<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160842" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какво п...

Германия се съгласи да предостави танкове на Украйна

25 Януари 2023
0 63

Германия се съгласи да предостави танкове „Леопард 2“ на Украйна. Новината идва след дълга съпротива на Берлин да помогне с част от своите машини на Киев, пише Свободна Европа.

Променената позиция на Германия съвпада със сходна новина, разпространена във вторник вечерта. САЩ също ще преразгледат своята съпротива да предоставят на Украйна свои танкове M1 Abrams. Официалното съобщение на Вашингтон се очаква още тази седмица.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна по заповед на президента Владимир Путин. Оттогава много държави изпратиха отбранително оръжие на Украйна, но войната продължава да се води при оръжейно надмощие на Москва.

Брюксел отпусна още военна помощ за Украйна

Германия се съгласи да предостави танкове на Украйна
Снимка: iStock

Танковете са настъпателно оръжие, което държави от НАТО отказваха да предоставят на Украйна. Опасенията са, че Киев може да го използва на територията на Руската федерация. Обрат в тази нагласа настъпи в петък по време на среща на страните от НАТО в американската военна база „Рамщайн“ в Германия. Тогава най-малко 10 държави се ангажираха да предоставят на Украйна именно настъпателно оръжие, макар че в него делът на танковете беше малък.

По данни на германски медии от вторник канцлерът Олаф Шолц е взел решение да предостави на Украйна най-съвременната модификация на танковете Леопард 2 – 2А6. Става дума за 14 машини.

По-рано във вторник Германия съобщи, че няма да пречи на други страни да предадат на Киев собствените си танкове германско производство. За подобно предаване е нужно съгласието на производителя. Най-малко четири държави вече са декларирали, че ще дадат своите машини на Киев.

Предполага се, че след разрешението на Берлин общият брой германски танкове, които Украйна може да получи от различни страни, е около 100.

Германия се съгласи да предостави танкове на Украйна
Снимка: iStock

Великобритания изпраща танкове в Украйна, България – най-после дрон

Заедно с френските 40 танка AMX-10 RC и обещаните от Великобритания 14 Challenger 2 Украйна би получила повече от половината танкове, поискани през декември от командващия въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни. По думите му Киев има нужда от 300 танка, за да може да си върне обратно територии, превзети от Русия през 2022 г.

Освен модерните машини Украйна очаква и около 100 съветски танка от Чехия, и води преговори за други 80 от Кипър.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Германия се съгласи да предостави танкове на Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции