<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125334" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков: Нацио...

Гешев: Сега е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години (видео)

10 Април 2022
0 594

Гешев: Сега е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години, пише в.Сега.

Персоналните заплахи срещу магистрати са ежедневие за прокуратурата. Времето е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години. Прокуратурата е последната преграда срещу беззаконието – всичко това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова нюз, повтаряйки тезите си, които лансира от месеци. Досега обаче прокуратурата не е изнесла данните, на които почиват твърденията му за възраждането на мутренските времена, като дори обяви, че интервютата на главния прокурор не са обществена информация.

“Темата “съдебна реформа” интересува 4-7% от българските граждани и досега смятах, че няма за какво да се говори”, заяви в първото си тв интервю на живо за последните две години Иван Гешев. Сега обаче има опасност демократичната система в България да рухне, добави той. За много нови политици “съдебна реформа” е смяната на главния прокурор, обясни той в предаването “Офанзива”.

Гешев: Сега е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години

Защо Гешев трябва да бъде отстранен: това е главното основание

Гешев декларира за пореден път, че е свободен и не зависи от никого: “Единственият човек, който ме ръководи, е жена ми. Свободата и независимостта не са законодателен проблем”.

Специализираните структури, които искат да закрият, са ефективни, надявам се, че целта не е да се помогне на мафията и организираната престъпност. Нека да покажат един човек, срещу когото те са използвани като бухалка, каза още главният прокурор. Закриването на спецструктурите е едно от обещанията на новата управляваща коалиция и вече мина на първо четене.

Главният прокурор отново коментира казуса “Жоси”, но без да хвърли особена светлина. “Баща ми не е придобил дялове във фирма “Жоси”, единственото вярно в обвиненията е името на баща ми”, повтори Гешев коментара си от вторник, когато Висшият съдебен съвет разгледа по допустимост искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за уволнението му. “Жоси” е една от точките в предложението на министърката. Идния вторник ВСС ще решава и по същество дали да уволни Гешев. Обяснението на Гешев е, че баща му щял да придобие два дяла за 100 лв. от дружеството, но не ги е придобил. Все пак главният прокурор призна, че е имал срещи с Георги Цолов Георгиев. Това е един от собствениците на “Жоси”, който се оплаква от опит фирмата да бъде присвоена с участието на Гешев. “Разговаряли сме няколко пъти, имал е служебни отношения с баща ми, аз не мога да реша гражданско-правен спор”, рече Гешев.

“Хемус” се разследва от разследващи полицаи в МВР и в един момент министърът казва, че този случай е смачкан. Това е пародия”.

Така коментира и друг нашумял случай Гешев. Но пропусна, че прокурорите са господарите на досъдебното производство. А без тяхна санкция, например, няма как да се повдигат обвинения, или да се правят арести. 

Колкото до делото за изнудване на Васил Божков, образувано по неотложност от МВР, по което прокуратурата най-сетне се активизира да иска разпита на бизнесмена като свидетел заради твърденията ме, че е давал подкупи на Бойко Борисов, Гешев се съмнява, че ще се стигне до видео разпит на Божков. “Най-вероятно ОАЕ няма да отговорят на нашето искане и няма да бъде разпитан и като свидетел”, обясни Гешев. “Дали е имало неотложност или не, е спорно. Това, което е безспорно, е, че арестите (на Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова) са направени от некомпетентен орган. МВР не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет”, категоричен е главният прокурор.

Гешев: Сега е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции