<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

ГЕРБ и служебният кабинет предлагат варианти за по-евтино гориво

31 Октомври 2022
0 98

Делян Добрев от ПП “ГЕРБ” коментира предложенията за намаляване на цената на горивата в сутрешния блок на bTV.

“Предложението на служебния кабинет за намаляване цената на горивата не е по-добро от нашето”, коментира той. Според закона, предложен от служебния кабинет, компенсациите ще бъдат в рамките на 4-5 стотинки на литър.

“Ние предлагаме облагане на свръхпечалбите на Лукойл и Литаско, защото Лукойл Нефтохим работи на ишлеме”. Така компенсациите ще бъдат един лев на литър, заяви бившият енергиен министър.

Златен скункс за Делян Добрев, заради КумГейт

“Смятаме и можем да докажем, че горивото ни е надписано с 1 лв. за литър. Ако вземете цената на уралския нефт през 2018 г. и сега тя е една и съща, но горивото на бензиностанциите тогава е на цени между 1,88-1,95 лв. Сега е между 2,99-3,50 лв. Има близо 1,50 лв. разлика”

Печалбите, вместо да отиват в Швейцария, могат да се събират в специализирания фонд за енергийната сигурност (ФСЕС – Фонд Сигурност на електроенергийната система), предложи Добрев. В него всички производители на ток внасят по 5% от приходите си.

“Събирането на средствата и изразходването им не касаят бюджета и дали ще се сформира кабинет или не, а механизмът ще може да заработи”, допълни Делян Добрев.

ГЕРБ съответно не предлагат мито, а вноска, която ще отиде в специализирания фонд. Депутатът от първата политическа сила категорично заяви, че тяхното предложение е по-добро от това на служебния кабинет. “Това е защото става въпрос за вид данък, а втората разлика е, че те предлагат да обложат свръхпечалбите само на Лукойл. Нямаме нищо против Лукойл Нефтохим да работи на пълен капацитет. Нека изнасят колкото си искат гориво, но да не го продават у нас с лев надценка, а в чужбина… ако искат и с два лева горница да си го продават”. Така коментира ситуацията Делян Добрев.

Парламентарни неволи – скрита коалиция за нови избори?

Добрев очаква пълна парламентарна подкрепа за предложението на ГЕРБ. Всички, които гласуват против законопроекта, той определи като “лобисти на Лукойл и Литаско”.

Цацаров иска имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ заради АЕЦ “Белене”

Депутатът коментира и формулата на управление, предложена от Бойко Борисов. “В Народното събрание има коалиция на партиите, които искат нови избори. ПП правят всичко възможно да спъват работата на Народното събрание с цел да отидем на избори в средата на зимата”.

Според ГЕРБ е жизненоважно България да има правителство в тази криза. Депутатът заяви, че партията има готовност да направи компромиси в името на това да има кабинет. “Дори Бойко Борисов да отиде на разговор с партиите в парламента, те пак ще си измислят причина да не отидат на срещата и да докарат страната до нови избори”, допълни той.

Вижте кога спират помощта от 25 стотинки за литър гориво (видео)

ПП “Възраждане” остават изолирани в парламента с нежеланието си да приемат еврото. “Никой не може да управлява с тях”, коментира той.

ГЕРБ и служебният кабинет предлагат варианти за по-евтино гориво

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции