<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123928" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Черна котка п...

Италианските “Господари” дойдоха в Стара Загора за ромския пазар на булки (видео)

28 Март 2022
0 8732

Италианските “Господари” (Striscia la Notizia) дойдоха в Стара Загора за ромския пазар на булки. Репортерката им Раджа искрено се забавлява по време на традиционното събитие, както можете да видите в материала.

Всяка година на Тодоровден в Стара Загора ромите провеждат традиционен пазар за булки

Лошото време тази година оказа влияние на интереса, но въпреки това не липсваха желаещи да се включат в колоритното събитие. Те коментираха пред камерата на италианските ни колеги цените и отражението на финансовата криза върху тях. Според тях пазарът не задължава никого да влиза насилствено в брак, а напротив – той е просто шанс младите хора да се срещнат и ако се харесат, да прекарат живота си заедно. Според местни лидери единици са случаите, в които двойки са се срещнали на пазара, с после са се разделили.

Ромите обясниха, че традицията е запазена в тахното затворено общество. Но влиянието на социалните мрежи върху контактите безспорно е голямо. Така повечето младежи избират интернет като място за срещи. Те разказват, че по традиция хората от тази общност се женят за други от същата. Търсят булки на възраст между 15 и 25 години. Руси, синеоки, високи и слаби. Цените варират и може да стигнат до 15 000 евро – на изплащане. Парите всъщност младите харчат, за да си изградят дом и уют.

Италианските "Господари" дойдоха в Стара Загора за ромския пазар на булки

Пополина Вокс на ромски пазар за булки

Събитието тази година се проведе край автогарата в Стара Загора. Макар официално местните власти да нямаха информация за него, то привлече роми от града и околностите.

Италианският екип не пропусна възможността след пазара да посети и една традиционна ромска сватба в с. Могила. Там беше посрещнат радушно от местните, които разказаха за традициите си.

От Striscia la Notizia не пропуснаха да благодарят на нас, своите “български близнаци” за съдействието по организацията на тяхното гостуване. А ние се радваме, че и те забелязаха този колоритен “панаир за булки” и видяха красивата му страна!

Италианските “Господари” дойдоха в Стара Загора за ромския пазар на булки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции