<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150438" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Божанков за е...

Демерджиев се разплака, описа трагичното положение на граничната полиция

10 Ноември 2022
0 1182

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев описа трагичното положение, в което се намира граничната полиция на изслушане в Народното събрание (НС). Той дори се разплака, разказвайки за срещата си със семейството на убития полицай край Елхово.

Полицай е застрелян до границата ни с Турция

Според министъра граничната полиция е изправена пред огромни проблеми, особено при охраната на южната ни граница.

Липсват достатъчно кадри, подходящи автомобили, облекло, обувки и има дефицити както в оградата на границата, така и в състоянието на пограничните пътища

“За последните 10 години щата на гранична полиция е намален с 1300 човека”, посочи Демерджиев. Недостигът на служители е голям проблем според Демерджиев, който е предложил увеличение на щата с 1260 човека.

„Още преди много години е трябвало да се попълни щатът в Гранична полиция. Разходите за платения извънреден труд сочат, че по-евтино щеше да бъде да се попълнят липсващите бройки с подготвени и обучени гранични полицаи, които за 10 години щяха да са на изключително високо професионално ниво”, обясни той.

Демерджиев заяви, че няма подходящи достатъчно автомобили, които да обслужват територията. “Районът на границата е изключително тежък и предполага високо проходими и здрави автомобили. Не автомобили с 300 и повече конски сили, които са по-скоро са подходящи за движение по шосетата и моторите им издържат не повече от 25 000 километра”, каза той от трибуната на НС.

Демерджиев се разплака, описа трагичното положение на граничната полиция
БСТВ, стоп кадър

Освен автомобилите, състоянието на пътищата в участъка също е лошо. “Това, съответно, водеше до непрестанни аварии в автомобилите. Наложи се на свой ред да мобилизираме сили и да поправим и поддържаме работилница на място в Елхово, с която да отремонтират автомобилите, които се чупеха и продължават да се чупят.”

Доживотен затвор грози стрелеца, убил граничен полицай (видео)

Други пречки пред гранична полиция са липсата на дрехи, обувки и техническо обезпечаване на оградата по граница, посочи Демерджиев.

“За съжаление от около 250 километра оградно съоръжение, на около 150 има такова техническо обезпечаване”, отбеляза той. Оградата на българо-турската граница е изградена от мрежа, която не е достатъчно здрава. Според министъра всеки ден се откриват дупки в нея и има дефицити по отношение на височината.

Ще подаде ли служебният министър оставка?

За оставка и дума не може да става, категоричен бе Иван Демерджиев. Тя бе поискана от ГЕРБ-СДС, както и от депутат от БСП.

В случай, че семейството на застреляния полицай, Петър Бъчваров, поиска оставката му, той веднага би я депозирал, заяви министъра. Той дори се разплака, докато разказваше за срещата си с родителите на убития граничар.

Видео: bTV

Демерджиев се разплака, описа трагичното положение на граничната полиция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции