<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125646" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Комедийното ...

Четворната коалиция поема към нова криза заради машинния вот

12 Април 2022
0 217

Раздор в управляващата коалиция заради изцяло машинното гласуване. Депутати от БСП внесоха поправки в Изборния кодекс, с които се предвижда да се позволи на избирателите да решат сами дали да гласуват с хартиена бюлетина или чрез устройството.

За същата мярка отдавна се бори и ГЕРБ, припомня “Сега” . В четворната коалиция обаче, в която участват социалистите, подобно предложение не среща никаква подкрепа от страна на партньорите на левицата. Затова вероятно ще тласне и без това трудно понасящите се напоследък управляващи към нова криза в отношенията им.

Новата шефка на ЦИК разкри рисковете при машинното гласуване (аудио)

За подобна промяна соцлидерът Корнелия Нинова заговори на последния партиен конгрес през януари т.г.
БСП не вярва на сълзи: "Оставката на Нинова е като оставката на Боби Михайлов"
Булфото

Тогава тя посочи, че една от основните причини за изборните погроми, които претърпя левицата през 2021 г., е въвеждането на повсеместно машинно гласуване. Това, смята Нинова, е притеснило мнозина избиратели – особено по-възрастните, много от които фаворизират БСП, и ги е отблъснало от секциите. Затова тя обеща, че партията ѝ ще работи за връщането на паралелната система на хартиено и машинно гласуване.

След като внесоха законопроекта си, социалистите обявиха, че идеята е била одобрена на конгреса. А също от ръководните органи на партията и от местните ѝ структури. Законопроектът е бил представен на коалиционния съвет, в който влизат лидерите на управляващите, и е бил обсъден на експертен съвет на коалицията.

Хората на Нинова уточняват, че внасянето му не е предвидено в коалиционното споразумение. Всяка от управляващите формации обаче има правото да предлага свои законопроекти, след като ги представи на партньорите си.

Тази хибридна система беше въведена от ГЕРБ през 2020 г. Оказа се обаче, че съчетаването на двата метода на гласуване пределно много затруднява отчитането на гласовете и води до много грешки в протоколите на избирателните секции.

През 2021 г. ИТН, ДБ и ИБГНИ съвместно успяха да въведат всеобщо машинно гласуване, включително и в чужбина. Хартията остана да се ползва само в малките избирателни секции и при неработещи машини.

От ГЕРБ междувременно продължиха ожесточено да се съпротивляват на устройствата и да настояват да се върне хибридната система. В това намериха подкрепа от страна на ДПС и “Възраждане”. Сега очевидно към тази група ще се присъедини и БСП. Всъщност левицата ще я оглави, след като пое инициативата с внесения законопроект.

Четворната коалиция поема към нова криза заради машинния вот
Булфото
Социалистите вече се натъкват на съпротива от партньорите си в управляващата коалиция.

Вчера Владислав Панев – единият от съпредседателите на десницата, коментира по bTV, че не вижда как ще се намери консенсус сред управляващите по предложението на БСП.

Преди днешното заседание на парламентарната правна комисия Ива Митева от ИТН потвърди, че законопроектът няма да бъде подкрепен от останалите формации в четворния съюз. “Явно някой иска ръчички да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат”, коментира тя. В същата посока бяха мненията на Христо Иванов от ДБ и Милен Матеев от ПП.

По-рано днес позиция по въпроса разпространиха от “Политическо движение Социалдемократи” – една от партиите в ПП. Социалдемократите определиха евентуално връщане на хартиените бюлетини като “огромна крачка назад, която ще възпроизведе старите дефекти на изборната система и ще е предпоставка за значително нарастване на купения и дирижирания вот”. И допълниха, че не бива частните партийни интереси да се поставят над националните.

С подкрепата на опозицията обаче БСП може и да преодолее нежеланието на съюзниците си за връщане на хибридната система.

Четворната коалиция поема към нова криза заради машинния вот

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции