<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114362" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отчитат все п...

Д-р Мими Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини (видео)

10 Януари 2022
0 1602

Д-р Мими Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини.

“Българите не са антиваксъри, страхуват се от ваксините, четат фалшиви новини, заблуди, както и са свидетели, че и при имунизация няма стопроцентова защита”, това каза в предаването “Твоят ден” по NOVA бившия здравен министър д-р Мими Виткова.

Но добави, че трябва да се направи сравнение на смъртността у нас със страните, в които има високо ниво на ваксинация, за да се види ползата от имунизация.

Ето в коя държава арестуват неваксинираните, ако излязат от вкъщи

“Ваксините също търпят усъвършенстване, това всички го признават, науката догонва епидемията. Предстои да се пуснат в обращение и лекарства, защото само с ваксина няма да се преодолее вируса. Лекарството не може да замени ваксината, и двете трябва да действат. Мутациите се развиват, където е сринат имуният отговор и липсва ваксинация”, допълни лекаря.

Бившият здравен министър очаква да се произведат модифицирани ваксини, освен ако вируса не ни изпревари с нови варианти, което е възможно поради големия процент неваксинирани по света.

Д-р Мими Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини
Стопкадър NOVA

“Причината да сме на такова ниско ниво на ваксинация е липсата на адекватна комуникация и информация, включително от здравните власти. Наблюдава се промяна в подхода с новото правителство, но са нужни повече усилия”, заяви още д-р Виткова.

Партия “Възраждане” е против ваксините, но 1/3 от депутатите им са имунизирани (видео)

“Политиците са боязливи в прилагане на мерки, но няма и контрол, както в населените места, така и граничния. Не се контролира достатъчно и тестването на учениците”, констатира д-р Виткова.

По проблема с липсата на медицински кадри д-р Виткова изрази мнение, че са нужни мерки.

“Завършват студентите държавна поръчка, България готви безплатни кадри за богата Западна Европа. Завършва и заминава, никой не го ангажира с нищо. Най-нормално е, когато си държавна поръчка, да се подпише договор – колкото години те е издържало това общество, оставаш да работиш тук, ако искаш да заминеш, си заплащаш обучението и вратата е отворена. Това е начинът да задъжим кадри тук. Освен това трябва да се погледне диспропорцията във възнагражденията – един получава 1000 лева, друг 50 000. Това не може да продължи безкрайно. Затова имаме само 30 вирусолози в страната, 60 патоанатоми, няма анестезиолози, педиатри, защото те са сравнително ниско платени на фона на някои други специалности. Това са неща, които могат да се огледат за една седмица и да се намери решение”, каза д-р Мими Виткова.

Д-р Мими Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини

Според нея Министерство на здравеопазване е изключително голям длъжник на българското общество.

Д-р Мими Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини

Източник и видео: NOVA, “Твоят ден”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции