<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141780" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тайни агенти ...

Ето какви оръжия предоставя Пентагонът на Украйна в нов пакет военна помощ

20 Август 2022
0 298

Ето какви оръжия предоставя Пентагонът на Украйна в нов пакет военна помощ.

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна, който е на стойност 775 милиона долара, предаде Франс прес.

Тайни агенти подвели Путин, че руснаците ще бъдат посрещнати с цветя в Украйна

Ето какви оръжия предоставя Пентагонът на Украйна в нов пакет военна помощ
Ukrainian rifleman occupied a combat position near the window of the fermented house

Той включва допълнителни ракети за вече доставените високопрецизни американски ракетни системи за залпов огън “Хаймарс” (High Mobility Artillery Rocket System). 19-ият пакет оръжейна помощ от Съединените щати за Украйна от август миналата година съдържа също мобилни оръдейни системи и 105-милиметрови снаряди.

Те са съвместими с оръдия, изпратени от Великобритания, съобщи пред журналисти високопоставена представителка на Пентагона.

Пратката

Киев ще получи още 15 разузнавателни дрона “Скан ийгъл” (Scan Eagle). Те са с обсег на действие от над 100 километра. Същите дават възможност да бъде наблюдавано бойното поле дори при лоши метеорологични условия. Украинците получават и 1000 противотанкови ракети “Джавлин” (Javelin).

Освен това САЩ за първи път ще предоставят на Украйна защитени срещу мини бронирани машини “МаксПро” (MaxxPro). Те са предназначени за транспортиране на войници през миниран терен.

Още оръжия

Пакетът включва също антирадарни ракети тип въздух-земя “Харм” (Harm), които украинските въоръжени сили успяха да приспособят за своите бомбардировачи “МиГ” съветско производство. Това каза представителката на Пентагона, която пожела да остане анонимна.

Тя подчерта, че през последните седмици украинската армия е успяла да спре руското настъпление в източната и южната част на страната, като спомена изрично успешното използване от нейна страна на ракетните системи “Хаймарс”.

“Можете да констатирате пълна липса на напредък на руснаците на бойното поле”, заяви представителката на министерството на отбраната на САЩ.

В същото време тя призна, че Пентагонът не е установил отвоюване на територии от украинските сили.

Контраофанзива

“Констатираме обаче явно отслабване на руските позиции на няколко места”, добави представителката на американското министерство на отбраната.

Досега Съединените щати уверяваха, че доставят на Украйна само отбранителни оръжия. Представителката на Пентагона обаче даде да се разбере днес, че целта вече е да бъде помогнато на украинската армия в подготвяната от нея контраофанзива за отвоюване на стратегическия южен град Херсон, който руските въоръжени сили превзеха в началото на войната.

“Противоминната техника е добър пример за нуждите на украинците, за да напреднат войските им и да си върнат територия”, отбеляза тя.

Ето какви оръжия предоставя Пентагонът на Украйна в нов пакет военна помощ

Източник: Дарик

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции