<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141886" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руска групир...

Денис Родман ще преговаря с Путин за свободата на баскетболистката Бритни Грайнър

22 Август 2022
0 162

Американската професионална баскетболистка Бритни Грайнър получи 9 години затвор в Русия, само защото е носила в себе си пълнител за електронна цигара с масло от хашиш. Драмата около ареста ѝ в навечерието на военната инвазия в Украйна продължава вече шест месеца.

САЩ и Русия уговарят размяна на затворници –  баскетболна звезда срещу “търговеца на смърт” Виктор Бут

Изненадващо обаче не друг, а Денис Родман реши да се намеси в дипломатическата блокада между Москва и Вашингтон, пише Булевард България.

“Имам разрешение да отида в Русия, за да помогна на това момиче. Ще опитам да замина тази седмица”, казва той в интервю за NBC News.

“Познавам Путин твърде добре”, заявява още 61-годишният Денис Родман пред медията. През 2014 г. той се срещна лице в лице с руския лидер.

Вашингтон обаче не посрещна с особен ентусиазъм новината.

NBC цитира високопоставен служител на администрацията на Джо Байдън, който изразява опасения, че Родман може по-скоро да попречи, отколкото да помогне за разрешаване на проблема.

“Публично известно е, че администрацията направи сериозно предложение на руснаците – всичко друго освен преговори през установения канал вероятно ще усложни и ще попречи на усилията по освобождаването”, казва той.

Денис Родман няма нужда да иска разрешение от американските власти, за да пътува до Русия – достатъчно е да си осигури туристическа виза за достъп до Москва.

Бритни Грайнър беше арестувана на 17 февруари на летище “Шереметиево” при опита си да влезе в Русия за мач срещу местен баскетболен тим. По това време САЩ открито предупреждаваше, че всеки момент Владимир Путин може да започне военната инвазия в Украйна, която стана факт седмица по-късно.

Грайнър беше обвинена за трафик на наркотици. A в началото на август беше осъдена на 9 години лишаване от свобода (на първа инстанция). Както и 1 млн. рубли глоба (около 16 000 щатски долара).

Родман има опит с посредничеството при освобождаване на арестувани американски граждани от държавни режими, които използват наказателното преследване срещу чужденци като политически инструменти за натиск.

През 2014 г. той пише писмо до Ким Чен Ун. Като нарича диктатора “мой скъп приятел за цял живот” и го моли да пусне на свобода Кенет Бей. Aмериканец, прекарал 2 години в севернокорейски затвор по присъда за предполагаем опит за преврат.

Баскетболистът провокира полемика в САЩ заради част от писмото, в което казва, че “разбира престъпленията, извършени от Бей”. Kоментар, разтълкуван като оправдание на грубото третиране на неговия съгражданин.

Опитът му обаче дава резултат – Бей е пуснат на свобода през ноември 2014 г. A години по-късно мъжът благодари на Денис Родман за това, че е помогнал за спасяването му.

Денис Родман ще преговаря с Путин за свободата на баскетболистката Бритни Грайнър

Денис Родман ще преговаря с Путин за свободата на баскетболистката Бритни Грайнър

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции