<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157999" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 19-годишен бъл...

“Чистачка на амфетамини” – резултатите от тестването на МВР за алкохол и наркотици

06 Януари 2023
0 560

Чистачка от областна дирекция на МВР даде положителна проба за амфетамини. За нея се установило, че положителният тест бил в следствие на приети лекарства.
Работата й е прекратена до изясняване на казуса.
След случая, дирекцията решила да прекрати изцяло тестването на служителите.

Това споделиха полицаи от областната дирекция, пожелали да запазят анонимност, по повод на акцията за тестване за алкохол и наркотици на служители на министерството.
Според тях проверките се извършвали главно на хора от администрацията, а не на работещи на терен.

Повече от три месеца след началото на кампанията по тестване на служители на МВР,  публична информация за резултатите все още няма.

Кампанията стартира през Октомври 2022 г. със заповед на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.
По неофициална информация, заповедта не е отменена и акцията продължава с всекидневни проверки. Въпреки това, статистика за направените тестове за алкохол не се водело, а тази за тестовете от наркотици не се разкрива.
Все още няма информация и за това колко служители и полицаи са били тествани, колко и какви са положителните проби и за последствията от тях.
Това е на фона на ежедневни отчети на МВР относно тестването на граждани.

В неофициално изказване, Иван Демерджиев разкрива, че по негово мнение са тествани над 10 000 служители, като до момента имало само 20 положителни проби. Работата по случаите продължавала със съответните мерки.

Проблеми с тестовете

Съмнения за ефективността на акцията се появяват още с обявяването й от главния секретар на МВР Петър Тодоров. Негодуванието на служителите на реда нарастнаха след като първоначалните тестове разкриха много фалшиво позитивни резултати. Нещо, с което гражданите се сблъскват всекидневно.

Всеки трети проверен шофьор дава положителен тест за наркотици

&#8220;Чистачка на амфетамини&#8221; &#8211; резултатите от тестването на МВР за алкохол и наркотици

Тогава зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Генади Тенев излиза в защита на служителите дали положителен тест, разкривайки че техническите средства, с които се проверяват полицаите, са неточни и често дават положителен резултат от редица медикаменти, приемани по лекарско предписание.
В последствие се разбира, че голяма част от полицаите ползват успокоителни в следствие на стреса от работата. Факт, който дотогава не е оповестен от МВР.
Допълнителен проблем е , че не се знае дали резултатите от тестовете са потвърдени от лабораторните изследвания.

По настоящем, за цялата страна кръвните проби се обработват от три лаборатории, а резултатите излизат след повече от шест месеца.

Въпреки това, става известно, че в края на миналата година е направена поръчка за над 1.7 милиона лева за допълнителни 30 000 тест-касети за проверка на наркотични вещества и 150 броя анализатори за установяване на тяхната употреба.

Очаква се да се направят промени, с които процесът по-обработка да се ускори.

Цялото разследване по темата можете да намерите тук

“Чистачка на амфети” – резултатите от тестването на МВР за алкохол и наркотици

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Cel mai bun cod de recomandare Binance

    17 Май 2023

    Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/ro/register?ref=UM6SMJM3

Реакции