<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158379" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жители на сел...

Хиляди излязоха по улиците на Иран заради екзекуцията на участници в протестите

09 Януари 2023
0 220

Хиляди излязоха по улиците на Иран заради екзекуцията на участници в протестите, обхванали страната в последните месеци.

22-годишен шампион по карате и 39-годишен работник в птицеферма са поредните обесени, пише в. Дневник.

Обвиненията към екзекутираните са в предполагаем палеж на сграда, раняване на служител по сигурността и прегазване на полицай по време на протестите. Други двама бяха екзекутирани в събота.

В Иран е извършена първа екзекуция на протестиращ?

Поне още девет протестиращи предстои да бъдат екзекутирани, според “Ню Йорк таймс”. Сред тях са лекар, шампион по бодибилдинг, рапър и бръснар. Част от обвиненията са за деяния като запалване на кошче за отпадъци по време на протестите.

Режимът в Иран задържа най-известната актриса в страната (видео)

Вече четири месеца протестите в страната не стихват. Те започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от моралната полиция заради неспазване на изискванията за покриване на косата в ислямската република.

Хиляди излязоха по улиците на Иран заради екзекуцията на участници в протестите

Част от протестиращите отбелязаха и третата годишнина от свалянето на украинския пътнически самолет от иранската Революционна гвардия малко след излитането от Техеран за Киев, впоследствие наречено от властите “непростима грешка”.

Как започна всичко

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Припомнете си Коментара на “Господарите” с репортера ни Виктория Симеонова, редактора Дени Паскова, режисьора на монтажа Павлина-Калина Церовска и оператора Йохан Вирт.

Махса Амини е просто едно момиче на 22 години, което в този момент заминава с родителите си за Техеран. Прибрана е от „моралната полиция“ в присъствието на родителите си, а въпросните „полицаи“ казват на майка ѝ, че я водят на едночасово обучение за това как да носи хиджаба си правилно. Подобно обучение не съществува. Малко по-късно родителите на Махса я намират в безпомощно състояние. Тя е пребита, в кома и изпаднала в мозъчна смърт. Иранските власти казват, че това е инфаркт.

Хиляди излязоха по улиците на Иран заради екзекуцията на участници в протестите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции