<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149826" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ДПС и ГЕРБ по...

Ето как една бюлетина „става“ невалидна (видео)

04 Ноември 2022
0 6823

Ето как една бюлетина “става” невалидна. Демонстрацията направи депутатът от „Продължаваме промяната“ Михал Камбарев, който показа нагледно на колегите си в парламента как става това.

Депутатите връщат гласуването и с хартиена бюлетина

След разгорещен дебат в петък парламентът прие на първо четене законопроекта на БСП за връщането на хартиените бюлетини. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Против бяха от “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Възраждане” и “Български възход”, пише Свободна Европа.

Проектът на БСП предвижда избирателите да могат по свой избор да гласуват с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели, както и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

По време на дебата от ПП и ДБ посочиха, че връщането на хартиените бюлетини ще увеличи броя на недействителните гласове, ще върне възможността за подправяне на протоколи и ще увеличи дела на контролирания вот.

Ето как една бюлетина „става“ невалидна (видео)

Никола Минчев от ПП коментира, че с въвеждането на машинния вот недействителните бюлетини от 169 000 са спаднали на 9000. Като друг аргумент против връщането на хартиените бюлетини той посочи и грешките при съставянето на изборните протоколи.

В отговор Любен Дилов от ГЕРБ-СДС каза, че броят на хората, които не са излезли да гласуват, защото се страхуват от машините, е бил повече от броя на недействителните бюлетини. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира от своя страна, че партията му ще предложи връщането на хартиените бюлетини заради “голямото съмнение и недоверие” на избирателите към машините.

“Имам усещане, че се стяга сватба, ще кумува ДПС”, обобщи Йордан Иванов от ДБ.

Предстои законопроектът да бъде разгледан на второ четене в комисия и след това да бъде окончателно гласуван в пленарна зала.

Връщането на хартиената бюлетина е идиотщина, заяви Андрей Райчев (видео)

Ето как една бюлетина „става“ невалидна (видео)

Освен проекта на БСП за хартиените бюлетини, в петък депутатите гласуваха и още два проекта за промени в Изборния кодекс.

Предложението на ДБ беше подкрепено след прегласуване със 123 гласа “за”, 99 “против” и 1 “въздържал се”. То предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори.

С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.

Вторият законопроект – на “Възраждане”, беше отхвърлен от парламента. В него се предлагаше съставът на ЦИК да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание. Да има видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете. И задължително да се преброяват контролните отрязъци от машинното гласуване.

Ето как една бюлетина „става“ невалидна (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции