<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150095" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицай е зас...

Демерджиев: Полицаят е бил убит с един изстрел от турска територия (видео)

08 Ноември 2022
0 413

Полицаят на границата край Елхово е бил убит с изстрел в главата: първият от общо 10-15 произведени изстрели от турска територия. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти.

Полицай е застрелян до границата ни с Турция

“Знаем, че е стреляно от турска територия. Военният от наряда се е прикрил зад джипа и също е стрелял обратно по посока на изстрелите. От турска страна се ангажираха да намерят извършителя, работим съвместно, за да ги открием”, каза още Демерджиев.

Демерджиев: Полицаят е бил убит с един изстрел от турска територия (видео)

Припомняме, че в понеделник вечер около 20:35 ч. в района на 242-ра пирамида около Голям Дервент сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната са намерили срез в оградата. Полицаят е слязъл от служебната кола и е насочил фенер, за да види по-добре. В същия момент е дошъл изстрел от територията на Република Турция, който е убил служителя. Мъжът е бил на 30 г. от Елхово.

Трафиканти снимаха как прескачат “златната ограда” по турската граница (видео)

“Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела”, допълни министърът.

Той посочи, че е от огромна важност да има законодателни промени. Липсата на ефективни присъди води до чувство на безнаказаност, обясни Демержиев и препоръча незабавно затягане и повишаване на суровостта на наказанията.

Демерджиев: Полицаят е бил убит с един изстрел от турска територия (видео)

“Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от ”Европол” и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, заяви той и определи случая като “гнусна проява на човек, който ще бъде издиран и наказан от закона, ще бъде съден в Турция, като бъде заловен”.

Мигрантстка вълна

Според кметския наместник Иван Франсъзов в село Голям Дервент, през селото постоянно минават нелегални мигранти. Главно сирийци и афганистанци.

Камерите за милиони по турската граница снимат, но без връзка помежду си

“Мигрантските групи са от по 20-30 души, предимно млади хора от Афганистан и Сирия. Постоянно минават тук през границата и създават суматоха”, каза Франсъзов и обясни, че “граничната ограда е в добро състояние, но мигрантският натиск е голям и тях нищо не ги спира”.

Той допълни, че никой от селото, в което живеят около 30 души, не е чул изстрели.

Президентът Румен Радев също коментира случилото се.

Демерджиев: Полицаят е бил убит с един изстрел от турска територия (видео)
БулФото

“Очаквам външно министерство да извика турския посланик, да поиска обяснение, да поискаме пълно разследване, дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновника, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки. Недопустимо е и на всеки съвет на ЕС настоявам за нашето ускоряване и приемане в Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти”, заяви държавният глава.

Президентът продължава посещението си в Египет.

Демерджиев: Полицаят е бил убит с един изстрел от турска територия

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции