<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86484" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов пола...

Йордан Моллов и Кирил Джабаров са сред арестуваните членове на Финансовата пирамида, която в “Господарите” разследваме от години (РЕПОРТАЖ)

31 Март 2021
0 16836

Йордан Моллов и Кирил Джабаров са сред арестуваните членове на Финансовата пирамида, която разкривахме в продължение на години. Тя беше определена като „най-мащабната финансова пирамида, оперирала на българска територия“ с различни имена, ощетила стотици хора с колосални суми, най-после шест от основните лица в схемата бяха задържани при акция, ръководена от Специализираната прокуратура.

ЕКСКЛУЗИВНО: Акция на прокуратурата в офиса на финансовата пирамида, завлякла хора с милиони (РЕПОРТАЖ)

Репортерът ни Виктория Симеонова представя задържаните лица:

Йордан Моллов

Доктор Йордан Моллов е известен като българския вълк от Уолстрийт. Той е роден на 21 юни 1984 г. в Прага. Учи в Чехия, а после и в Щатите. През 2008 година се връща в България и започва работа в тогавашната компания-собственост на чешки гражданин „Глобал Маркетс“.

През 2011 вече чехите окончателно напускат фирмата и се появяват Томчо Джабаров и Роберт Димитров, които я оглавяват заедно с Йордан Моллов. През 2013 ние от „Господарите“ се запознахме с Моллов за пръв път.

„Глобал Маркетс“ се прекръщава на „Интерактив къмпани“ година по-късно, когато компанията е замесена в скандала с КТБ. Йордан Моллов става съдружник и в „Позитива Фронт Офис“ – още едно име от познатата схема. Лично го виждаме като управител или съдружник и в Дайнамик Трейдинг Стратеджис ЕООД, Фердинанд Мозес 1821 ООД, Юнайтед Уепънс Корп ЕООД. Свързани лица показват връзката му и с още десетки фирми, които сменят непрекъснато имената си, особено след като започнахме да ги изобличаваме в разследванията на Господари на ефира след 2013 година..

Тефтерът на Моллов

Публикации на колегите от bird.bg показаха страници от тефтера на Моллов, от които личат интересни връзки: Въпреки че той се представя като съветник в Народното събрание, всъщност е бил съветник на депутата от БСП Валентин Ламбев. Именно той явно е съдействал на Моллов да стигне до Румен Гълъбинов – съветник на президента Радев, който е бил и управител на „Алтернатива файненшъл“. В тефтера виждаме и връзка с Русия …. И със САЩ… Там са описани подробно и всички разпити, на които служители на управляваната от Моллов пирамида са ходили. Има и интересни суми – 6000 на ГДБОП плюс два доклада и един пакет  – дали това са подкупи срещу услуга, можем само да предполагаме. Да не пропускаме и изречението „Киро раздаде пари“. Нямам търпение да разбера как Прокуратурата ще тълкува посланията в загадъчния тефтер.

Йордан Моллов и Кирил Джабаров са сред арестуваните членове на Финансовата пирамида

Появи се тефтер с любопитни записки, за който се твърди, че е на собственика на финансовата пирамида (снимки)

Интересен момент от биографията на Моллов е и че през 2017 той става доктор хонорис кауза в УНИБИТ, защитава дисертация и в Свищовската академия. Снимки от церемонията в известния Библиотекарски университет показват, че званието му е дадено от не кой да е, а от проф. Стоян Денчев.

Другите му поприща

Освен доктор, Моллов е и частен детектив, агент на национална сигурност, член на федерацията по ММА и капитан на малък кораб – или поне до такива негови документи се добрахме. Интересни снимки от профила му във Фейсбук подсказват, че е уважаван от някои от водещите политически фигури като председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Да не пропускаме и това, че е масон в ложа Одесос, където е препоръчан от бившия депутат Георги Ковачев. В тефтера откриваме информация и за още една ложа – „Младост“, но връзката с нея за сега остава мистерия.

Злият гений

Моллов обича и да си служи с вече познатия ни похват – публикуване в различни сайтове на очернящи публикации. Попаднахме на скрийншот, в който се хвали как е поръчал статии срещу основен конкурент на финансовата му пирамида. И разбира се, сайтовете са вече познатите ни crimes.bg и razkritia.com.

В неговата глава от книгата – библия на Глобал Маркетс,  „Акула във ваната“ четем как „лошите хора“ от КФН през 2014 година отнемат лиценза на „напълно законната“ Глобал Маркетс – „Основните стремежи, които преобладават в Комисията, са кой да надделее, пълно е и с възрастни хора пред пенсия, които се борят да задържат позициите си… през 2014 година решават да им отнемат лиценза.“ В книгата попадаме и на друг интересен момент в биографията на Моллов – „Оказва се, че му предстои да прекара нощта в полицията, заключват го в килия в 4то РПУ. Доскоро работил в Америка с хедж фондовете, с конкурентите си, в този момент се оказва в килия някъде си в края на цивилизациите. За лицензът, за чиято липса от КФН предупреждават от години Моллов е категоричен – „всички лицензи могат да се купят и вече бизнесът не трябва да зависи от един лиценз“.

Кирил Джабаров

Кирил Джабаров е роден в София. Завършил история в Нов български университет и разбира се, финанси в Свищовската академия, той започва работа в „Глобал Маркетс“ през 2009 година. Две години по-късно става съдружник на Моллов.

През 2014 той е единият от задържаните с обвинения за всяване на банкова паника около КТБ.

Ние от „Господарите“ го познаваме като човек, който обича да демонстрира връзките си, да изнудва хората и да заплашва.

Търговският регистър показва пряката му връзка с Дайнамик Трейдинг Стратеджис ЕООД, Фердинанд Мозес 1821 ООД, Юнайтед Уепънс Корп ЕООД, ИНТЕРАКТИВ КАМПЪНИ ЕООД, ПОЗИТИВА ФРОНТ ОФИС ЕООД, но тези фирми водят и до много други връзки с компании от познатата ни схема.

Лъжи дори в съда

В съда Джабаров се възползва да се похвали – „Фирмата ни работи на три континента, с десетки хиляди клиенти. Част от свидетелите, дали показания, са роднини, а други са получавали дивиденти и не знаем защо ни обвиняват. Нищо нередно не сме направили“,

В неговата глава в „Акула във ваната“ четем, че „Кирил заявява искрената си благодарност към Йордан и Роберт, че независимо от всички трудности, заедно успяват да задържат екипа си и да продължат да развиват фирмата си до невиждани до този момент хоризонти“.

Главният счетоводител на пирамидата Мая Господинова е млада надежда за мнимите брокери. Родена през 1993, тя не може да се похвали с биография като на главите в схемата, но ролята й далеч не е за подценяване. През нея са минавали трудовите договори на служителите – а вече знаем, че те невинаги са получавали възнагражденията си. Тя е обработвала и платежните от клиентите. В „Акула във ваната“ не се представя с име, а просто като главен счетоводител. Там четем, че по време на предишната акция на ДАНС в офиса на фирмата, тя е била просто страничен наблюдател и дори не е призована на разпит. Този път обаче остава в ареста, където ще осмисля как действията й са подкрепяли една определена от прокуратурата като „организирана престъпна група“.

Светла Цонева

Шефът на кол центъра, от който са привличани клиентите на мнимия финансов брокер, Светла Цонева е и единствената осъждана преди да се появи отново в криминалната хроника. Разведена, майка на 11-годишен син – затова и съдът й наложи мярка „домашен арест“. Спомням си какво разказаха за нея бивши служители:

Виждаме името и само в три фирми – ЦИТАДЕЛА КЕПИТЪЛ МЕНИДЖМЪНТ ООД, по-позната като „Позитива кепитъл“, ЮРОПИЪН БРОКЕРИДЖ ХАУС ООД и ДСБ Инвестмънт Груп ЕООД. Интересно как съдружник и управител във фирми като тези пред съда твърди чрез адвоката си, че получава 1000 лева заплата и няма как с такова възнаграждение да си позволи да напусне страната и да се укрие.

Цонева се е грижила за базата данни на клиенти, с които агентите са се свързвали. Тя е и човекът, обяснявал колко е важно да се представят на жертвите си с измислени имена – практика, която разкрихме многократно.

В нейната глава в „Акула във ваната“ четем, че в началото е мислила, че работата е свързана с много агресия и омраза, но после видяла, че „всичко е законно“ и осъзнала, че може да разчита на всички във фирмата. Браво!

Ивайло Асенов

Един от мениджърите в пирамидата Ивайло Асенов е потомствен юрист. Освен син на старозагорския прокурор Тодор Асенов, той самият също е завършил Право. Във фирмата се грижи за скриптовете – автор е на сценариите, по които протичат срещите и до които и ние успяхме да се доберем.

Той самият се е представял пред клиенти като директор с различни имена – Велизар Димитров, Делчо Костов и други. Чухме и как общува с клиентите, когато го ядосат:

Еротични обяви и заплахи от финансовата пирамида, завлякла хора с милиони (РЕПОРТАЖ)

Ивайло Асенов пише в „Акула във ваната“, че „ В последствие сам се уверява, че работодателите му са сериозни и професионалисти, всичко е стриктно, изрядно, дисциплината е строга“.

Фердинанд Николов

Братовчедът на Кирил Джабаров Фердинанд Николов също доста се е издигна в йерархията –  до мениджър на най-големия екип от агенти в кол центъра

Той има едва две фирми – „Фердинанд Мозес 1821“ и „БГ инс – застрахователен брокер“. Връзките им с Йордан Моллов и Кирил Джабаров обаче са повече от очевидни.

Николов се разплака в съдебната зала и обясни колко иска да се радва на детето си у дома, заради което получи мярка „под домашен арест“. Доколко обаче ръководенето на екип от агенти, набиращи клиенти на мнима финансова фирма без лиценз, е престъпление, предстои да разберем. Дотогава се надяваме той да осмисли как с дългогодишната си работа е спомогнал за завличането на стотици хора с колосални суми и дали тези хора нямат също като него семейства и деца, които биха зарадвали с парите, инвестирани във фирми без лиценз.

Благодарности от “Господарите”

Благодарим на колегите от bird.bg, bTV, Bulgaria On Air, Mediapool, Свободна Европа, Дневник, Капитал и БЛИЦ, че не спестиха, че до акцията се стигна след нашата дългогодишна работа по темата. Не можем да не отбележим обаче и че от БНТ и Нова удобно спестяват този факт – явно паметта на новинарите в медията, в която бяха излъчени разследванията ни по темата през 2018 година им изневерява.

Продължаваме да следим ще се стигне ли до ефективни присъди за хората от схемата и ще получат ли пострадалите парите си, а вие продължавайте да ни сигнализирате за злоупотреби, измами и корупция само на gospodari.com и на телефон *3333. Ние не оставяме нещата така!

Йордан Моллов и Кирил Джабаров са сред арестуваните членове на Финансовата пирамида

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции