<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151485" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България под...

И Австрия е против присъединяването ни в Шенген

18 Ноември 2022
0 477

И Австрия е против присъединяването ни в Шенген.

Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на ЕС.

Тази седмица Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, предложи трите страни да бъдат включени в европейското безвизово пространство.

Защо правителството на Марк Рюте не допуска България в Шенген

„Сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласува разширяване”, заяви пред „Курир” австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, член на консервативната Австрийска народна партия.

И Австрия е против присъединяването ни в Шенген
iStock

Австрия се сблъсква с голямо увеличение на пристигащите бежанци, които минават по т.нар балкански маршрут. По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС. А както виждаме и у нас, има сериозен проблем с нелегалното превозване на бежанци.

ЕП настоя България да влезе в Шенген още тази година

На 8 декември ще се гласува дали България, Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство. Всички 26 страни членки трябва да са съгласни, за да се случи това.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

И Австрия е против присъединяването ни в Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции