<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107508" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За първи път ...

Хапчетата срещу Covid-19 пристигат у нас до 2-3 седмици (видео)

12 Ноември 2021
0 1153

Хапчетата срещу Covid-19 пристигат у нас до 2-3 седмици, предава bTV.

Нови лекарства за лечение на коронавирус се очаква да стъпят официално у нас в края на ноември или началото на декември. Това стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Д-р Стойчо Кацаров обяви ще има ли локдаун

Продуктите са за различни групи болни – с лека, средна и тежка форма на заболяването.

Директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска посочи, че в българските болници вече се прилага успешно едно от моноклоналните антитела с показания за лечение на Covid-19, а вече тече договаряне и за другия подобен продукт.

Хапчетата срещу Covid-19 пристигат у нас до 2-3 седмици

“Тази група лекарствени продукти представлява интравенозна инфузия и по този начин се обхващат пациентите с лека до средно тежка форма, които са настанени извън лечебно заведение“, обясни д-р Велковска.

EMA започва преглед “в реално време” на лекарството на Merck срещу Covid-19

Предстои сключване на договор и първа доставка за противовирусния продукт на „Мерк“. Той е във вид ма таблетка. Ще се предписва в рамките на 5 дни след положителен тест. Препоръчва се да се пият по две таблетки на ден, като може да се прилага при възрастни и деца над 12 г. Пациентите трябва да са с лека форма на коронавирус.

Хапчетата срещу Covid-19 пристигат у нас до 2-3 седмици (видео)
Становището на ЕМА за лекарствата срещу Covid-19

Председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че се очаква до края на ноември експертите от ЕМА да излязат с научно становище, което да позволи масово прилагане у нас.

Д-р Велковска посочи, че от първия медикамент с показания за коронавиорус – ремдесивир, са купени и използвани над 180 000 флакона за пациенти в тежко състояние. Отново за сериозните Covid случаи в идните седмици ще е на разположение нов имуносупресор.

Кацаров: над 200 хил. души са си поставили първа доза след въвеждането на мерките

„Това, че са открити различни възможности за лекарствено лечение, не значи да спрем да се ваксинираме. Или да мислим, че по този начин можем да се справим със заболяването“, подчерта здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

По думите му, всички лекарства имат по 50-60 процента ефективност, което е много по-ниско от ваксинацията. Освен това все още няма медикамент, който да може да повлияе достатъчно на пациент в критично състояние.

Хапчетата срещу Covid-19 пристигат у нас до 2-3 седмици

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции