<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136226" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Удължаването...

“Договорът на Бориславова”: какво всъщност иска Иван Гешев

06 Юли 2022
0 811

Над главата на Гешев могат да се появят нови буреносни облаци, ако мандатът на ПП бъде реализиран. Засега обаче Иван Гешев ще може да се порадва на своя ход срещу Лена Бориславова, с който показа, че готви реванш. Дойче веле пише повече по темата.

Прокуратурата проверява договор на ББР, свързан с Лена Бориславова

Ако сблъсъкът между кабинета „Петков” и главния прокурор бъде сравнен с боксов мач, то Иван Гешев определено спечели първия рунд. А може би и срещата. Управляващата коалиция се срути и загуби мнозинството си в парламента. А правителството падна от власт след вот на недоверие. Не е изключено главният прокурор, чиято смяна бе сред приоритетите на досегашните управляващи, да подготвя своя реванш.

&#8220;Договорът на Бориславова&#8221;: какво всъщност иска Иван Гешев

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и “Барселонагейт”

Разследването на Софийска градска прокуратура срещу началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова може да е първата стъпка от „отговора”, за да не кажем „отмъщението”, на Главния. Формално погледнато, разследването за съзнателно сключена от длъжностно лице неизгодна сделка, от която са произлезли съществени вреди, е срещу „неизвестен извършител”. Става дума за договор, сключен между кантората, за която е работела Бориславова, и ББР точно преди година – през юли 2021.

Удар срещу “Продължаваме промяната”

Бориславова не се притеснява от разследването на прокуратурата, определи го като политическа акция

Случаят с „договора на Бориславова”, както обикновено, когато става дума за политическа интрига, има две страни, които са неразривно свързани. Едната е чисто юридическа. Дали има престъпление. Другата е политическата. А именно: като се „удари” Бориславова, за която се твърди, че по договора с ББР е получавала възнаграждение от 7000 евро месечно, да бъдат „поразени” Кирил Петков, тогава министър на икономиката в служебния кабинет „Янев”. Както и други лица от създадената по-късно формация ПП.

Разплитането на далаверите в ББР бе сред първите неща, които се опита да реализира Петков. Замесването на Бориславова и на други хора от ПП в разследване, дали целенасочено, дали „между другото”, внушава, че „Промяната“ всъщност е била движена от порочни мотиви, че проблемът всъщност е в нея. А не в практиките, които се опитва да изкорени.

ВСС не взе решение за оставката на Иван Гешев (снимки)

&#8220;Договорът на Бориславова&#8221;: какво всъщност иска Иван Гешев

Лена Бориславова: В пленарната зала видяхме преврат (видео)

Tрябва да се подчертае, че въпросният договор е сключен преди Бориславова да стане политик.

Той е прекратен три месеца по-късно, когато тя влезе в политиката и тя не е страна по него, а „контактно лице” на кантората. Без значение виновна ли е Бориславова, или не, таймингът на прокуратурата навежда на мисълта, че зад действията на Гешев и колегите му има политическа мотивация. Информацията за разследването се поднася на обществото в момент, в който „враговете“ на Главния в изпълнителната и законодателната власти загубиха почва под краката си.

Може би това е причината, поради която Иван Гешев напоследък бе притихнал. Искал е да види накъде ще задуха вятърът, докато методично подготвя студеното ястие на отмъщението. През краткото време, в което управляваше кабинетът „Петков”, Гешев не беше в състояние на глуха защита, а често играеше офанзивно. През февруари, например, той привика на разпит Петков и Бориславова, които преди това му бяха връчили списък с лица, за които се смята, че са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната.

Лена Бориславова: Част от 19-те лица в списъка на Петков участват в организацията на протести (видео)

Досега Гешев не беше сериозно притиснат

Главният прокурор не бе притеснен сериозно през шестте месеца, през които „Промяната“ опитваше да се случи. Причините: липса на конституционно мнозинство и преди всичко вътрешни противоречия в коалицията. Които в крайна сметка доведоха до нейния разпад, след като ИТН дръпнаха шалтера. Като изключим закриването на специализираното правосъдие – бухалка, използвана за политически цели от бившата власт – реформата на съдебната система остана на трупчета.

ВСС ще включи случая “Жоси” в мотивите за отстраняването на Гешев

&#8220;Договорът на Бориславова&#8221;: какво всъщност иска Иван Гешев

Бориславова: Наши политици и говорители взимат по 4000 лева месечно директно от Москва (видео)

Над главата на Гешев все пак могат да се появят нови буреносни облаци, ако мандатът на ПП бъде реализиран. И особено, ако Бойко Рашков оглави КПКОНПИ. Не трябва да подценяваме и ролята, която би имал един амбициозен наследник на Рашков начело на МВР. Радостин Василев, бившият министър на спорта, който публично се разграничи от партията си ИТН, вече гръмко заяви, че „ако оглави министерството, Рашков ще им се стори като пролетна песен”.

И все пак: дори да видим кабинет на Асен Василев, излъчен от 47-то НС, той най-вероятно ще има много къс хоризонт. Максимум около половин година. Изглежда и че нещо друго се случва. Началото на края на Иван Гешев?

“Договорът на Бориславова”: какво всъщност иска Иван Гешев

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции