<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162122" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Промяна в бро...

Депутатите решиха оконателно каква ще бъде минималната работна заплата (видео)

01 Февруари 2023
0 1164

Депутатите решиха оконателно каква ще бъде минималната работна заплата. Това стана в предпоследния ден на 48-ото Народно събрание.

Със 159 „за”, нито един глас „против” и 44 „въздържал се” депутатите приеха увеличение на минималната работна заплата. За следващата година МРЗ се определя до 1 септември на годината и е в размер на 50% от средната работна заплата. Тя ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия на настоящата година.

Увеличението на минималната работна заплата ще е през март (видео)

Споровете в зала бяха около това, от кога да влзе в сила увеличението. Вносителите от БСП поискаха до да е от юли тази година. Но се чуха гласове и които поискаха това да стане от началото на следващата година.

„Предлагаме 50% от предходната да бъде 850 лв. и да влезе сила не през 2038-ма, когато ще дойдат новите F-16, а да влезе в сила от 1 юли тази година”, каза Георги Свиленски от БСП.

Депутатите решиха оконателно каква ще бъде минималната работна заплата (видео)

В крайна сметка бе решено законът да влезе в сила от 1 януари 2024 година

„Смятам, че това е изключително важно и предвид факта, че към момента няма приет държавен бюджет. Трябва да си даваме сметка, че колкото и да имаме голямо желание да повишим минималната работна заплата преди изборите, за да веем различни политически лозунги, това няма как да стане“, каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

780 лв. ще е минималната заплата от догодина

Други теми от днешното заседание

В залата прехвърчаха искри между депутати от „Възраждане“ и „Демократична България“. Поводът бе проваления опит за съдебна реформа и механизмът за разследване на главния прокурор. От ДБ обвиниха партията на Костадин Костадинов, че за пореден път изпълнява политическа поръчка на ГЕРБ.

Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

Парламентът отдаде и минута мълчание на жертвите на комунистическия режим.

Депутатите решиха оконателно каква ще бъде минималната работна заплата

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции