля бе подарен макет на паметника след службата в катедралата. По-късно той пътува до Донкастър, за да даде официален статут на града, след като приключи двудневното си пътуване до Йоркшир.

Хвърляха яйца по британския крал Чарлз III (видео)

По-рано 23-годишен мъж бе задържан от полицията, след като кралят и кралицата бяха замерени с яйца по време на посещението си в Йорк.

Видео: The Royal Family Channel

Крал Чарлз откри първата статуя на кралицата след нейната смърт (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции